Hyppää pääsisältöön

Voisiko huippu-urheilussa olla sukupuoleton sarja? – “Sellaista on väläytelty”

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema urheilumaailmassa on parempi kuin kymmenen vuotta sitten, mutta erityisesti sukupuolivähemmistöjen mahdollisuudet kilpaurheiluun ovat ongelmalliset.

Nähdäänkö Olympialaisissa joskus miesten ja naisten sarjojen lisäksi sukupuoleton sarja? // Kuva: EPA/CHRISTOPHE KARABA

EuroGames Helsinki -tapahtumassa kaikki ovat samalla viivalla – kirjaimellisesti.

Toisin kuin urheilutapahtumissa yleensä, EuroGameseissa ei luokitella kisaajia miesten ja naisten kategorioihin, vaan jokainen pystyy urheilemaan ja liikkumaan omana itsenään – ilman seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin asettamia rajoituksia.

Tapahtuma on osa Pride-viikkoa. Lajitarjonta on runsasta ja osallistumissäännöt ovat varsin yksinkertaiset: kuka vaan voi osallistua mihin tahansa lajiin, ja lajit vaihtelevat aina bridgestä yleisurheiluun.

EuroGames -tapahtumaa organisoivan H.O.T. ry:n Olli Turusen mukaan Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat paremmassa asemassa urheilumaailmassa kuin vielä kymmenen vuotta sitten, ja suuri yksittäinen kiitos kuuluu lajiliitoille.

- Suomessakin on huomattu, että aika paljon huipputasolla on tullut urheilijoita ulos, ja esimerkiksi Olympiakomitea, Valo sekä muut kattojärjestöt ovat lähteneet suvaitsevaisuustyöhön mukaan.

Kolmas sukupuoli ratkaisuna sukupuolivähemmistöjen ammatti- sekä kilpaurheilulle?

Seksuaalivähemmistöjen kohtaamat ongelmat huippu-urheilussa ovat pääasiassa asennepuolen ongelmia, minkäänlaisia sääntö- tai teknisiä rajoitteita esimerkiksi homoseksuaaleille ei ole olemassa. Sukupuolivähemmistöjen edustajilla huippu-urheilu ei ole kuitenkaan vielä edes teknisesti helppoa, ja se voi usein olla jopa mahdotonta.

Huippu-urheilussa jaottelu tapahtuu mies- ja naisurheilijoihin. Jos henkilö on korjannut sukupuolensa naiseksi, ei hänellä ole suoraa oikeutta päästä kilpailemaan naisten sarjaan tai arvokisoihin.

Turusen mielestä muutokset sukupuolivähemmistöjen aseman kohentamiseen, kun puhutaan huippu- tai ammattiurheilusta, eivät ole helppoja tehdä.

- Joskus on väläytelty eri tahoilla niin sanottua sukupuoletonta sarjaa arvokisoihin, mutta koska kilpaurheilussa kaikki on kiinni voima- ja kestävyystasoista, en osaa suoraan sanoa, olisiko tuossa jaottelussa järkeä.

Niin sanotussa sukupuolettomassa sarjassa kilpaileminen saattaisi olla vain uusi tapa pitää sukupuolivähemmistöt omassa lokerossaan. Toisaalta se voisi olla samaan aikaan toimiva vaihtoehto sukupuolivähemmistöjä edustaville urheilijoille, jotka tahtovat kilpailla esimerkiksi MM-, EM- ja Olympia-tasolla.

Tasa-arvon toteutuminen voi olla rahasta kiinni

Seksuaalivähemmistöjen kohtaama syrjintä urheilumaailmassa on edelleen kylmä tosiasia. Perinteisten “äijälajien” parissa avoimuutta ei vielä näy samalla tavalla kuin monissa muissa urheilulajeissa. Turunen uskoo syyn piilevän tiettyjen lajien imagossa.

- Ehkä tällaisten asioiden on pelätty vaikuttavan myös lajin harrastajiin sekä lipputuloihin. Kun seurojen talous on pitkälle kädestä suuhun -tyylistä, ei haluta ottaa riskejä millään normeista poikkeavilla asioilla. Lipputulojen lisäksi monet yksilöurheilijat voivat törmätä vaikeuksiin saada sponsoreita tai yhteistyökumppaneita.

Monet urheilujärjestöt ovat lähteneet mukaan suvaitsevaisuustyöhön, mutta Turunen kuitenkin nostaa kaksi lajiliittoa sekä lajia ylitse muiden oikeasti avoimen ja suvaitsevaisen toiminnan saralla.

- Suomen uimaliitto sekä Palloliitto, Turunen sanoo.

Lue myös
:

"Lupa ja vapaus hengittää, paljon siirappia ja onnea" – kolme hyvää syytä osallistua Pride-viikkoon

Muistatko vielä Palanderin ja Selänteen tasa-arvopuheet? No, yhdenvertaisuuden saavuttaminen urheilussa on vielä kaukana