Hyppää pääsisältöön

Pohjoismaiden ensimmäinen gay-musikaali levittää rakkauden sanomaa: "Ei tällaista olisi voitu tehdä viisi vuotta sitten"

The Land of The Midnight Fun saa viimeisen näytöksensä lauantaina Helsingissä.

Timja Shemeikka ja Salla Markkanen The Land of The Midnight Fun -musikaalista. // Kuva: YleX/Silja Annila

Pohjoismaiden ensimmäinen gay-musikaali on tekijöidensä mukaan väripommi. Väripommi, joka levittää rakkauden viestiä.

The Land of The Midnight Funin on voinut nähdä tänä kesänä Helsingin Savoy-teatterissa. Musikaalin viimeinen esitys on käsillä lauantaina.

- Viimeisessä esityksessä vedetään 150 prosentin tehoilla, kertovat näyttelijä Timja Shemeikka ja säveltäjä Salla Markkanen.

Idea gay-musikaalista syntyi jo joitakin vuosia sitten. Kun oli tiedossa, että kesällä 2016 Helsingissä järjestetään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä juhlistava urheilukisa Eurogames, ajankohta musikaalille tuntui vähän liiankin osuvalta.

- Oikeat ihmiset kohtasivat ja musikaalista tuli totta. Siitä suurin kiitos kuuluu tuottaja Veli Toppiselle, Markkanen sanoo.

Pieniltä lavoilta itse presidentin eteen

The Land of The Midnight Funissa on mukana paljon tekijöitä, jotka ovat tottuneet työskentelemään paljon pienemmissä harrastajaprojekteissa. Musikaali sai niin positiivisen vastaanoton, että pienet alle sadan ihmisen yleisöt jäivät taa.

- Ensi-illassa oli noin 500 ihmistä ja itse Tarja Halonen kunnioitti läsnäolollaan. Ihan mahtavaa, kun on päässyt esiintymään näin isoille yleisöille, Shemeikka kertoo.

Sekä Markkanen että Shemeikka ovat ylpeitä, että gay-musikaali saatiin vihdoin toteutettua myös Pohjoismaissa. Nyt kun The Land of The Midnight Fun on raivannut tietä, tekijät toivovat, että muutkin innostuisivat.

- En näe mitään estettä sille, että nyt joku muu haluaisi tehdä oman gay-musikaalin, Shemeikka sanoo.

- Mutta viisi vuotta sitten tällaista ei olisi voinut vielä tehdä. En usko, näyttelijä jatkaa.

Pelolle ei saa antaa valtaa

Samaan aikaan Eurogamesin ja musikaalin esitysten kanssa Helsingissä on juhlittu Pride-viikkoa. Markkaselle ja Shemeikalle Pride on tärkeä juhla, jolla on myös yhteiskunnallista merkitystä. Samalla tavalla kuin musikaalissakin, Pride on mahdollisuus saada vähemmistöjen ääni kuuluviiin.

- Pridessa saa tuoda esiin sen, että on olemassa ja rakastaa kaikenlaisia ihmisiä.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa on edelleen Suomessakin parannettavaa. Shemeikka nostaa esiin esimerkiksi transihmisten oikeudet. Myös yleinen ilmapiiri huolettaa jonkin verran.

- Pelolle ei saa antaa valtaa, siksi Pridea tarvitaan.

Lue myös:

Voisiko huippu-urheilussa olla sukupuoleton sarja? – “Sellaista on väläytelty”

"Lupa ja vapaus hengittää, paljon siirappia ja onnea" – kolme hyvää syytä osallistua Pride-viikkoon

Elina Partasesta Vuoden sateenkaarinuori