Hyppää pääsisältöön

Tunnistatko hevosen lämpöhalvauksen?

Ystäväi hevonen
Ystäväi hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Jokainen tietää sen tunteen, kun auringossa oleskelu muuttuu kesäisestä hengailusta tuskaiseksi hikoiluksi. Kesäkuumalla täytyy tarkkailla myös hevosen hyvinvointia. Pienestä puuskutuksesta ei tarvitse huolestua, mutta lämpöhalvauksen tunnusmerkit on hyvä pitää mielessä. Yleisimpiä oireita ovat uneliaisuus ja elintoimintojen häiriöt.

Hevosella on erinomainen kyky säädellä omaa lämpötilaansa. Muista nisäkkäistä poiketen hevonen hikoilee koko kehollaan ja pystyy siten pitämään itsensä tehokkaasti viileänä. Tihentyneellä hengityksellä on hikoilun kaltainen viilentävä vaikutus. Hieman raskaammin huohottavasta hevosesta ei siis tarvitse helteellä heti huolestua. Pitääkseen lämmöntuotantonsa minimissä hevonen myös laskee aktiivisuustasoaan ja saattaa syödä tavallista vähemmän. Toisaalta, juuri nämä oireet saattavat kertoa lämpöhalvauksesta ja nestehukasta. Oireiden tunnistamisen kannalta onkin ensiarvoisen tärkeää, että tunnet hevosesi normaalin olotilan. Näin pystyt tunnistamaan poikkeavan tai oudon käytöksen.

Miten tunnistan lämpöhalvauksen?

Lämpöhalvauksen oireita ovat turha uneliaisuus ja elintoimintojen häiriöt. Varmuuden lämpöhalvauksesta saa mittaamalla hevosen ruumiinlämmön. Terveen aikuisen hevosen ruumiinlämmön tulisi olla 37-38 °C. Korkeammat lukemat voivat kertoa hevosen ylikuumenemisesta. Lämpöhalvauksen aikana hevosella on myös seisomisvaikeuksia ja lihasheikkoutta.

Nestehukan tilan voi arvioida painamalla hevosen ihoa sormella ja katsoa, kuinka hyvin iho palautuu paineen vapauttamisen jälkeen. Ihon pitäisi olla kimmoisa ja palautua ennalleen muutamassa sekunnissa. Jos palautuminen kestää kauemmin, hevonen kärsii nestehukasta.

Mitä voi tehdä lämpöhalvauksen estämiseksi?

Lämpöhalvauksen ja nestehukan riski on erityisen suuri kovan rasituksen jälkeen, sekä kuljetuksessa. Lämpöhalvauksen estämiseksi hevonen tulee yksinkertaisesti pitää viileänä. Jos tarhassa ei ole varjoa tai muuta katosta, hevonen kannattaa siirtää viileään talliin keskipäivän kuumimmiksi tunneiksi.

Ratsastuksen tai muun rasituksen jälkeen hevonen tulee viilentää vedellä. Hevosen pesun tarkoitus ei ole ainoastaan pestä hikeä pois, vaan myös ennaltaehkäistä ylikuumenemista. Kisapaikalla hevosen oloa voi helpottaa laittamalla sen päälle märän loimen tai ison pyyhkeen.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kuinka voi estää hevosen nestehukan?

Hevosen vedentarve voi lisääntyä jopa 70 % kuumassa säässä. Helteillä hevoselle kannattaa tarjota erikseen vettä sangosta, sillä hevoset juovat tutkitusti mieluummin ämpäristä kuin vesiautomaatista. Jos hevonen juo huonosti, voi veden sekaan lisätä vähäsokerista omenamehua tai melassia. Tämä kikka voi toimia varsinkin kisapaikan jännityksen keskellä. Vältä kuitenkin melassia aina kun mahdollista, sillä sokeri on hevoselle epäterveellistä.

Runsaan veden juonnin jälkeen hevonen myös virtsaa enemmän. Tällöin se menettää helposti natriumia ja kloridia. Puutos korvataan natriumkloridilla, eli tavallisella ruokasuolalla. Helteillä ei kannata luottaa siihen, että hevonen ottaa tarvitsemansa suolan suolakivestä, vaan suola tulee lisätä osaksi ruokintaa. Kaupasta saatavat elektrolyytit ovat myös hyvä vaihtoehto, joissa voi valmisteesta riippuen olla mukana muitakin tärkeitä aineita.

Mitä jos hevosella on lämpöhalvaus?

Epäiltäessä lämpöhalvausta on toimittava välittömästi. Hoito on identtinen ennaltaehkäisyn kanssa. Hevonen täytyy välittömästi viilentää vedellä ja siirtää toipumaan viileään ja varjoisaan paikkaan. Lämpöhalvaukseen kuuluu usein myös nestehukka. Hevosta täytyy siis juottaa ja varmistaa, että se todella juo. Jos hevosen olotila ei pian ala kohentua, tulee heti olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Jutunteon pohjana on käytetty Hevostietokeskuksen sivuja

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.