Hyppää pääsisältöön

"Älkää olko hiljaa vieressä, puuttukaa!" – suomalainen ylikersantti marssi virka-asussa Pridessa

Rakkaus ja yhdenvertaisuus kuuluvat myös puolustusvoimiin, uskoo Helsinki-Prideen osallistunut ylikersantti Juho Pylvänäinen.

Ylikersantti Juho Pylvänäinen marssi virkaunivormussaan Helsinki-Pridessa 2. heinäkuuta. // Kuva: Kira Hagström

Viikonlopun aikana järjestettiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja etujen puolesta marssivia Pride-kulkueita ympäri maailmaa. Suomen suurimpaan, Helsingissä järjestettyyn Pride-kulkueeseen osallistui ennätysmäärä ihmisiä. Kulkueessa marssi noin 30 000 henkilöä.

Yleisömäärän lisäksi kulkueesta teki historiallisen myös yksi mies: Juho Pylvänäinen. Hän on puolustusvoimissa työskentelevä ylikersantti, joka marssi Priden etunenässä virallisessa virka-asussaan.

- Etuoikeutetulla enemmistöllä on vastuu syrjinnän ja vihapuheen kitkemisessä. Älkää olko hiljaa vieressä, puuttukaa, Pylvänäinen kirjoitti Facebook-seinälleen sunnuntaina.

Hän halusi marssillaan toimia sekä vastaiskuna syrjivää ja homoläppää viljelevälle armeijakulttuurille että positiivisena esimerkkinä puolustusvoimille – ja niille 12 000 miehelle ja naiselle, jotka aloittavat tänään maanantaina armeijan.

- Niin sanottu homottelu ja homo- sekä rasistivitsit ovat arkipäivää. Toki komppanioiden välillä voi olla suuriakin eroja, mutta nimittely voi olla monelle ikävä paikka, koska tähän ei puututa kovinkaan aktiivisesti, Pylvänäinen kertoo YleX Etusivussa.

Kaunopuheiden sijasta tarvitaan toimintaa

Vaikka Suomen puolustusvoimat ovat sitoutuneet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseen, se ei aina näy tosielämässä. Pylvänäisen mukaan syrjintää ja nimittelyä tapahtuu etenkin koulutuskomppanian tasolla ympäri Suomea.

Tämä saattaa johtua osittain siitä, että ylemmällä tasolla ei tiedosteta sitä, että pelkkä asioihin sitoutuminen ei riitä.

Mikä siis neuvoksi?

Tarvitaan esimerkkejä  ja käytännön toimintaa, uskoo Pylvänäinen. Esimerkiksi Helsinki Prideen osallistuminen olisi hänen mukaansa oiva signaali siitä, että ollaan valmiit puolustamaan jokaisen ihmisen oikeutta ihmisarvoiseen elämään.

- Mitä enemmän ihmiset alkavat ottaa kantaa, sitä vähemmän homo- ja transfobia saavat tilaa.

Mallia voi ottaa vaikka Ruotsista, jossa Prideen osallistuvat virallisesti sekä puolustusvoimat että poliisi.

_Mitä mieltä puolustusvoimat on Pylvänäisenmarssista?Lue jatkojuttu täältä._

Lue myös:

Kanadan feministipääministeri osallistui Pride-kulkueeseen ja suunnittelee sukupuolineutraalia henkilökorttia

"Lupa ja vapaus hengittää, paljon siirappia ja onnea" – kolme hyvää syytä osallistua Pride-viikkoon

Armeija voi hajottaa, mutta älä gonahda – tässä upseerioppilaan vinkit mukavampaan alokaskauteen