Hyppää pääsisältöön

Tangolaulukilpailun tuomareiden esittely

Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailun tulokset ratkeavat torstaina 7.7. ja lauantaina 9.7. käytävissä finaaleissa. Kilpailun juontavat Mikko "Peltsi" Peltola ja Susanne Päivärinta.

Suoria finaalilähetyksiä voit seurata Yle TV1 ja Radio Suomi -kanavilta klo 21 alkaen. Tarkat lähetysajat tango-ohjelmille löydät täältä. Tangokuninkaallisiksi mielivien täytyy hurmata tuomariston lisäksi myös alueraatilaiset. Seinäjoen Tangomarkkinoiden viralliset tuomaroinnin säännöt ja kriteerit on listattu järjestävän tahon verkkosivulle.

Esittelyssä tangolaulukilpailun tuomarit

Tuomarit kertasivat omin sanoin uransa huippukohtia. Lue alta myös mihin asioihin he kiinnittävät huomiota tangon tulkitsijoita arvioidessaan.

Vuoden 2016 tangolaulukilpailun tuomari Esa Nieminen.
Vuoden 2016 tangolaulukilpailun tuomari Esa Nieminen. Kuva: Esa Nieminen tangomarkkinat 2016,Seinäjoen tangomarkkinat

Esa Nieminen
äänilevytuottaja, kapellimestari ja pianisti

"TV-töistä antoisin on tietysti ollut BumtsiBum!-ohjelman pianistityö joukkueenvetäjänä! Moninaisista levytuotannoista, jotka poikivat myös konserttikiertueen, täytyy mainita Leidit Lavalla -projekti kokonaisuudessaan. Konserteista ehkä Helsingin stadionin Puhdas Elämä Lapselle-konserttien kapellimestarin homma melkein kymmeneltä vuodelta. Olen myös tuottanut yli 40:n artistin kanssa vähintään albumin per artisti laulettua musiikkia.

Tuomarinäkökulmasta arvostan hyvässä tangon tulkitsijassa luonnollisuutta, turhan teatraalisuuden välttämistä, sävelpuhtautta ja lavallaoloa eli esiintymistä yleensä, ettei tulisi "pönötystä". Tietysti joku "oma juttu" tulkinnassa on aina vaikuttava kokemus. Vuoden 2016 tangolaulukilpailu on tasainen ja tiukka, ei suuria ennakkosuosikkeja - finaalisuoritukset ratkaiskoon! Kaikilla on suht korkea osaamisen taso.

Omia tangolaulajasuosikkejani vuosien varrelta ovat Julio Iglesias, Siltsu aikoinaan ennen hip hop -kautta, Carlos Gardel, Olavi Virta ja Reijo Taipale tietty luonnonääninä. Suomitytöistä eniten puhuttelee Heidi Pakarinen, Kirsi Ranto ja Eija Kantola erityyppisinä kuningattarina, Maria Tyyster uusimmista."

Uusi Päivä -sarjan näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen
Uusi Päivä -sarjan näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen Kuva: Yle/Uusi Päivä uusi päivä,Lisbeth 'Lissu' Kanerva

Hanna-Riikka Siitonen
näyttelijä, laulaja, laulunopettaja ja teatteri-ilmaisunohjaaja

"Olen aina saanut voimani siitä, että teen paljon erilaisia töitä ja yritän jatkuvasti oppia uusia asoita. Olen tehnyt töitä artistina, muusikkona lavalla ja studiossa, näyttelijänä lavalla ja ruudussa, dubannut, säveltänyt, sanoittanut ja valmentanut muita. Tällä hetkellä olen myös musiikkituottaja Uusi Päivä -sarjassa, jossa lisäksi näyttelen. Rakastan työtäni ja yritän käyttää kaikkia oppimiani asioita jokaisessa vastaantulevassa projektissa. Vaikka oma musiikintekeminen on lähempänä pop-maailmaa, olen kasvanut lapsesta saakka iskelmämusiikin ja tangon parissa.

Mielestäni sanonta, että joku on "valmis paketti" on harhaanjohtava. Minä haluan nimenomaan nähdä ja kuulla jotain, joka saa yllättymään ja kääntää suunpielet hymyyn. Kilpailijan on ennen kaikkea uskallettava seistä siellä lavalla. Kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei ole. Meillä kaikilla on paljon epävarmuuksia ja epäonnistumiset ovat niitä lisänneet. Katsojan täytyy kuitenkin kokea, että esiintyjä tuntee täysin rinnoin paikkansa olevan muiden edessä ja uskoo kykyihinsä täysillä. Silloin kuulija voi ottaa rennosti ja nauttia.

Tämän vuoden kilpailusta tulee toivottavasti hieno kokemus kilpailijoille. Meille tuomareille se on sitä aivan varmasti.

Olen tehnyt töitä kymmenien tangokuninkaallisten kanssa sekä keikoilla että laulanut heidän levyillään. On kuitenkin mahdotonta mainita ketään muuta, kun on yhden kanssa heistä on elänyt ja kokenut niin paljon; kymmeniä konserttikietueita, levytyksiä, euroviisumatka. Niin monta ihanaa hetkeä, muistoa ja ennenkaikkea ystävyyttä. Kuningas on tietenkin Jari Sillanpää!"

Vuoden 2016 tangolaulukilpailun tuomari Tomi Markkola.
Vuoden 2016 tangolaulukilpailun tuomari Tomi Markkola. Kuva: Harri Hinkka tuomari,Seinäjoen tangomarkkinat

Tomi Markkola
laulaja, 20-vuotisjuhlaa viettävä Tangokuningas vuodelta 1996

"Asun Nokialla vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Tähänastinen taival on ollut tasaista menoa viimeisen 20 vuoden ajan. Levyjä on ilmestynyt kaikkiaan 11 kappaletta ja seuraava levy on juuri tekeillä. Siltä julkaistiin juuri uunituore sinkku Ei päivää, ei yötä.

Urani hienoimpia kokemuksia ovat olleet Syksyn Sävel -edustus kappaleella Taivas kalliolla, Vuoden miesartisti -titteli, Iskelmä Finlandian yleisöäänestyksen voitto sekä Riihimäellä sijaitsevan Riutanharjun Tanssilavan pyöritys seitsemän vuoden ajan. Siinä työssä tuli nähtyä tämä työ toiselta puolelta, hieno kokemus kaikilta osin.

Tämän vuotisesta kilpailusta on muodostumassa erittäin tasainen sekä naisten että miesten kesken. Seinäjoella sitten harjoituksissa varmasti rupeaa löytymään ne omat suosikit. Eniten kiinnitän huomiota laulun puhtauteen, sointiin ja erilaisiin sävyihin. Tärkeää on myös kuinka hyvin on omaksunut tekstin sisällön, sen mitä laulaa. Esiintyjän pitää laulaa yleisölle ja osata heittäytyä täysillä musiikin vietäväksi. Persoonallinen lauluääni, jolla erottuu massasta, on aina plussaa.

Katsoin jo pikkupoikana ekat tangomarkkinat, ja Kauko Simonen on jäänyt hyvin mieleen. Muita suosikkejani ovat Arja Koriseva, Mika Pohjonen, Eija Kantola, Sauli Lehtonen, Marita Taavitsainen, Jari Sillanpää ja oma tangokuningattareni Saija Varjus."

Vuoden 2016 tangolaulukilpailun tuomari Helena Lindgren.
Vuoden 2016 tangolaulukilpailun tuomari Helena Lindgren. Kuva: Auraviihde tuomari,Seinäjoen tangomarkkinat

Helena Lindgren
laulaja, artisti

"Minulla on pitkä ja monipuolinen ura. 40 vuotta taiteen parissa; teatteria, oopperaa, balettia, elokuviaa, muotia ja viihdettä. Olen tehnyt maskeerauksen ja pukujen suunnittelua mm. Savonlinnan oopperajuhlille, Suomen kansallisoopperaan ja Helsingin kaupunginteatteriin sekä toiminut laulajana vuodesta 1994 lähtien. Ohjelmistooni kuuluu, jazzia, lattareita, tangoa, poppia sekä discoa, ja laulan suomeksi, englanniksi, italiaksi, ranskaksi ja saksaksi. Levytyksiäni ovat Kauneuden lähteillä ja Kiss.

Olen myös esiintynyt musikaaleissa ja näytelmissä mm. Piukat Paikat, Älä pukeudu päivälliselle ja Katupeilin takana. Uralle on mahtunut vuosien aikana monia kohokohtia, esimerkiksi Savonlinnan Oopperajuhlat, ensimmäinen pääroolini musikaalissa, Big Bandien ja kaupunginorkesterien kanssa esiintymisiä. Mutta minulle jokainen esiintyminen ja kohtaaminen yleisön kanssa on kohokohta!

Erityisen iloinen olen ensimmäisestä "lapsesta": sopraano Marika Krookin kanssa yhdessä suunnittelemastamme konserttikiertueesta Passione, jossa on italialaisia ja napolilaisia lauluja ja muusikkona toimivat nuoret rock-muusikot. Olen myös suunnitellut esityksen visuaalisen ilmeen. Jorma Uotisen kanssa jatkamme yhteistä Kielletyt leikit -konserttia, ja erityisen innolla odotan marraskuussa starttaavaa Sinitaivas -konserttikiertuetta tangokuninkaallisten kanssa!

Tangolaulukilpailussa kiinnitän huomiota persoonalliseen ääneen, sen puhtauteen, artikuloinnin selkeyteen, fraseeraukseen ja lavakarismaan. Kykyä kertoa laulun tarina niin että se liikuttaa! Ennen Seinäjoen finaaleja kuuntelen laulajien mahdollisia levytyksiä tai TV-esiintymisiä ilman kuvaa. Näin saan tuntuman siihen "pysäyttääkö' ääni, ja mitä tunteita se herättää? Seuraan myös miten laulaja kommunikoi yleisön kanssa ja mitä reaktioita hän yleisössä herättää. Tärkeää on myös onko hän löytänyt oman tyylin joka tukee artistin persoonaa. Vuoden 2016 tangolaulukilpailusta on tulossa, kovatasoinen, koskettava ja kihelmöivän jännittävä!

Kotimaisista laulajista minua on koskettanut mm. Olavi Virta, Taisto Tammi, Amadeus Lundberg, Aki Samuli, Saija Varjus, Arja Koriseva ja Susanna Heikki! Ulkomaisista mm. Carlos Gardel, Julio Sosa ja . Suuren vaikutuksen on tehnyt myös nämä uudet, nuoren polven tangoyhtyeet, esim. argentiinalaisen Fernández Fierron yhtye."

Vuoden 2016 tangolaulukilpailun tuomari Noora Karma.
Vuoden 2016 tangolaulukilpailun tuomari Noora Karma. Kuva: NadiPhotography2013 / Nadi Hammouda tangomarkkinat,Seinäjoen tangomarkkinat

Noora Karma
taikuri-mentalisti, musiikin maisteri

"Olen koulutukseltani musiikin maisteri, opiskelin London College of Musicissa pääaineinani piano, laulu ja musiikkiteatteri. Asuin ulkomailla 15 vuotta, jolloin työskentelin alussa musiikin opettajana ja viimeiset 10 vuotta taikurina ja mentalistina. Suomessa antoisa projekti oli oma kymmenen jakson Mentalisti Noora Karma -sarja Maikkarilla. Olen myös kirjoittanut neljä taikakirjaa lapsille ja nuorille. Viime aikoina olen palannut enemmän musiikin pariin. Tulevalta albumiltani julkaistiin juuri debyyttisinkkuni Lintu.

Arvostan sielukasta tulkintaa. Karisma ja kokonaisuus sekä esiintymistaito on tärkeää hyvän laulutekniikan ohella. Erilainen ja sävähdyttävä ääni, joka koskettaa syvältä, on hakusessa. Tiukka kilpailu on tulossa, sillä luonnollisesti kaikki finalistilaulajat ovat äärettömän taitavia. Nyt vain on huomioitava kaikki pienetkin asiat - äänen käyttö, nyanssit ja tarkat intervallit, ja niin edelleen ovat tarkassa kuuntelussa... Myös laulajan persoona ja kyky ottaa yleisö on äärimmäisen tärkeää! Positiivinen ja karismaattinen esiintyjä haussa.

Rakastan kappaletta Por una Cabeza. Sinä vuonna, jolloin lähdin ulkomaille Jari Sillanpää ja Marita Taavitsainen voittivat tangolaulukilpailun, muistan siis heidät parhaiten."

Martti Haapamäki on Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja
Martti Haapamäki on Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Kuva: Copyright: All Rights reserved by Top Focus Photogrphy martti haapamäki

Martti Haapamäki
Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja, tuomariston pj

Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii tuttuun tapaan Martti Haapamäki. Haapamäki on seurannut tangokuninkaallisten kruunajaisia jo vuodesta 2005 lähtien. Hän vastaa myös tuomarityöskentelyn sujuvuudesta.

Tangomarkkinoiden verkkosivun mukaan "tango on lähellä Martin sydäntä tuomarityöskentelyn ulkopuolellakin: tanssiminen ja karaoke ovat hänen suosikkiharrastuksensa elleivät jopa elämäntapa".

Kommentit
 • Tangokuningas 2016 on Marco Lundberg

  Tangolaulukilpailun Kuningasfinaalin voitti Marco Lundberg.

  Tangolaulukilpailun Kuningasfinaalin voitti Marco Lundberg. Toiseksi tuli Markku Uhlbäck. Katso voittajan upea tulkinta Onnemme kyyneleet -kappaleesta. Kuningatarfinaali käydään lauantaina 9.7. Seinäjoella, suoraa lähetystä voit seurata Yle TV1:llä ja Radio Suomi -kanavalla.

 • Uppoudu tangolaulukilpailun finalistien tunnelmiin

  Kilpailijat kuvasivat videolle valmistautumistaan finaaliin.

  Kilpailijat kuvasivat videolle valmistautumistaan finaaliin. Seinäjoen Tangomarkkinoiden Kuningasfinaali käydään tänä torstaina 7.7. ja Kuningatarfinaali lauantaina 9.7. Tangontäyteisiä suoria lähetyksiä voi seurata klo 21 alkaen Yle TV1:llä ja Radio Suomi -kanavalla.

 • Tangolaulukilpailun tuomareiden esittely

  Tuomaristossa istuu musiikin ja viihteen ammattilaisia.

  Tuomaristossa istuvat musiikin ja viihteen ammattilaiset listasivat uransa huippukohtia. He myös paljastavat mihin asioihin kiinnittävät huomiota arvioidessaan tämän vuoden kilpailijoita. Kuvassa yksi tuomareista, musiikin monitoimimies Esa Nieminen.