Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Tältä kuulostaa, kun Anssi Kela, Vilma Alina, Pyhimys ja muut nykyartistit tulkitsevat Juicea

Kaikki tietävät Juice Leskisen Viidestoista yö -biisin. Sen uudella versiolla esiintyvät Pyhimys, Vilma Alina, Anna Puu, Janna, Mikko Pohjola sekä Anssi Kela, joka ei muista koskaan kuulleensa alkuperäistä kappaletta.

Sun kanssas katson maailmaa/ ja samaa unta nään/ kuin hullu huudan rakkauteni perään…

Tietyistä kappaleista vain tulee kaikkien omaisuutta. Biisit osataan ulkoa, vaikka ei välttämättä olisi hajuakaan esittäjän muusta tuotannosta. Juice Leskisellä tällaisia lauluja on monia.

Lukuisista hiteistään, kuten Syksyn sävel, Marilyn ja Viidestoista yö, tunnettu Leskinen näkyy ja kuuluu karaoken lisäksi monien muusikoiden taiteessa. Muun muassa Paperi T, Haloo Helsingin Elli ja Olavi Uusivirta ovat nimenneet Juicen yhdeksi tärkeimmäksi esikuvakseen.

Eikä ihme. Sanoittaja-guru kirjoitti laulujen lisäksi valtavan määrän runoja, lastenkirjallisuutta, henkilöhistoriaa, suomennoksia ja tekstejä eri lehtiin.

Edesmenneen taiteilijan kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Siksi taiteilijan suuri hitti Viidestoista yö päätettiin päivittää 2010-luvulle. Kappaleen uudella versiolla esiintyvät Anssi Kela, Pyhimys, Vilma Alina, Anna Puu, Janna ja Mikko Pohjola.

­-Kadehdin Juicea siitä, että tekstit tuntuivat syntyvän häneltä niin helposti. Mulle sanoittaminen on aina ollut todella vaikeaa, Kela kertoo.

”En omista yhtäkään Juicen albumia”

Kuten Juice, myös Anssi Kela tunnetaan erityisesti taitavana lauluntekijänä ja tekstien kirjoittajana. Mutta toisin kuin voisi kuvitella, Kelalle rocklegendan tuotanto ei ole koskaan ollut kovin läheinen.

-Pakko myöntää, etten omista yhtäkään Juicen albumia. En ole varma, olenko koskaan kuullut Viidestoista yö -biisin alkuperäistä versiota. Sitä vain on aina soiteltu nuotiolla, Kela sanoo.

Kela kuitenkin päätti lähteä mukaan projektiin kuultuaan raakaversion. Se vakuutti.

­-Biisi on hieno laulaa, koska tekstistä välittyy niin monenlaisia kerroksia. Siinä mielessä myönnän Juicen tietynlaisen ylivoiman. Hänen tekstinsä valuu jotenkin niin helposti ja luonnollisesti.

Leskisen elämään ja tuotantoon voi tutustua myös Yle Areenassa, joka tarjoilee kuukauden ajan kootusti sisältöä Juicesta. Kanava avautuu 4. heinäkuuta osoitteessa yle.fi/juice.