Hyppää pääsisältöön

Kölnin jättimäinen Counter-Strike -turnaus alkaa - voittajasuosikit samassa lohkossa

ESL One Cologne 2015 -turnaus keräsi täyden yleisön Lanxess-areenalle seuramaan kesän kovinta Counter-Strike-turnausta.
Kölnissä ratkotaan yhdeksäs Major-voittaja sunnuntaina 10. heinäkuuta. ESL One Cologne 2015 -turnaus keräsi täyden yleisön Lanxess-areenalle seuramaan kesän kovinta Counter-Strike-turnausta. Kuva: ESL | eslgaming.com | H. Kristiansson kilpapelaaminen

ESL One Cologne 2016 Counter-Strike: Global Offensive Major-turnaus alkaa tiistaina 5. heinäkuuta Saksassa. Miljoonan dollarin turnaukseen osallistuu 16 maailman parasta joukkuetta, joissa yhdessä pelaa suomalainen.

Kolmesti vuodessa järjestettävät Major-turnaukset ovat CS:GO:n suurimpia ja arvostetuimpia, joita tukee suoraan pelinkehittäjä Valve. Kölnin Major-turnaus on järjestyksessään yhdeksäs.

Suomalaisväriä turnauksessa nähdään toista kertaa Jan "wayLander" Rahkosen edustamana. Flipsid3 Tactics -joukkueessa pelaava Rahkonen kisasi myös edellisessä Major-turnauksessa Columbuksessa, jolloin hän pelasi Gambit Gamingin riveissä.

Yle näyttää turnauksen ratkaisuottelut suorana Yle Areenasta 8.-10. heinäkuuta. Lisäksi otteluita näytetään kolmena peräkkäisenä yönä TV2:lta.

Turnaus alkaa lohkovaiheella, jota pelataan kolme päivää. Lohkovaiheen päätteeksi kahdeksan joukkuetta jatkaa viikonloppuna pelattaviin pudotuspeleihin. Tarkemmin turnauksen formaatista sekä aikatauluista voi lukea toisesta uutisestamme, näin pelataan maailman suurin Counter-Strike-turnaus.

Lohko A:

Joukkue Pelaaja Pelaaja Pelaaja Pelaaja Pelaaja
Astralis (Tanska) Xyp9x device karrigan dupreeh gla1ve
Counter Logic Gaming (Yhdysvallat) tarik hazed reltuC koosta pita
Team Dignitas (Tanska) MSL RUBINO tenzki k0nfig cajunb
Gambit Gaming (Itä-Eurooppa) hooch Dosia spaze mou Adren

Jokaisessa Major-turnauksessa pudotuspeleihin yltänyt Astralis on kokoonpanomuutoksista huolimatta A-lohkon ylivoimainen ennakkosuosikki. Kölnissä joukkue pelaa Lukas "gla1ve" Rossanderin kanssa, kun joukkueen uusin kiinnitys Markus "Kjaerbye" Kjærbye joutuu jättämään turnauksen väliin Valven sääntöjen takia. Astraliksen lohkovastustajat ovat pelanneet ailahtelevasti, eikä yksikään vastustajista pysty haastamaan yksilötaidoissa tanskalaisviisikkoa, jonka odotetaan jatkavan pudotuspeleihin tappioitta.

Alkuvuodesta Euroopan lupaavimpiin nimiin lukeutunut Team Dignitas on viime kuukausina romahtanut tulosten osalta. Joukkue menetti toukokuun lopulla tähtipelaajansa Kjærbyen vaihtokaupassa Astralikselle, josta Dignitas sai vaihdossa Rene "cajunb" Borgin. Dignitasin tulisi voittaa ailahtelevasti pelannut Gambit Gaming sekä valmentajansa kanssa hetken jo pelanneen CLG.n, mutta jatkopaikka pudotuspeleihin varmistuisi helpommin Borgin tai Kristian "k0nfig" Wieneckin loistosuorituksilla.

Counter Logic Gaming ylsi edellisessä Major-turnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon kaatamalla lohkovaiheessa heikon Team EnVyUsin sekä ratkaisevassa ottelussa 2-1-lukemin Gambit Gamingin. Huhtikuun alun jälkeen joukkue on kuitenkin kokenut kovia muutoksia, kun kokoonpanosta on siirtynyt muualle Pohjois-Amerikan parhaimpiin tarkkuuskivääripelaajiin lukeutuva Joshua "jdm" Marzano. Tilalle tuli Team Liquidissa ailahtelevasti pelannut Kenneth "koosta" Sue. CLG:ltä puuttuu tällä erää vakituinen viides pelaaja, kun joukkueen valmentaja Faruk "pita" Pita on pelannut joukkueen kanssa toukokuusta lähtien. CLG onkin vaihdosten myötä todennäköisin vaihtoehto lohkojumboksi.

Gambit Gaming lähtee lohkoon oudosta asetelmasta: Joukkue ei ole vielä napannut yhtään merkittävää paras kolmesta -sarjavoittoa, mutta on yllättänyt useissa paras yhdestä -otteluissa. Majoreilla lohkojen viimeiset ottelut pelataan paras kolmesta -sarjoina, joista Gambit saattaa viimeinkin napata sen ensimmäisen merkittävän voittonsa. Gambitin mahdollisuudet edetä jatkoon ovat heikommat kuin Dignitasin, mutta huomattavasti paremmat kuin CLG:n.

A-lohko alkaa seuraavilla otteluilla tiistaina:

  • Astralis - Team Dignitas
  • Counter Logic Gaming - Gambit Gaming
Team SoloMid -joukkue ESL One Cologne CS:GO 2015 -turnauksessa. TSM-joukkue pelaa nykyisin nimellä Astralis
Astralis, joka edusti vielä viime kesänä Team SoloMid -organisaatiota, on A-lohkon voittajasuosikki. Team SoloMid -joukkue ESL One Cologne CS:GO 2015 -turnauksessa. TSM-joukkue pelaa nykyisin nimellä Astralis Kuva: ESL | eslgaming.com | P. Strack kilpapelaaminen

Lohko B:

Joukkue Pelaaja Pelaaja Pelaaja Pelaaja Pelaaja
Natus Vincere (Itä-Eurooppa) Zeus flamie seized GuardiaN Edward
Ninjas in Pyjamas (Ruotsi) f0rest GeT_RiGhT friberg Xizt pyth
OpTic Gaming (Pohjois-Amerikka) daps NAF stanislaw RUSH mixwell
Flipsid3 Tactics (Itä-Eurooppa) B1ad3 Shara markeloff wayLander WorldEdit

A-lohkon tavoin lohko B:ssä on kaksi selvää ennakkosuosikkia. Huhtikuussa päättyneessä edellisessä Major-turnauksessa itäeurooppalainen Natus Vincere sijoittui toiseksi, jonka jälkeen joukkue on havitellut tuloksetta maailman ykkösjoukkueen titteliä. Joukkueen tähtipelaaja Ladislav "GuardiaN" Kovács kärsi keväällä ranneongelmista, eikä ole viimeisessä parissa turnauksessa pelannut täysin parasta peliään. Tästä huolimatta Na`Vi lähtee lohkoon ennakkosuosikkina, vaikkakin taistelu lohkovoitosta NiP:iä vastaan tulee olemaan tiukka.

Ninjas in Pyjamas suuntaa Kölniin toiveikkaana. NiP on voittanut kuudesta pelaamastaan Major-finaalista ainoastaan yhden, kun elokuussa 2014 joukkue juhli voittoa juuri Kölnissä. Columbuksen Major-turnauksessa NiP joutui turvautumaan valmentajaansa Björn "THREAT" Persiin, kun viisumiongelmista kärsinyt Jacob "Pyth" Mourujärvi joutui jättämään turnauksen väliin. Kölnissä NiP tavoittelee lohkovoittoa kuitenkin täydellä kokoonpanolla, kun Pers seisoo joukkueen takana valmentamassa. Huhtikuussa voitetun DreamHack Malmön jälkeen NiP on noussut takaisin ykkösnimien joukkoon, mutta tuleeko kauan odotettu toinen Major-voitto joukkueelle Kölnistä? Ehkäpä, mutta ensin tulisi voittaa Natus Vincere ja B-lohko, joka ei tule olemaan helppoa altavastaajana.

Kolme kanadalaista, yksi yhdysvaltalainen ja yksi espanjalainen - OpTic Gaming on yksi turnauksen erikoisimmasta joukkueista kokoonpanonsa puolesta. Espanjalainen Óscar "mixwell" Cañellas liittyi huhtikuussa kokoonpanoon, jonka jälkeen OpTic voitti Pohjois-Amerikan Minor-turnauksen toukokuussa sekä varmisti kesäkuussa paikkansa Kölniin voittamalla karsinnoissa HellRaisersin, Flipsid3 Tacticsin sekä Fluffly Gangstersin. OpTic on parantanut otteitaan viime kuukausina, mutta joukkueen nykytaso ei vielä riitä kaatamaan NiP:in tai Na`Vin kaltaisia joukkueita paras kolmesta -sarjoissa.

Flipsid3 Tactics on suomalaisfanien kannalta todella mielenkiintoinen joukkue, kun kokoonpanoon kuuluu turnauksen ainoa suomalaispelaaja Jan "wayLander" Rahkonen. Flipsid3 on OpTicin tavoin kohentanut otteitaan viime aikoina, mutta taitotaso ei tällä erää riitä kun taisteluun OpTicia vastaan lohkon kolmannesta sijasta.

B-lohkon avausottelut:

  • Na`Vi - Flipsid3 Tactics
  • Ninjas in Pyjamas - OpTic Gaming
Ninjas in Pyjamas -joukkueessa CS:GO:ta pelaava Christopher "GeT_RiGhT" Alesund on yksi pelin parhaimmista pelaajista.
Ninjas in Pyjamasin Christopher "GeT_RiGhT" Alesund on voittanut vain yhden pelaamastaan viidestä Major-finaalista. Ninjas in Pyjamas -joukkueessa CS:GO:ta pelaava Christopher "GeT_RiGhT" Alesund on yksi pelin parhaimmista pelaajista. Kuva: ESL | eslgaming.com | S. Wunderl kilpapelaaminen

Lohko C:

Joukkue Pelaaja Pelaaja Pelaaja Pelaaja Pelaaja
Team Liquid (Yhdysvallat) Hiko s1mple eliGE nitr0 jdm
Virtus.pro (Puola) TaZ NEO Snax pasha byali
Team EnVyUs (Ranska) NBK Happy kennyS DEVIL apEX
Mousesports (Saksa) chrisJ nex NiKo denis Spiidi

Columbuksen Major-turnauksessa peräti neljän parhaan joukkoon yltäneen Team Liquidin taival viime kuukausina ei ole ollut helpoimmasta päästä. Joukkueen tulokset Columbuksen jälkeen ovat olleet pääasiassa kasa pettymyksiä, vaikkakin kesäkuun lopulla pelatussa ECS-finaaleissa joukkue hävisi ainoastaan turnauksen finaleisteille G2:lle ja Luminositylle todella tiukoissa peleissä. Kölnissä Liquid pelaa joukkueen jo kertaalleen jättäneen ukrainalaisen Oleksandr "s1mple" Kostylievin kanssa, jonka rinnalle tulivoimaa tuo kesäkuussa kokoonpanoon kiinnitetty Josh "jdm" Marzano. Liquidin kokoonpanosta löytyy raakaa tulivoimaa ja voitontahtoa sen verta, että joukkue pystyy haastamaan kaikki lohkovastustajansa. Jatkopaikka pudotuspeleihin riippuu pitkälti Kostylievin päivän pelikunnosta, sillä ukrainalaisnuori on joukkueen ykköstykki.

Ranskalainen Team EnVyUs voitti syksyllä 2015 pelatun Major-turnauksen Romaniassa, jonka jälkeen joukkueen tulokset ovat kuitenkin hiipuneet. Columbuksen Major-turnauksessa joukkue menetti paikkansa Legends-joukkueena, joka tarkoittaa suoraa kutsua aina seuraavaan Major-turnaukseen, kun joukkue hävisi lohkovaiheessa CLG:lle ja Gambitille. Columbuksen jälkeen EnVyUs on sijoittunut neljän parhaan joukkoon Malmössä sekä voittanut oman ELEAGUE-lohkonsa kaatamalla Virtus.pro:n, jotka eivät ole suurempia saavutuksia tarkemmin tarkasteltuna. Ranskalaisjoukkueelle eteneminen pudotuspeleihin olisi hyvä alku heikon alkuvuoden jälkeen, mutta mestariksi joukkueesta ei vielä ole.

Mousesports on kerta toisensa jälkeen epäonnistunut turnauksissa. Joukkue nappaa tähtipelaajansa Nikola "NiKo" Kovačin johdolla yleensä voiton tai jopa kaksi, mutta pudotuspeleissä vauhti hiipuu yleensä viimeistään. Mousesportsin ainoa mahdollisuus edetä pudotuspeleihin on onnistua tiistaina Virtus.pro:ta vastaan, jonka Mousesports voi hyvinkin voittaa paras yhdestä -ottelussa, jonka jälkeen keskiviikkona olisi mahdollisuus varmistaa lohkovoitto paras yhdestä -ottelussa joko EnVyUsia tai Liquidia vastaan. Paras kolmesta -otteluissa Mousesports on epäonnistunut kerta toisensa jälkeen, ja tilanteeseen ei odoteta muutosta myöskään Kölnissä.

Keväällä 2014 Major-mestaruuden voittaneen Virtus.pro:n alkuvuosi ei ole sujunut odotetusti. Seitsemästä turnauksesta joukkue on voittanut ainoastaan yhden, jossa kisasi ykkösnimistä ainoastaan Na`Vi. Joukkueen ikämiehet Jarosław "pasha" Jarząbkowski, Filip "NEO" Kubski ja Wiktor "TaZ" Wojtas eivät ole viime kuukausina pelanneet parasta peliään, jota pitäisi nähdä Majorissa. Kahdessa edellissä Major-turnauksessa joukkue on jäänyt 5.-8. sijalle, eikä parempaa tulosta odoteta myöskään tälläkään kertaa. Virtus.pro on edennyt edellisessä seitsemässä Majorissa pudotuspeleihin, mutta nyt komea putki on hyvinkin lähellä päättymistä.

C-lohko alkaa seuraavilla otteluilla tiistaina:

  • Team Liquid - Team EnVyUs
  • Mousesports - Virtus.pro
Puolalainen Virtus.pro -joukkue kisaamassa ESL One Cologne 2015 -turnauksessa.
Puolalainen Virtus.pro edustaa ylpeästi Puolaa turnauksissa. Puolalainen Virtus.pro -joukkue kisaamassa ESL One Cologne 2015 -turnauksessa. Kuva: ESL | eslgaming.com | H. Kristiansson kilpapelaaminen

Lohko D:

Joukkue Pelaaja Pelaaja Pelaaja Pelaaja Pelaaja
SK Gaming (Brasilia) FalleN fer fnx coldzera TACO
Fnatic (Ruotsi) JW flusha KriMZ olofmeister dennis
FaZe Clan (Eurooppa) fox rain aizy jkaem kioShiMa
G2 Esports (Ranska) bodyy shox ScreaM RpK SmithZz

Kaikkien aikojen kovimmaksi Counter-Strike -lohkoksi nimetystä lohko D:stä löytyy turnauksen kolme kovinta voittajasuosikkia.

Hallitsevan Major-mestarin SK Gamingin, joka pelasi vielä hetki sitten Luminosity Gamingin alaisuudessa, viime kuukaudet ovat olleet tuloksien osalta loistavat. Joukkue saapui kuitenkin Kölniin mukanaan hopeamitali viimeisimmästä turnauksesta, kun G2 Esports yllätti joukkueen kesäkuun lopulla Lontoossa pelatuissa ECS-finaaleissa. Lohkovoitosta tullaan näkemään tiukkaa taistoa SK:n, Fnaticin ja G2:n välillä, mutta SK on kolmikosta se parhaiten hiottu timantti, jonka myötä brasilialaisjoukkue lähtee ennakkosuosikkina tavoittelemaan lohkovoittoa.

Fnatic pelasi keväällä useamman kuukauden ilman ykköspelaajaansa Olof "olofmeister" Kajbjeria, joka oli sivussa ranneongelmien takia. Kajbjer teki kuitenkin paluun pelikentille kesäkuussa, jonka myötä kolminkertaista Major-voittajaa on syytä pelätä jälleen. Kahdessa edellisessä Major-turnauksessa Fnatic on jäänyt lohkossaan toiseksi, mutta Kölnissä joukkue toivoo enemmän kuin koskaan lohkovoittoa keskiviikolta. Fnatic ei ole hävinnyt Luminositylle täydellä kokoonpanollaan, mutta se ei ole myöskään onnistunut voittamaan G2:sta. Fnaticin mahdollisuudet lohkovoittoon varautuvatkin kovasti Luminosityn ja G2:n välisen ottelun tulokseen sekä Kajbjerin pelikuntoon.

G2 Esportsin alkuvuosi alkoi pettymyksillä, mutta huhtikuun jälkeen joukkueen kurssi on ollut pääasiassa parempaan suuntaan. EPL-finaaleissa joukkue ylsi toiseksi, mutta Kölnin karsinnoissa joukkue varmisti jatkopaikkansa vasta viimeisten joukossa. Saksaan joukkue matkasi kuitenkin mukanaan vain viikon vanhan ECS-turnausvoiton kanssa, jossa ranskalaisjoukkue voitti vakuuttavasti niin Fnaticin kuin Luminosityn. Ranskalaisjoukkue pelaa tällä hetkellä parasta peliään koskaan, ja sillä on kaikki ainekset juhlia ensimmäistä Major-mestaruuttaan sunnuntaina. Sitä ennen pitäisi kuitenkin selvitä lohkoista jatkoon, joka on vaikeampaa kuin koskaan. Mahdollisuudet siihen kuitenkin ovat erittäin hyvät, sillä ranskalaisten kurssi on ylöspäin.

FaZe Clanilla kävi kaikista Major-joukkueista huonoin tuuri arvonnassa. Vaikka joukkueen tulokset ovat parantuneet kevään mittaan, niin on FaZe silti kaukana lohkon kolmesta muusta joukkueesta pelillisesti ja yksilötaitojen osalta. FaZen mahdollisuudet edetä lohkoista jatkoon ovatkin paras yhdestä -ottelut, mutta mahdollisuudet yllättää kahdesti ovat todella pienet. FaZen mahdollisuudet turnauksessa päättyivätkin pitkälti jo lohkoarvontaan.

D-lohko alkaa seuraavilla otteluilla tiistaina:

  • SK Gaming - G2 Esports
  • Fnatic - FaZe Clan
Luminosity Gaming -joukkue ESL:n pro league -liigan finaaleissa. Joukkue siirtyi heinäkuussa 2016 SK Gaming -organisaation alaisuuteen.
Luminosity Gaming, nykyinen SK Gaming, voitti huhtikuussa pelatun Major-turnauksen. Kuva ESL Pro League -liigan finaaleista. Luminosity Gaming -joukkue ESL:n pro league -liigan finaaleissa. Joukkue siirtyi heinäkuussa 2016 SK Gaming -organisaation alaisuuteen. Kuva: ESL | eslgaming.com | H. Kristiansson kilpapelaaminen

Turnauksen kahdeksan parasta palkitaan seuraavasti:

Sijoitus Palkintoraha dollareina Palkintoraha euroina
1. 500 000 $ ~450 000 €
2. 150 000 $ ~142 000 €
3.-4. 70 000 $ ~63 000 €
5.-8. 35 000 $ ~31 500 €

Yle näyttää turnauksen ratkaisuottelut suorana Yle Areenasta 8.-10. heinäkuuta.

Seuraa Yle e-urheilua myös Twitterissä sekä Facebookissa.