Hyppää pääsisältöön

Puolustusvoimat nihkeänä ylikersantin Pride-marssista: Emme näe suotavana, että sotilaspuvussa esiinnytään vastaavanlaisissa tilaisuuksissa

Suomen puolustusvoimat eivät tue sotilaspuvun käyttöä Pride-kulkueessa. Ruotsissa sen sijaan sekä puolustusvoimat että poliisi osallistuvat virallisina tahoina kulkueeseen.

Ylikersantti Juho Pylvänäinen marssi virkaunivormussaan Helsinki-Pridessa 2. heinäkuuta. // Kuva: Kira Hagström

Viikonloppuna järjestettiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja etujen puolesta marssivia Pride-kulkueita ympäri maailmaa. Suomen suurimpaan, Helsingissä järjestettyyn Pride-kulkueeseen osallistui noin 30 000 henkilöä.

Yksi kulkueeseen osallistuneista oli puolustusvoimissa työskentelevä ylikersantti Juho Pylvänäinen, joka otti marssillaan kantaa syrjivää ja homovastaisuutta viljelevää armeijakulttuuria kohtaan.

Pylvänäinen osallistui marssille yksityishenkilönä, mutta käyttämällä virkapukua hän halusi toimia positiivisena esimerkkinä puolustusvoimille.

Puolustusvoimien verkkosivuilla ohjeistetaan, että sotilaspukua ei saa käyttää, jos kyseessä on puoluepoliittinen toiminta, vaalimainonta tai mielenosoitus. Pride ei ole mikään näistä, vaan yleisesti Pride on määritelty juhlakulkueeksi.

Eli virkapuvun käyttäminen Pridessä ei ole kiellettyä. Pylvänäisen esiintyminen on kuitenkin aiheuttanut keskustelua somessa ja verkossa.

Ei ole armeijan asioita, eikä millään tavalla liity sen valtiollisiin tehtäviin. Yksityishenkilönä saa toki tehdä mitä huvittaa, yksi kommentoija kirjoittaa.

Toivottavasti pääesikunta kieltää ylikersantilta virkapuvun käytön,toinen toivoo.

Monet myös kiittelivät Pylvänäisen tekoa.

Ihmisoikeuksien puolustaminen on jokaisen tahon asia – myös poliisin ja puolustusvoimien, eräs kirjoittaa.

Mutta mitä mieltä puolustusvoimat on Pylvänäisen esiintymisestä? Ja pitäisikö puolustusvoimien osallistua laajemminkin Pride-kulkueeseen?

YleX tavoitteli kommenttia useampana päivänä, mutta vastaukseksi saatiin vain lyhytsanainen kannanotto.

- Emme näe tarkoituksenmukaisena ja suotavana, että yksittäinen sotilas esiintyisi sotilaspuvussa vapaa-ajalla vastaavanlaisissa tilaisuuksissa, koska silloin sen perusteella sotilaan käyttäytymisellä ja esiintymisellä luodaan vastaavalla tavalla kuvaa puolustusvoimista, tiedottaja Henrik Gahmbergin lähettämässä sähköpostissa todetaan.

Viestissä ilmaistiin myös, että puolustusvoimat toimii vastuullisena ja luotettavana instituutiona, eikä sen tehtäviin kuulu Prideen osallistuminen tai siihen kantaa ottaminen. Tiedottajan mukaan asiaa ei voida kommentoida tarkemmin, koska vastaava henkilöstö on lomalla.

Virkapuvussaan marssineen Pylvänäisen mukaan ihmisoikeuksien puolustaminen on myös puolustusvoimien tehtävä. Esimerkiksi Prideen osallistuminen olisi signaali siitä, että jokaisen ihmisen oikeutta ihmisarvoiseen elämään ollaan valmiit puolustamaan.

Ruotsissa näin toimitaan jo, sillä sekä puolustusvoimat että poliisi osallistuvat Prideen virallisina tahoina.

Lue myös:

"Älkää olko hiljaa vieressä, puuttukaa!" – suomalainen ylikersantti marssi virka-asussa Pridessa

Kanadan feministipääministeri osallistui Pride-kulkueeseen ja suunnittelee sukupuolineutraalia henkilökorttia

Pohjoismaiden ensimmäinen gay-musikaali levittää rakkauden sanomaa: "Ei tällaista olisi voitu tehdä viisi vuotta sitten"