Hyppää pääsisältöön

Raija Oranen: Kirjoitan ehkä viimeistä kirjaani

Raija Oranen, 2016, Aino Ackté,
Raija Oranen, 2016, Aino Ackté, Kuva: Yle / Anu Heikkinen raija oranen, 2016, aino ackté, kultakuume

Raija Orasen pitkä kirjallinen ura on kestänyt jo 45 vuotta. Seuraava Aino Acktéta käsittelevä romaani ilmestyy elokuussa ja parhaillaan tekeillä on teos, joka käsittelee isonvihan aikaa. Se saattaa jäädä hänen viimeisimmäkseen.

Raija Oranen työstää Kreivin aikaan -teosta, joka sijoittuu Kajaanin linnan liepeille 1700-luvun alkuun. Romaani kertoo esimerkiksi siitä, miten Kajaanin linna viimeisenä linnoituksena antautui Pietari Suurelle.

- Kirja saattaa olla viimeiseni. Sen verran minua väsyttää. Minulla oli aika paha burn out äskettäin ja mietin, että onko minun enää pakko kirjoittaa.

Mutta on tuottelias kirjailija ehtinyt paljon tehdäkin. Orasen laajaan tuotantoon kuuluu novelleja, historiallisia romaaneja, satukirjoja, näytelmiä, kuunnelmia sekä suositut tv-käsikirjoitukset Ruusun aika ja Puhtaat valkeat lakanat.

Ensimmäisestä Kuka parantaa (1971) -tv-käsikirjoituksesta on kulunut jo 45 vuotta. Parhaillaan tekeillä oleva historiallinen romaani Kreivin aikaan on jo kirjailijan 80. teos

- Elääkseni olen aina kirjoittanut. En minä mitään taiteilua harrasta, vaan teen työtä, taiteellista työtä, Oranen toteaa.

Jos olisin kirjoittanut Puhtaat valkeat lakanat englanniksi, olisin rikas nainen.

Hän vähän harmittelee sitä, ettei päässyt 3-vuotiaana englanninkieliseen leikkikouluun ja oppinut kunnolla kieltä.

- Jos minulla olisi good english eikä bad english, niin olisin rikas nainen. Jos olisin kirjoittanut Puhtaat valkeat lakanat englanniksi, niin suuret tuotantoyhtiöt maailmalla olisivat kilpailleet verissäpäin siitä, kuka saa minut käsikirjoittajaksi.

Raija Orasta voi Suomen mittapuulla pitää menestyskirjailijana, hänen teoksiaan on myyty hyvin. Siitä huolimatta hänellä ei ole kovinkaan hyvää sanottavaa suomalaisen kirjallisuuden nykytilasta. Orasen mukaan ongelmana on se, että kirjojen pitää olla ohuita ja outoja.

- Kirjat pitää suunnata jollekin “kyldyyrihässäilijä”-porukalle, eikä oikeille lukijoille. Minusta se ei ole oikeaa kirjallisuutta, jos aiheen pitää olla erittäin rajattu ja kertoa jostain ongelmasta, josta media voi repiä koko sivun juttuja.

- Oikeassa romaanikirjallisuudessa kerrotaan ajasta ja ihmisestä, Oranen painottaa.

Kirjat pitää nykyään suunnata jollekin “kyldyyrihässäilijä”-porukalle, eikä oikeille lukijoille.

Jos media voi tehdä nykykirjallisuuden teemoista isoja juttuja, on Oranenkin osansa julkisuudesta saanut ja ottanut. Hän on kertonut hyvin avoimesti muun muassa masennuksestaan, itsemurha-aikeistaan, alkoholismistaan, raitistumisestaan ja hometalohelvetistään.

- Olen saanut mediakoulutuksen ja tiedän, että se mitä yrität salata tulee ehdottomasti julki. On parempi kertoa ensin itse mitä haluat, jolloin tulee käsitys, että kaikki on jo kerrottu, Oranen hymähtää.

Raija Oranen sanoo, ettei tule koskaan kirjoittamaan muistelmiaan, koska niistä tulisi hänen mukaansa niin valheelliset.

- On niin paljon asioita, joita en tule kertomaan edes kuolinvuoteellani kenellekään.

Kommentit