Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Saimaan kohteet

Saimaa.
Saimaa. metsien kätkemä

Saimaan rantoja suomalaisempaa maisemaa saa hakea. Onpa sitä ehdotettu maailmanperintökohteeksikin, ihan ansiosta. Jokaisen salmen, saaren ja poukaman takana odottaa uusi seikkailu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Ukonvuori

Koloveden kansallispuiston tunnetuin nähtävyys on Ukonvuori ja sen komea lippaluola. Paikka sijaitsee muinoin tärkeiden kulku- ja kauppareittien varrella ja siellä voikin nähdä jälkiä menneestä. Erästä kiviseinämää koristaa 50 senttimetriä korkea ihmishahmo ja ylempää, aivan luolan perällä on onkalo, josta on louhittu sauvakvartsia.

Paholaiskivet

Paholaiskivi on ehkäpä Suomen näyttävin tafoni. Valtava lohkare on täynnä kummallisia koloja, joiden uskottiin olleen maahisten kaivertamia. Palvotussa kivessä sanotaan olevan muutakin erikoista. Kovalla pohjoistuulella kivi ilmeisesti huutaa kuin urut soisivat, kun tuuli puhaltaa sen onkaloihin.

Paasselkä

10-kilometrinen, lähes pyöreä Paasselkä syntyi reilu 200 miljoonaa vuotta sitten meteorin iskeydyttyä keskelle Etelä-Savoa. Järviluonnon ja geologisten arvojen lisäksi Paasselässä kiehtoo myyttinen piru, valopallo jonka sanotaan nähdyn liikkumassa veden päällä.

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.