Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Saimaannorpan herkku

Ruuan valmistusta.
Ruuan valmistusta. metsien kätkemä

Saimaalla sukellamme samoille apajille saimaannorpan kanssa ja haalimme retkievääksemme paikallista, myös norppien suosimaa herkkua: tietenkin muikkuja paikallisen ruisleivän kera!

Muikut voi hankkia suoraan kalastajilta, mutta kyllä Savonlinnan supermarketeistakin saa melkein päivittäin tuoreita muikkuja. Samoista kaupoista löytyy myös mielettömän hyvää ruisleipää useammaltakin paikalliselta leipomolta.

Joten ei muuta kun kieritellään muikut ruisjauhossa ja suolassa ja isketään voin kanssa pannulle. Nautitaan ruisleivän päällä pakuriteen tai paikallisen oluen kera. Pirun hyvää!

Reetta Ranta

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.