Hyppää pääsisältöön

Helga on 94-vuotias radikaalimummo, josta rakkaus teki taas nuoren naisen

Helgan ja Einon tarina kerrotaan SuomiLOVEn verkkosivuilla.
Helga ja Eino viihtyvät merillä. Helgan ja Einon tarina kerrotaan SuomiLOVEn verkkosivuilla. Kuva: SuomiLOVE suomilove,SuomiLOVE

Tämä on tarina siitä, miten murtunut ihminen saa rakkauden voimasta itselleen uuden elämän. Tiina ihailee isoäitiään Helgaa ja haluaa tämän tarinalla voimaa ja uskoa parempaan meille kaikille.

”Siinä hetkessä mummoni elämä muuttui todella radikaalisti, hän nuortui 40 vuotta. Mummosta tuli taas nuori nainen, joka kikattelee ja kihertää, saattaa hypellä ja panna tanssiksi. Kaikesta näkee, että hän on umpirakastunut”, kuvailee Tiina isoäitiään Helgaa.

Meidän on palattava ajassa 80 vuotta taaksepäin, jotta todella ymmärrämme tuon yhden hetken arvon. Hetken, joka muutti Helgan elämän.

Kuljetaan Pohjois-Savon takametsiin. Täällä asuu 15-vuotias Helga, kaukana Varpaisjärven kylästä. Eletään 1930-lukua, ja Helgalla on rippikoulu alkamassa.

Tuohon aikaan ripari oli paljon pidempi kuin nykyään ja se järjestettiin kaukana Helgan kotoa. Hänen vanhempansa tunsivat perheen, jonka poika oli menossa samaiseen rippikouluun. Päätettiin, että Helga muuttaa riparin ajaksi tuttavaperheen luokse.

Se oli hyvä päätös.

Perheen Eino-poika ihastui välittömästi kesävieraaseen. Eino liehitteli ja pani parastaan päästäkseen Helgan suosioon.

”Pikku hiljaa mummokin ihastui Einoon ja he viettivät aikaa kahdestaan kalastellen, soudellen ja naureskellen.”

”He auttoivat kotitöissä Einon vanhempia ja kävivät iltaisin onkimassa kahden kesken. Siellä kivellä istuessa ilta-auringon lämmittäessä oli mukavaa jutella ja nauraa yhdessä. He huomasivat pitävänsä samoista asioista, ja että toisen seurassa oli helppoa olla. He rakastuivat. Elämä hymyili ja näytti kauneimmat kasvonsa. Kaikki oli niin huoletonta”, Tiina kertoo.

Mutta sitten iski arki. Kesä ja rippikoulu loppuivat, ja Helga palasi kotiinsa.

”Välimatka Einoon oli pitkä, eivätkä he enää löytäneet yhteistä, kahdenkeskistä aikaa”, Tiina sanoo.

Vielä pahempaa oli kuitenkin luvassa.

Elämä pystyyn sodan jälkeen

Syttyi sota. Miljoonien elämät järkkyivät, niin myös Helgan ja Einon.

”Mummon ja Einon tiet erosivat. Mummo toimi lottana ja Eino joutui rintamalle”, Tiina sanoo.

Sodan melskeessä ja sen jälkimainingeissa meni monta vuotta niin, etteivät Helga ja Eino nähneet toisiaan. Silloin elettiin kovia aikoja, niin kovia, että niiden ymmärtäminen on meidän ajassamme vaikeaa.

”Kaikesta oli pulaa ja epätietoisuus tulevaisuudesta raastavaa”, Tiina muistuttaa.

Jotain hyvääkin ja turvaa antavaa tapahtui: Helga kohtasi Veikon, komean nuoren miehen, joka rakastui Helgaan ja kosi tätä. Helga vastasi myöntävästi ja tieto naimisiinmenosta kiiri myös Einon korviin. Häntä asia harmitti, mutta elämän oli jatkuttava. Niinpä Einokin meni naimisiin ja perusti perheen.

Helgan perhe kasvoi kovaa vauhtia, samalla kun hän raatoi miehineen maatilalla. Helga ja Veikko saivat kuusi poikaa ja yhden tyttären. Heidän lisäkseen he pitivät huolta karjasta sekä maatilasta. Samalla tilalla asui muitakin perheitä, mikä tuntuu nykyajasta tarkasteltuna tietysti käsittämättömältä urakalta. Mutta niin vain Helga ja Veikko jaksoivat uurastaa ja täyttää elämänsä kovalla työnteolla.

Kunnes eräs tragedia räjäytti kaiken pirstaleiksi.

Helgan elämä murtuu palasiksi

Juuri, kun Helgan ja Veikon vanhin poika oli ehtinyt täyttää 30 vuottaa ja saada kaksi poikaa, sairastui tämä aggressiiviseen syöpään. Tauti vei pojan mennessään, mikä musersi Helgan ja Veikon.

”Mummo purskahtaa vieläkin aina itkuun, kun hän muistelee sitä, vaikka aikaa onkin kulunut jo 45 vuotta”, Tiina sanoo.

Veikkoon suru iski niin lujaa, että kun pojan kuolemasta oli ehtinyt kulua vain kaksi vuotta, hän sai sairauskohtauksen ja menehtyi.

”Mummon elämä musertui. Suru viilsi rintaa ja elämänilo katosi. Hän raatoi töitä maatilallaan aamusta iltaan, että nukahtaminen olisi helpompaa. Unessa hän sai olla poikansa ja miehensä kanssa, mutta herääminen toi repivän tuskan tullessaan.”

”Näin jatkui vuosia, kunnes mummon sydän alkoi oireilla liiallisen rasituksen vuoksi.”

Sydänoireiden takia Helgan oli muutettava pois kotitilaltaan kylälle rivitaloasuntoon. Työnteosta ja muista huolehtimisesta elänyt ihminen joutui täysin uudenlaisen tilanteen eteen: yhtäkkiä ei ollutkaan mitään.

”Mummo tunsi olonsa hyvin yksinäiseksi ja tarpeettomaksi. Hän sanoi osakettaan vankilaksi, kunnes ystävätär ylipuhui hänet mukaansa kutomaan paikalliselle vanhusten neuvonta-asemalle. Pikkuhiljaa elämä alkoi voittaa”, Tiina sanoo.

Suru oli tullut Einollekin tutuksi, sillä myös hän oli jäänyt leskeksi.

Lämmin, vanha ja ihana tunne

Vuodet vierivät ja sekä Eino että Helga lähestyivät 80 vuoden ikää. Varpaisjärven seurakunta järjestää kaikille 80 vuotta täyttäville yhteiset juhlat ja niihin Eino ja Helgakin saivat kutsun. Vanhat rippikoulukaverit näkivät juhlissa ja siellä Eino sai ajatuksen: hän kutsui koko konkkarokan henkilökohtaisiin 80-vuotisjuhliinsa.

Kun Helga astui Einon syntymäpäivillä juhlasaliin, pomppasi mies välittömästi pystyyn ja kajautti kovalla äänellä:

”Sieltä tulee minun ensirakkauteni!”

Juuri tämä oli se hetki, joka muutti tragedioiden runteleman Helgan elämän.

”Mummo meni vähän hämilleen, punastui, mutta se lämmin, vanha ja ihana tunne rinnassa leimahti. Eino oli leskeksi jäätyään päättänyt, että nyt on heidän aikansa”, Tiina kertoo.

Tuosta hetkestä lähtien Helgan ja Einon tarina on niin kaunista seurattavaa, ettei sen kuvailemiseen tarvita ylisanoja.
Einon 80-vuotisjuhlista lähtien he ovat eläneet yhdessä, nyt siis jo 14 vuotta.

Helgan ja Einon tarina kerrotaan SuomiLOVEn verkkosivuilla.
Eino ja Helga ovat päässeet nauttimaan linnanjuhlien tunnelmastakin. Helgan ja Einon tarina kerrotaan SuomiLOVEn verkkosivuilla. suomilove

”Mummo on edelleen kuin vastarakastunut nuori nainen. Hän ja Eino viihtyvät loistavasti yhdessä, matkustelevat ympäri maailmaa, ovat käyneet purjehtimassa Saksassa, Itävallassa ja Bulgariassa. He tietävät, että elämästä on niin sanotusti loppusuora jäljellä ja he ottavat siitä kaiken irti”, Tiina kuvailee.

Eino hemmottelee Helgaa aina aamuisin ja tekee hänelle aamupalan valmiiksi. Helga taas puolestaan tekee päiväruuan. He käyvät yhdessä kaupassa, nauru raikaa ja hymy on herkässä.

”He nauttivat toisistaan ja ovat silminnähden onnellisia. Mummoni onkin sanonut, että he ovat jo sen ikäisiä, ettei tarvitse enää esittää mitään, voi olla juuri sellainen kuin on ja tehdä niin kuin haluaa”, Tiina sanoo ihaillen.

Hän arvostaa isoäitiään valtavasti.

”Mummolla on myös anarkistisia piirteitä. Hän tekee asiat aina vähän eri lailla kuin pitäisi tai on totuttu. He olivat esimerkiksi Itävallassa matkalla ja tarkoituksena oli mennä hiihtohissillä vuoren huipulle. Eino rupesi vähän jänistämään hissiin menoa ja niin mummo alkoi kiusata ja nälviä miesystäväänsä. Pienen kiusoittelun jälkeen Einokin rohkeni hypätä hissiin.”

”Ja on mummo Tunisiassa ratsastanut strutsillakin”, Tiina nauraa.

Helgan ja Einon tarina kerrotaan SuomiLOVEn verkkosivuilla.
Helga se on ratsastanut strutsillakin. Helgan ja Einon tarina kerrotaan SuomiLOVEn verkkosivuilla. suomilove

Anarkistimummo on miehineen joutunut myös virkavallan kanssa tekemisiin.

”Yhtenä talvena he ajelivat moottorikelkalla ilman kypäriä järven jäällä, kun poliisit tulivat paikalle. He selvisivät tapauksesta varoituksella, mutta paria päivää myöhemmin rapsahti sakot, kun kummallakaan ei ollut turvavöitä autossa”, Tiina paljastaa.

Hänen ei tarvitse kauaa miettiä, mitkä ovat tärkeimpiä mummolta saatuja oppeja.

”Sitkeys. Ikinä ei kannata antaa periksi, aina tulee parempi päivä.”

”Ja huumori auttaa monessa asiassa. Mummo on nauravainen ihminen ja osaa repiä huumoria oudoistakin asioista.”

”Sen olen myös oppinut, että toisista on pidettävä huolta. Mummo on aina tehnyt vapaaehtoistyötä ja välillä kotisairaanhoitoa, eli käynyt itseään nuorempien vanhusten kodeissa hoitamassa heitä”, Tiina sanoo ääni ylpeyttä hehkuen.

SuomiLOVEn 3. kausi alkaa joulukuussa TV1:ssä.

Kommentit