Hyppää pääsisältöön

Karoliina Vanne on maaseutudraaman luonnollinen sankaritar

Korpelan kujanjuoksun naispääroolin esittäjä Karoliina Vanne
Korpelan kujanjuoksun naispääroolin esittäjä Karoliina Vanne Kuva: Yle KuvapalveluJukka M Karoliina Vanne,kotikatsomo: korpelan kujanjuoksu,Jukka Mäkinen

Nallepuvun sisällä tuli kuumat paikat keväällä 2015, kun näyttelijä Karoliina Vanne valittiin Korpelan kujanjuoksu-sarjan naispäärooliin. Pikku Kakkoseen tulevan Nalle-sarjan kuvauksista oli jo sovittu, ehtisikö Karoliina vetää myös Miisa Perttulan bootsit ja farkut jalkaan tulevana kesänä?
Hyvin ehti. Aikataulut saatiin soviteltua ja lopputulos, Heikki Luoman ja Jukka Mäkisen sarja Korpelan kujanjuoksu, on nähtävissä TV1 Kotikatsomossa sunnuntaisin 4.9.2016 alkaen.

Päivätyö tutussa porukassa

Kuuden jakson kuvaukset tarkoittivat Karoliinalle kymmeniä kuvauspäiviä viime vuoden toukokuusta lokakuun alkuun.
- Miisan rooli oli ja on hyvällä tavalla päivätyö, kehuu Karoliina. Pitkässä projektissa näyttelijän lataus on erilainen kuin tehdessä pientä roolia jolloin saattaa olla vain yksi kohtaus muutamana päivänä. Silloin homma on ohi kun itse vasta lämpenee. Korpelan kuvauksissa meininki ehti mukavasti lämmetä. Hiukan jännittää, oliko meillä jopa liian rentoa ja leppoisaa, Karoliina nauraa.

Rento tunnelma taitaa olla se siunaus, jonka ansiosta freelancer jaksaa tiukkojen aikataulujen puristuksessa tänäkin kesänä. Karoliina esiintyy parhaillaan Sappeessa, Suomen Kesäteatterin komediassa Kaikki oikein. Näytökset limittyvät Korpelan kujanjuoksun kakkoskauden kuvauspäivien kanssa niin, ettei elokuussa paljon lomailla.
- Välillä voi mennä pidemmänkin aikaa, ettei töitä ole juuri lainkaan ja sitten yhtäkkiä tulee monta työtä päällekkäin. Ideaalitilanne olisi tietenkin, että töitä olisi tasaisesti koko vuodelle, mutta saa olla onnellinen, kun töitä on, sanoo Karoliina.
Rentous Korpelan kujanjuoksun kuvauksissa johtuu pitkälti myös siitä että työryhmään kuuluu toisilleen entuudestaan tuttua väkeä.
- Tunnen jotkut tiimin jäsenistä jo kahdenkymmenen vuoden takaa. Esimerkiksi kuvaaja Kari Manninen oli valaisijana sarjassa Pimeän hehku, jota kuvattiin vuonna 1995. Tuttua tiimiä on helppo lukea, osaan tulkita vaikkapa kameraoperaattorin hienovaraisia vihjeitä asemointiini liittyen.

Eksyneiden eläinten hoitajasta näyttelijäksi

Karoliina oli Pimeän hehku-sarjan kuvausten aikana vasta 17-vuotias. Sarjan ohjasi Karoliinan isä Ilkka Vanne ja hänen äitiään näytteli oma äiti, Hannele Laaksonen. Oliko näyttelijän ammatti itsestäänselvyys jo nuoresta pitäen?
- Halusin pienenä eksyneiden eläinten hoitajaksi, paljastaa Karoliina. Kun olin alle kouluikäinen, minua pyydettiin Radioteatterin kuunnelmasarjaan Kantolan perhe. En missään nimessä halunnut mennä. Myöhemmin kyllä vähän harmitti. Paras kaverini, Karoliina Franck, näytteli siinä monta vuotta. Vuonna 1985 vanhempani kiinnitettiin Kouvolan Teatteriin. Samana syksynä Kouvolan Teatteri teki 25-vuotisjuhlanäytelmänsä, johon tarvittiin paljon lapsia. Melkein kaikki muut näyttelijöiden lapset oli jo värvätty siihen ja minut lähestulkoon pakotettiin mukaan. Sen jälkeen se olikin menoa! Noin kymmenvuotiaasta eteenpäin olen kirjoittanut Ystäväni-kirjaan toiveammatiksi näyttelijä enkä eksyneiden eläinten hoitaja.

Nallena ja naisena

Palataan vielä Nalleen, joka tupsahti Karoliinan elämään Pikku Kakkosen logosta kolmisen vuotta sitten.
- Nallen hahmo on minulle hyvin tuttu, olen ollut itse sitä rakentamassa yhdessä Anu Tuomi-Nikulan kanssa. Nalle ei juurikaan puhu, eli reploja ei tarvitse muistella. Kirjoitan juonnot parin kanssa ja saan päättää melko tarkkaan mitä Nalle touhuaa, mitä hän voi tehdä ja mitä ei, kertoo Karoliina.
- Miisan roolin tekeminen on erilaista. Ihanaa ettei häntä ole itse tarvinnut keksiä! Hahmo on käsikirjoittajan ja ohjaajan luomus, enkä tiedä miten Miisalle käy. Olemme kuvanneet kuusi osaa, joista olen nähnyt kaksi. Seuraavat kuusi osaa olen lukenut, mutta vielä puuttuu viimeiset kuusi osaa. On hyvällä tavalla hykerryttävää, kun ei tiedä mihin suuntaan Miisa kehittyy. Palaako hän Tanskaan, ryhtyykö hän isovanhempiensa tilan jatkajaksi vai päätyykö emännäksi Korpelaan?

Niin, emännäksi Korpelaan. Onhan se sanottava, että ensikohtaamisesta alkaen Miisan ja Esa Latva-Äijön näyttelemän Anssi Korpelan välillä on jännite. Myös yhteinen vastustaja - kuvitellun Hangaslahden kunnanjohto sekä salattu kaivoshanke - saattaa pienen pitäjän puolestapuhujat lähemmäksi toisiaan. Maaseudun säilyminen elinvoimaisena kiinnostaa sekä Miisaa että Anssia.

- Puhuimme hiljattain Esan kanssa tulevan kauden käsikirjoituksista. Yhdessä osassa on kohtaus, johon on kirjoitettu että Miisa ja Anssi suutelevat. Perään on lisätty -ko ja kysymysmerkki. Ilmeisesti asia on jätetty meidän ratkaistavaksi, hymyilee Karoliina. Jos minulta tai Esalta kysytään, ehdottomasti emme suutele! On mukavampi näytellä sitä kutinaa mahanpohjassa, sitä odotusta ja lupausta. Mutta me käymme varmasti tätä vielä läpi henkilökuljetusautossa matkalla kuvauspaikalle elokuussa, Karoliina lupaa.

Näyttelijä Karoliina Vanne
Karoliina kuvaustauolla Näyttelijä Karoliina Vanne Kuva: YLE Karoliina Vanne,kotikatsomo: korpelan kujanjuoksu