Hyppää pääsisältöön

Tanssivan karhun voittanut Anja Erämaja: Tärkeintä on kosketus

Runoilija Anja Erämaja Tanssiva karhu -runokilpailun juuri voitettuaan
Runoilija Anja Erämaja Tanssiva karhu -runokilpailun juuri voitettuaan Runoilija Anja Erämaja Tanssiva karhu -runokilpailun juuri voitettuaan Kuva: Yle / Sari Siekkinen Anja Erämaja,Tanssiva karhu,tanssiva karhu 2016

Anja Erämajan Tanssivalla karhulla palkittu runokokoelma Ehkä liioittelen vähän pureutuu rakkauspuheeseen ja siihen, miten rakkauden ilmaisemisesta ja tunnustamisesta voi syntyä koomisiakin tilanteita.

Vaikka Erämaja ottaa etäisyyttä kliseisimpään rakkauden kieleen, hän ei katso, että rakkauspuhetta olisi maailmassa liikaa.

- Tokkopa sitä rakkauspuhetta koskaan on liiaksi. Se ei varmaan ole sellainen ongelma kuin vihapuhe on, Erämaja sanoo.

- Mutta loppupeleissä - vaikka kuinka olen runoilijana ja sanankäyttäjänä liikkeellä - niin kyllä sittenkin kosketus on kaikkein tärkeintä. Toivon, että vielä elämän loppumetreillä on joku, jonka käteen tarttua. Sanaton viestintä ja kosketus on tärkeintä.

Aleksis Salusjärvi, Minna Joenniemi ja Anja Erämaja Tanssiva karhu -runopalkinnon jakotilaisuudessa
Aleksis Salusjärvi, Minna Joenniemi ja Anja Erämaja Tanssiva karhu -runopalkinnon jakotilaisuudessa Aleksis Salusjärvi, Minna Joenniemi ja Anja Erämaja Tanssiva karhu -runopalkinnon jakotilaisuudessa Kuva: Yle / Sari Siekkinen Anja Erämaja,Tanssiva karhu,tanssiva karhu 2016
Kääntäjäkarhun voittaja Katriina Ranne ja Tanssiva karhu -runopalkinnon voittaja Anja Erämaja 2016 Kajaanissa
Kääntäjäkarhun voittaja Katriina Ranne ja Tanssiva karhu -runopalkinnon voittaja Anja Erämaja 2016 Kajaanissa Kääntäjäkarhun voittaja Katriina Ranne ja Tanssiva karhu -runopalkinnon voittaja Anja Erämaja 2016 Kajaanissa Kuva: Yle / Sari Siekkinen Katriina Ranne,Anja Erämaja,Tanssiva karhu,tanssiva karhu 2016
Kaukametsän lava Kajaanissa Tanssiva karhu -palkintotilaisuudessa
Kaukametsän lava Kaukametsän lava Kajaanissa Tanssiva karhu -palkintotilaisuudessa Kuva: Yle / Sari Siekkinen Tanssiva karhu,kaukametsän lava
 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri