Hyppää pääsisältöön

Ylen Tanssiva karhu -palkinto Anja Erämajalle, Kääntäjäkarhu Katriina Ranteelle

Runoilija, kääntäjä Katriina Ranne ja runoilija Anja Erämäja
Runoilija, kääntäjä Katriina Ranne ja runoilija Anja Erämäja Runoilija, kääntäjä Katriina Ranne ja runoilija Anja Erämäja Kuva: Yle / Sari Siekkinen Katriina Ranne,Anja Erämaja,Tanssiva karhu

Yleisradion vuoden 2016 Tanssiva karhu -runopalkinto on myönnetty Anja Erämajalle
kokoelmasta Ehkä liioittelen vähän. Kääntäjäkarhun sai Katriina Ranne afrikkalaisen runouden antologiasta Korallia ja suolakiteitä.

Palkintoraadin jäsenet olivat tänä vuonna puheenjohtajana kriitikko Aleksis Salusjärvi, Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä/tuottaja Erja Manto.

Vuodesta 1994 alkaen jaettu Tanssiva karhu -palkinto jaettiin 6.7.2016 Kajaanin runoviikolla.
Tanssivan karhun palkintosumma on 3500 euroa, Kääntäjäkarhun 1000 euroa.

Palkintoperustelut:

Tanssiva karhu

Anja Erämaja: Ehkä liioittelen vähän (WSOY)

Raatia puhutteli teoksessa erityisesti Erämajan lämmin ja absurdi pidäkkeettömyys. Runouden klassiset teemat ovat rakkaus ja kuolema, mutta rakastumisen tilaa puetaan vain harvoin näin havainnollisiksi säkeiksi. Ehkä liioittelen vähän tavoittaa ne sinkoilevat mielenliikkeet, jotka myllertävät jokaisen ihmisen mielessä, kun päätön hullaantuminen ottaa hänestä vallan.

Rakkaus ei ole useinkaan ylevää eikä rakastuminen aina kultivoi ihmistä. Ennemmin se on vapaapudotus ja heittäytyminen tuntemattomaan, oman naurettavuudenkin uhalla. Erämajan teos on merkkipaalu sille hurmiolle, joka saattaa lopulta olla merkittävin kaikista meitä liikuttavista voimista. Teoksen keskeisenä viestinä on, että vaikka ihmisen arvokkuus häviää kamppailun tunteillemme, se on elämän kokonaisuudessa suuri voitto. Meitä ohjaa järjen sijaan sydän: vain korventavat tunteet antavat elämälle pohjamudista taivaaseen kohoavan syvyyden.

Erämajan säkeissä on suurta lämpöä ja hänen runokeinonsa ovat laaja-alaisia. Ehkä liioittelen vähän varioi tekstin tasolla sanomaansa monipuolisesti. Sanat kirjoittautuvat runoiksi omintakeisesti teoksen eetoksen mukaisesti. Erämajan kokeileva tyyli synnytti raatilaisissa osallistumishalua, mikä ajoi heidät palaamaan teoksen ääreen yhä uudestaan. Tanssiva karhu -palkinnon arvo on 3500 euroa.

Kääntäjäkarhu

Katriina Ranne: Korallia ja suolakiteitä (Poesia)

Katriina Ranne on kääntänyt ja koonnut afrikkalaisen runouden antologian Korallia ja suolakiteitä. Teos on mittaluokaltaan häikäisevä kattaessaan Afrikan mantereen runoudesta ajallisesti 900 vuotta sekä seitsemän kieltä.

Kaiken runouden alkuperä on suullisessa perinteessä, ja monessa mielessä runouden ymmärtäminen on sen viitekehyksen ymmärtämistä, josta tekstit ovat syntyneet. Ranne on tehnyt teokseensa laaja-alaisen vuosien mittaisen pohjatyön, jonka tuloksena pieniä palasia erilaisia Afrikan mantereen kulttuureja rakentuu näyttäväksi mosaiikiksi.

Teoksen maailma on välitön ja runojen kieli on energistä. Suullisen perinteen mukaisesti runojen tiivis kieli, rytmi ja huumori pitävät kuulijan ja lukijan otteessaan. Korallia ja suolakiteitä esittelee runouden kautta kokonaisia kirjallisia maailmoja, joiden samastuttavuus ja säkeiden koruton täsmällisyys tarjoavat kansiensa välissä kokonaisia maailmankatsomuksia.

Lajissaan ensimmäisen afrikkalaisen runouden antologia onnistuu välittämään ehtymättömän rikkaan runouden maailman suomalaisille lukijoille. Käännöskarhun palkinnon arvo on 1000 euroa.

Tanssiva karhu -palkinnon logo
Tanssiva karhu -palkinnon logo Kuva: Yle Tanssiva karhu,palkinto,kirjallisuus,lyriikka,sanataide,logo

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri