Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Kolin noidan sienikeitto

Ruuan valmistusta.
Ruuan valmistusta. metsien kätkemä

Kerrotaan, että Pahan Kolin alapuolella on asustanut Akmeeli-niminen saamelaisnoita. Siksi retkieväsvinkkinä teemmekin noidan ohjeiden mukaan sienikeiton, jonka reseptin löysin Kimmo Kemppaisen Myyttinen Koli -kirjasta. Uskaltaakohan sitä syödä?

Valmiita sienipussikeittoja on tietty helpompi ottaa metsään ja höystää niitä sitten omilla löytämillään sienillä, mutta tehdään tällä kertaa nyt noidan ohjeiden mukaan.

Silpu sipuli ja metsäsienet. Sulata voi ja kuullota sipulit. Lisää pekoni ja paista hetki sipulin kanssa. Lisää pataan raastinraudalla suikaloitu jauhoinen peruna, lihalientä ja sienet. Jos käytät tuoreita sieniä, laita mukaan myös kuivattuja tatteja, jotka on liotettu pehmeiksi. Keittele hiljaa viitisentoista minuuttia, ota pois tulelta ja lisää sitten kerma, vatkattu munankeltuainen, ruohosipuli ja mausta makusi mukaan.

Keiton kanssa sopii maistaa vaikkapa paikallisleipomon perunakukkoa. Nam!

Reetta Ranta

Kommentit
 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.