Hyppää pääsisältöön

Suomalainen kirjailija: Pirkko Saisio

Pirkko Saisio
Pirkko Saisio Kuva: Yle Kuvapalvelu suomalainen kirjailija: pirkko saisio,Pirkko Saisio

Kuka on Jukka Larsson? Kuka on Ewa Wein? Kuka on Pirkko Saisio? Henkilökuva kalliolaistytöstä vie matkalle Elämänmenosta Baikalin lapsiin ja Punaiseen erokirjaan.
Yle Areenassa 30 päivää

Vuonna 1975 julkaistiin teatteriopiskelija Pirkko Saision esikoisromaani Elämänmeno. Kustantaja näki Saisiossa työväenkirjallisuuden uuden toivon ja neuvoi kirjailijaa poistamaan kirjasta homoseksuaalisen aineksen. Näin tapahtui.

Lähes 30 vuotta myöhemmin työväenkirjallisuutta ei ole olemassa, mutta Pirkko Saisio on romaaneillaan ja näytelmillään noussut kestäväksi nimeksi suomalaiseksi kirjallisuudessa. Hän on kirjoittanut myös viisi kirjaa salanimillä Jukka Larsson ja Eva Wein.

Suomalainen kirjailija – Pirkko Saisio käsittelee sukupuoli-identiteettiteemaa monessa kerroksessa. Saision kasvu tietoisuuteen homoseksuaalisuudestaan on tasoista yksi. Lisäksi ohjelma tutkii, miten kirjailijan saama kritiikki ja palaute vaihtelee kirjailijaroolin mukaan.

Saisio kirjoitti omalla nimellään näytelmän, jossa on vankilakohtaus. Kohtauksen uskottavuutta kritisoitiin. Sitten Saisio kirjoitti romaanin salanimellä Jukka Larsson ja ilmoitti, että kirjoittaja on vankila-alan ammattilainen. Romaanin vankilakuvaus sai mieskriitikot ylistämään Jukka Larssonin kykyä kuvata vankilamiljöötä.

Ohjelmassa seurataan kuinka Saisio ja Leea Klemola opettavat teatteriopiskelijoita, käydään Saision maaseutukodissa ja nähdään otteita Saision kirjoittamasta KOM-teatterin näytelmästä Baikalin lapset.

J.P. Pulkkisen, Atro Lahtelan ja Marika Kecskemétin dokumentti sai ensi-iltansa osana Ammatti: suomalainen kirjailija -dokumenttisarjaa Yle TV1:ssä marraskuussa 2003. Se on edellisen kerran nähty Yle TV1:ssä tammikuussa 2012.

Lue lisää:

Elämänmeno

Pirkko Saision esikoisromaaniin pohjautuva kolmiosainen draamasarja Elämänmeno kuvaa sota-ajan jälkeistä elämää Kalliossa. Lähes 38 vuotta tv-sarjan ensiesityksen jälkeen Saisio muistelee lämmöllä yhteistyötä ohjaaja Åke Lindmanin kanssa.

Katso koko sarja Areenassa!

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa