Hyppää pääsisältöön

15.9. Kino Suomi: Niilon oppivuodet

Matti Poskiparta ja Tuija Ahvonen elokuvassa Niilon oppivuodet.
Matti Poskiparta ja Tuija Ahvonen elokuvassa Niilon oppivuodet. Matti Poskiparta ja Tuija Ahvonen elokuvassa Niilon oppivuodet. Kuva: YLE Niilon oppivuodet,matti poskiparta,Tuija Ahvonen,Jaakko Pakkasvirta

Niilon oppivuodet on anarkistinen kuvaus koulusta ja koululaisista, puberteetista, politiikasta ja ylioppilaskirjoituksista. Oppikirjakuvitukset ja märät unet sekottuvat mustavalkoista ja värikuvaa yhdisteleväksi kollaašiksi.
Teema torstaina 15.9. klo 21.50. Areenassa 14 päivää

Harvinainen ja harvoin esitetty Niilon oppivuodet kuvittaa nuorison liikehdintää 1970-luvun alun politisoituneessa koulumaailmassa. Kouludemokratia oli kova sana, ja kouluneuvostovaaleilla rauhoitettiin kuumentunutta tilannetta.

Elokuvan poliittisesti virittynyttä näkökulmaa kuvastaa hyvin sen alkuperäinen juonitiivistelmä Elonetissä: ”Niilo on vieraantunut yksilö, osa sitä alistuvaa joukkoa, joka valmistuttuaan koulusta täyttää yliopistot ja myöhemmin virastot, tuotantokoneiston alemman johtoportaan ja koko porvarillisen valta- ja valtiokoneiston.”

Elokuvan alaotsikko on Länsimainen perinne Suomessa. Itse elokuvassa on kuitenkin vähemmän poliittista agitaatiota ja enemmän anarkistista kerrontaa ja nuorta seksuaalista kiihkoa. Sisällöllisesti sitä voikin hyvin verrata 12 vuotta myöhemmin valmistuneeseen Janne Kuusen Apinan vuoteen.

Elokuvan kerronta on mustavalkoista ja värillistä kuvamateriaalia yhdistävää kollaašia, oppikirjoja kuvittavaa parodiaa ja märkää unta. Niilon masturboidessaan uneksima roomalainen orgiakohtaus jouduttiin 1970-luvun alussa leikkaamaan esitysversiosta pois. Nyt esitettävässä versiossa se on ohjaajan luvalla mukana.

Niiloa esittää Matti Poskiparta, muissa osissa nähdään teatterikorkeakoululaisia: Hannu Lauri, Marja Packalén, Tuija Ahvonen, Juha Muje, Pekka Milonoff, Esa Pakarinen Jr., Leena Uotila, Hellevi Seiro ja Tarja Keinänen. Opettajina esiintyvät Olavi Ahonen, Elina Salo, Marja Korhonen, Veikko Honkanen ja Titta Karakorpi. Elokuvan tuotti vapaamuotoinen ryhmittymä Love Filmsin nimellä.

Musiikista vastaa tutun näköinen joukko: Ronnie Österberg, Pekka Pohjola, Jukka Gustavson ja Jim Pembroke – eli Wigwam.

  • Niilon oppivuodet (1971) Ohjaus Jaakko Pakkasvirta. Rooleissa Matti Poskiparta, Hannu Lauri, Marja Packalén, Tuija Ahvonen, Olavi Ahonen, Elina Salo, Juha Muje, Pekka Milonoff, Titta Karakorpi, Esa Pakarinen Jr., Leena Uotila, Hellevi Seiro, Tarja Keinänen, Marja Korhonen ja Veikko Honkanen. Tuotanto Love Films.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa