Hyppää pääsisältöön

22.9. Kino Suomi: Pilvilinna

Erik Uddströn Sakari Rimmisen elokuvassa Pilvilinna (1970)
Erik Uddströn elokuvassa Pilvilinna. Erik Uddströn Sakari Rimmisen elokuvassa Pilvilinna (1970) Kuva: YLE Pilvilinna,Sakari Rimminen,Erik Uddström

Kino Suomen nuorisoelokuvien sarja jatkuu Sakari Rimmisen ohjaamalla, vuonna 1970 ensi-iltansa saaneella elokuvalla. Pilvilinna vie keskelle koulukapinoivaa nuorisoa, pilvenpolttelua ja maailman parantamista.
Teema torstaina 22.9. klo 21.50. Areenassa vain suorana

Pilvilinna kertoo nuoresta, pitkätukkaisesta etsijästä ja vagabondista Erikistä (Erik Uddström), joka palaa soutuveneellä pitkältä maailmanmatkaltaan kotiin. Paluumatka on vaarallinen Erikin kohdatessa ennakkoluuloja ja aggressiivisuutta. Kotiuduttuaan Erik jatkaa kesken jäänyttä koulunkäyntiään, mutta konflikti kurikeskeisen järjestelmän kanssa on vääjäämätön.

"Elokuva nuorille, joka myös suvaitsemattomien pitäisi nähdä."

Elokuvan taustalla oleva 1960-luvun lopun suomalainen yhteiskunta näyttäytyy ankarana, kyräilevänä ja suvaitsemattomana, mutta samalla siltä, että maa on muutosprosessissa uusien vapaampien tuulien puhaltaessa. Elokuvassa osoitetaan mieltä, puhutaan maailman tilasta, tuprutellaan pilveä ja lemmitään estoitta. Poliittisesti radikalisoituva nuoriso vaati muutoksia ja Erikistä tulee koulunsa eripuraisen, tiukkapipoisia opettajiaan vastaan nousseen kapinaliikkeen keskeinen hahmo.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Meri Kurenniemen alkuperäisidean pohjalta Kurenniemi ja Sakari Rimminen. Mainoslauseensa mukaan elokuva on suunnattu nuorille, mutta sopisi nähtäväksi myös suvaitsemattomille, tietyillä rajoituksilla kuitenkin: "Ei papeille. Ei poliiseille. Ei nyyhkyille. Ei fossiileille. Ei vanhemmille. Ei kalkkeutuneille. Ei kieltäjille. Ei rajoittajille."

Elokuvan tekijöiden ydinjoukko oli Taideteollisen oppilaitoksen Kamerataiteen osaston vastavalmistuneista oppilaita, jotka olivat samalla pitkän elokuvan tekijöinä ensikertalaisia.

Suomen elokuvahistoriassa Pilvilinna on sikäli erikoistapaus, että se on nuoren Pirjo Honkasalon kuvaamana ensimmäinen suomalainen pitkä näytelmäelokuva, jonka on kuvannut nainen. Naiset olivat muutenkin näkyvästi esillä elokuvan tekijäjoukossa: leikkajana Ilona Tanttu, äänittäjänä Inger Nylund ja käsikirjoittajana Meri Kurenniemi.

Pääosan esittäjä Erik Uddström kuului myös Kamerataiteen osaston oppilaisiin ja hänen elokuvaroolinsa Pilvilinnassa jäi ainoaksi. Myös naispääosassa nähtävä Meri Oravisto, Matti Oraviston ja Ritva Arvelon tytär, tekee ainoan elokuvaesiintymisensa Pilvilinnassa.

  • Pilvilinna (1970) Rooleissa Erik Uddström. Meri Oravisto, Ritva Laakko, Raiku Kemppi, Helena Haavisto, Kauko Helovirta. Ohjaus Sakari Rimminen. Tuotanto FJ-Filmi Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa