Hyppää pääsisältöön

29.9. Kino Suomi: Kesyttömät veljekset

Melasniemet Eero ja Pertti esittävät kesyttömiä veljeksiä, Tarja Markus toisen tyttöystävää.
Melasniemet Eero ja Pertti esittävät kesyttömiä veljeksiä, Tarja Markus toisen tyttöystävää. Kuva: YLE Kesyttömät veljekset,Eero Melasniemi,Pertti Melasniemi,Tarja Markus,Erkko Kivikoski

Melasniemen veljekset Pertti ja Eero ruumiillistavat 1960-luvun lopun kapinallisuuden ja nuoren yritteliäisyyden Erkko Kivikosken elokuvassa.
Teema torstaina 29.9. klo 21.50. Areenassa 30 päivää

Vuoden 1969 Kesyttömät veljekset on Erkko Kivikosken neljäs elokuva, ja edellisen Kuuman kissan tavoin sekin perustuu Kerttu-Kaarina Suosalmen tekstiin. Elokuvassa ollaan hyvin kiinni ajassa ja yhteiskunnan käymistilassa, joka kulminoitui aikakauden opiskelijaradikalismissa.

Elokuvan voi katsoa myös jatkona Kuumalle kissalle: Eero Melasniemen roolihahmon nimi on molemmissa Antti Salminen, eivätkä roolihenkilöidenn luonteenpiirteetkään poikkea paljoa toisistaan.

Antti on asettunut tuoreen vaimonsa kanssa vuokra-asuntoon, perheen perustaminen ja oma elämä odottavat oven takana. Perheen asuntosäästörahat Antti päättää käyttää oman yrityksen perustamiseen, ja ostaa pienen kirjapainon. Kosmetologivaimo ei päätöksestä ilahdu.

Vuokra-asunnon jakaa Antin pikkuveli Erkki, joka opiskelee yliopistossa ja kiertää vasemmistoradikaalien mukana tehtaissa saarnaamassa. Aikakauden nuorisokulttuurien kirjoa täydentää Erkin tyttöystävä, joka on rikkaan laivanvarustajan tytär. Työssäkäyvien ja opiskelevien nuorten konflikti on väistämätön.

Elokuva on kuvattu oikeilla tapahtumapaikoilla, osittain jopa neljää kameraa hyödyntäen, ja Esko Nevalaisen kuvaus onkin hienoa katsottavaa.

Eero ja Pertti Melasnimen siippoja esittävät Riittaliisa Helminen ja Tarja Markus. Merkittävissä sivurooleissa nähdään Matti Varjo ja Siiri Angerkoski, jonka uralla tämä jäi viimeiseksi elokuvaksi. Jussi-patsaita Kesyttömät veljekset kahmi aikoinaan peräti kolme kappaletta.

Pertti Melasniemi jakaa lentolehtisiä mielenosoituksessa elokuvassa Kesyttömät veljekset.
Erkki jakaa lentolehtisiä mielenosoituksessa. Pertti Melasniemi jakaa lentolehtisiä mielenosoituksessa elokuvassa Kesyttömät veljekset. Kuva: YLE Kesyttömät veljekset,Pertti Melasniemi,Erkko Kivikoski
  • Kesyttömät veljekset (1968) Rooleissa: Eero Melasniemi, Pertti Melasniemi, Tarja Markus, Riittaliisa Helminen, Matti Varjo, Siiri Angerkoski. Ohjaus: Erkko Kivikoski. Tuotanto Fennada Filmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa