Hyppää pääsisältöön

8.9. Kino Suomi: Kesäkapina

Titta Karakorpi ja Hannu Oravisto aloittavat Kesäkapinan.
Titta Karakorpi ja Hannu Oravisto aloittavat Kesäkapinan. Kuva: YLE Kesäkapina,Jaakko Pakkasvirta,Titta Karakorpi

Vuonna 1970 valmistunut Kesäkapina on Godardin jalanjäljissä kulkeva kollaasielokuva vieraantumisesta, mainonnasta ja yhteiskunnallisesta heräämisestä.
Elokuva nähdään uutena HD-tasoisena esityskopiona.

Jaakko Pakkasvirran ohjaaman elokuvan päähenkilö on valokuvamalli Susanna, joka kokee työssään myyvänsä itseään ja kärsii pettymyksistä miessuhteissa. Veljensä ja ystäviensä kanssa tekemänsä kesälomamatkan aikana hän saa nähdä väläyksinä kotimaan koko kuvan: Suomi on muuttunut kauppatavaraksi, jota markkinoidaan innokkaasti Honkarakenteen mökistä koko Hirvensalmen kuntaan. Onko ihmisestä tullut samanlainen kulutusesine; miten toisen ihmisen haluaminen eroaa omistamishalusta yleensä?

Eero Melasniemi ja Titta Karakorpi Pakkasvirran elokuvassa Kesäkapina.
Melasniemi ja Karakorpi. Eero Melasniemi ja Titta Karakorpi Pakkasvirran elokuvassa Kesäkapina. Kuva: Yle Kuvapalvelu Jaakko Pakkasvirta,Kesäkapina,Titta Karakorpi,Eero Melasniemi

Yhteiskunnallinen herääminen saa Susannan näkemään oman ammattinsa ja mainoskuvat uudessa valossa, kapitalistisen järjestelmän palasina. Tiedostaminen johtaa kapinaan.

Kesäkapina herätti huomiota paitsi aiheensa myös kokeellisen toteutustapansa vuoksi. Se on Suomen godardilaisin elokuva, jossa rouhealla kollaasileikkauksella yhdistellään hyvinkin erilaisia elementtejä toisiinsa, ja mukaan mahtuu myös välitekstejä, iskulauseita ja irvokkaita mainoksia. Näyttelijöiden lisäksi siinä esiintyy koko joukko ihmisiä omana itsenään, muiden muassa kuuluisat valokuvaajat Margit Ekman ja Eila Marjala eli Kuvasiskot sekä Hirvensalmen kunnanjohtaja Osmo Mehtälä, joka esittelee kuntansa matkailumahdollisuuksia.

"Näyttelijä Melasniemi esittelee kulutusyhteiskunnan rakenteen", planssi elokuvassa Kesäkapina
Neljäs seinä kaatuu, kun Melasniemi puhuttelee yleisöä "Näyttelijä Melasniemi esittelee kulutusyhteiskunnan rakenteen", planssi elokuvassa Kesäkapina Kesäkapina,teeman elokuvat

Aikalaiskriitikoiden reaktiot vaihtelivat ylistävistä tympääntyneisiin, mutta Pakkasvirran kokeilunhalua kiitettiin laajasti. Elokuva on kestänyt poikkeuksellisen hyvin ajan virrassa; ehkä kerronnan arvaamattomuus on pitänyt sen raikkaana.

Elokuvan näyttelijöitä ovat Titta Karakorpi, Hannu Oravisto, Eero Melasniemi, Petra Frey ja Veikko Honkanen. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Jaakko Pakkasvirta, Lasse Naukkarinen, Peter von Bagh ja Titta Karakorpi.

Titta Karakorpi Kesäkapinassa (1970).
Titta Karakorpi. Titta Karakorpi Kesäkapinassa (1970). Kuva: YLE Titta Karakorpi,Kesäkapina,Jaakko Pakkasvirta
  • Kesäkapina (Suomi 1970). Ohjaaja Jaakko Pakkasvirta. Rooleissa Titta Karakorpi, Hannu Oravisto, Eero Melasniemi, Petra Frey ja Veikko Honkanen. Tuotanto Filminor ja FJ-Filmi.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa