Hyppää pääsisältöön

Asfalttilampaat – nuorta rakkautta ja mielenterveysongelmia pikkukaupungissa

Eero Melasniemi ja Kirsti Wallasvaara ovat Asfalttilampaiden rakastavaiset.
Eero Melasniemi ja Kirsti Wallasvaara ovat Asfalttilampaiden rakastavaiset. Eero Melasniemi ja Kirsti Wallasvaara ovat Asfalttilampaiden rakastavaiset. Kuva: YLE Asfalttilampaat,Eero Melasniemi,Kirsti Wallasvaara,Mikko Niskanen

Asfalttilampaat oli Mikko Niskasen kolmas ja viimeinen 1960-luvun nuorisoa kuvaava elokuva. Sitä ennen olivat valmistuneet Käpy selän alla ja Lapualaismorsian.
Elokuva nähdään HD-laatuisena kopiona. Teema tiistaina 13.8.2019.

Niskasen nuorisoelokuva perustuu Sakari Haaran vuonna 1959 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniiin. Asfalttilampaat (1968) kertoo herkästä ja taiteellisesta Ville Hermannista, joka ei sopeudu pikkukaupungin likaisten ja ahtaiden juorujen ja vaatimusten muottiin. Alkuperäisteoksen Ville Hermanni on mies, joka tuhoutuu vavahduttavan ja tunnevoimaisen rakkauden hyökyyn. Niskanen koki kirjan tarinan itselleen kovin läheiseksi, ja hän oli suunnitellut siitä filmiä jo kauan.

"Maailma huutaa, korvia särkee"
Asfalttilampaat-juliste.
Asfalttilampaat-juliste. Asfalttilampaat

Melasniemen esittämä Ville Herman on hermoherkkä nuorukainen, jonka pään sisällä äänet piinaavat: "Maailma huutaa ja korvia särkee." Kirsti Wallasvaara on ymmärtävä ja kärsivällinen Liisa. Niskasen aiemmista nuortenelokuvista tutun näyttelijäjoukon täydentää Pekka Autiovuori.

Asfalttilampaat joutui tuotantovaiheessa kohtuuttoman kovaan vastatuuleen. Tuotantoyhtiö FJ-filmi oli saanut uuden johdon ja uuden tuottajan: Jörn Donner, joka oli ollut osarahoittajana jo Lapualaismorsiamessa, otti tuotantovastuun Asfalttilampaista.

Niskanen ei tullut lainkaan toimeen Donnerin kanssa. Aluksi Donner eväsi Niskaselta värifilmin käytön, sitten määräsi käsikirjoituksen kokonaan uusittavaksi, ja piti lopulta leikkauspöydässä kaiken päätäntävallan itsellään. Donner muutti koko elokuvan herkän sävyn lisäämällä käsikirjoitukseen kaupallisia seksikohtauksia, joista hänen omat tuotantonsa olivat tulleet tunnetuksi.

Niskasen kauhuksi Donner vieläpä kuvasi leikkausvaiheessa lisäkohtauksen, jossa hän itse esittää rietasta gynekologia, joka raiskaa raskaana olevan tytön. Niskanen saattoi vain katsoa, kuinka hänen henkilökohtainen rakkaudentyönsä turmeltiin. Omien sanojensa mukaan hän ei koskaan katsonut valmista elokuvaa loppuun saakka.

Kokonaisuutena Asfalttilampaat on rosoinen ja vaikuttava kuvaus nuoresta herkästä rakkaudesta, joka tuhoutuu suvaitsemattoman ja moraalisesti sisäsiittoisen pikkukaupungin puristuksessa. Eero Melasniemi ja Kirsti Wallasvaara ovat uskottavia ja aitoja, ja Kaj Chydeniuksen Sinua, sinua rakastan antaa tarinalle mahtipontista hehkua.

Elokuva sisältää myös koomisen ja kliseisen homokohtauksen, jotka olivat tuohon aikaan lainsäädännöllisistä syistä sangen harvinaisia kotimaisissa elokuvatuotannoissa. Ville Herman saa talousvaikeuksiinsa tarjouksen Atte Hovimaan esittämältä antiikkikauppiaalta, joka toivoisi nuorukaisen käyvän silloin tällöin "sherryllä" hänen luonaan. Jo ennestäänkin ahdistunut Ville Herman torjuu kauppiaan ehdotuksen toteamalla, että sherry kyllä käy, mutta ilman vastapalveluksia.

  • Asfalttilampaat (1968) Pääosissa: Eero Melasniemi, Kirsti Wallasvaara, Pekka Autiovuori, Mirjami Manninen, Paavo Tuominen, Jörn Donner, Ville Salminen, Pentti Kotkaniemi, Atte Hovimaa. Ohjaus: Mikko Niskanen. FJ-filmi.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa