Hyppää pääsisältöön

Cumbia-funksterit Kolumbiasta heinäkuun World Music –radiolistan ykköseksi

M.A.K.U. Sound System
M.A.K.U. Sound System etnoilta

Heinäkuun World Music Charts Europe -listan ykköseksi ponkaisee M.A.K.U. Soundsystem -kahdeksikon hulvaton "Kolumbia New Yorkin kautta" -tyylinen tanssilevy. Uutuuksina nähdään kapverdeläistä syntetisaattoripoppia 35 vuoden takaa, Silkkitien varrelta Belgiaan muuttaneiden muusikoiden tuore projekti ja Espanjan Enya.

Listan maakirjo on jälleen mittava: Brasiliasta Kongoon ja Italiasta Nigeriin. Tässä Harri Tuominen esittelee Euroopan radioiden eniten soittamien albumien Top 10 -listan videoina.

1. M.A.K.U. Soundsystem: Mezcla, USA/Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: 8)

Yllätysykkönen on tämä Mezcla eli Sekoitus. New Yorkissa kauan asuneiden kolumbialaisten siirtolaisten perustama M.A.K.U. Soundsystem lisää maukkaaseen kolumbilaiseen tanssimeininkiinsä funkkia, hiphoppia, jazzia, afrobeatia ja välillä poliittista särmää. Tämä kahdeksikko läpivalaisee maahanmuuttajien kokemusta: tullaan toimeen erilaisuuden läpi, sovelletaan omaa perinnettä uuteen kotimaahan sopivaksi. Siis sitä mitä New Yorkin historia on. Bändin nimen alkuosa M.A.K.U. viittaa alaluokkaan kuuluvaan ihmiseen ja myös Kolumbian viidakossa asuvaan Nukak Maku -viidakkoheimoon, joka eli 1980-luvun lopulle ilman kontaktia ulkopuolisiin. Sound system taas on Jamaikan äänekäs ulkoilmadisko. Videokappaleen La Inevitable lopputekstinä nähdään laulun lyriikka englanninnettuna.

2. Azel - Bombino, Niger

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Sahara-bluesin johtohahmoksi noussut, autiomaan alkuperäisasukkaisiin tuaregeihin kuuluva kitaristi-laulaja Bombino, oikealta nimeltään Omar Moctar on noussut uudeksi kitarasankariksi, kirjoittaa Rolling Stone –lehti. Vaikka Bombino tunnetaan sähkökitaristina, Saharan Hendrixinä, tällä videolla nähdään uuden Azel (Puun juuret) -albumin akustinen kappale Inar (Jos vain tietäisit rakkauteni vahvuuden sinua kohtaan). Bombino hurmasi toukokuun lopussa helsingin maailma kylässä -festivaaleilla. Yle äänitti konsertin ja se on kuultavissa Etnoillan Areena-sivulla 4. elokuuta saakka.

3. Céu: Tropix, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: 7)

Brasilialaisen musiikin legenda Caetano Veloso on julistanut kotimaansa popin tulevaisuudeksi nuoren saopaulolaisen naislaulajan nimeltä Céu, koko nimeltään Maria do Céu Whitaker Pocas. Brasiliassa Céu onkin jo supertähti. Tämä elektro-bossan Astrud Gilberto yhdistää taitavasti bossa novan ja samban trip hoppiin ja muihin konerytmeihin tämän päivän saundeilla. Céun neljännen albumin nimi Tropix on yhdistelmä sanoista tropical ja pixel. Videoraidalla Perfume do invisível kuullaan naisen kertovan ystävälleen mitä tekisi jos olisi näkymätön.

4. Stefano Saletti & Banda Ikona: Sound City – Suoni dalle città di frontiera, Italia

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Italialainen multi-instrumentalisti Stefano Saletti ja bändinsä Banda Ikona sulauttaa upeasti Välimeren lukuisia musiikkikulttuureja. Laulukieli on etupäässä sabir, entisaikojen merenkävijöiden esperanto, jolla asiat entisaikaan hoituivat satamissa. Se on sekoitus espanjaa, italiaa, ranskaa ja arabiaa. Samalla tavalla tässä musiikissa voi tunnistaa useita ikivanhoja alkujuuria. Se on silta Genovan ja Tangerin tai Istanbulin ja Valencian välillä. Videona nähdään Itä-Afrikan swahililla laulettu rukous merelle, Lampedusa Andata. Se on kuvattu albumin julkistuskonsertissa Roomassa Auditorium Parco della musica -salissa huhtikuussa 2016.

5. Abbar El Hamada - Aziza Brahim, Länsi-Sahara

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Pakolaisleireillä varttunut laulaja Aziza Brahim on noussut viime vuosina Länsi-Saharan konfliktin omatunnoksi. Alkuvuoden menestyslevy Abbar el Hamada (Kiviaavikon yli) kuvaa saharalaisten maisemaa, ulkoista ja sisäistä. Paikalliset kutsuvat asuinseutuaan inhorealisesti Pirun puutarhaksi. Aziza Brahimin varsinainen läpimurto oli toissavuotinen Soutak-albumi, Euroopan radioiden maailmanmusiikkiohjelmien koko vuoden soitetuin levy. Videona nähdään Soutak-kappaleen konserttiesitys viime lokakuun Womex-tapahtumasta Budapestin Béla Bartók -salista.

6. Space Echo – The Mystery Behind The Cosmic Sound of Cabo Verde Finally Revealed, Kap Verde

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Listan uutena tulokkaana löytyy todellinen kraaterinkaivuun malliesimerkki kun puhutaan vanhasta, unohtuneesta ja länsimaissa koskaan kuulemattomasta musiikista. Saksalaisen Analog Africa-levy-yhtiön tiedustelija tonki Kap Verde -saariston 1970-80-lukujen taitteen syntetisaattori-popin levyvarastoja ja valitsi yli 1000 äänitteestä tälle kokoelmalle 15 raitaa. Sillä kuuluu Kap Verden historia, monen kulttuurin tienristeyksenä toimiminen. Sillä kuuluu Portugali, Afrikka ja uusi maailma Amerikka, jonne Länsi-Afrikasta lähdettäessä usein vielä poikettiin Kap Verdellä. Videoita näistä kappaleista ei ole, joten audiona kuullaan Dionisio Maion kappale Dia Já Manché.

7. Leyenda - Ana Alcaide, Espanja

(Edellinen sijoitus listalla: 59)

Espanjan Toledosta tulevan Ana Alcaide’n eteerisestä laulutyylista tulee helposti mieleen Irlannin Enya. Ana Alcaiden viidennen albumin Leyenda (Legenda) inspiraatioina ovat olleet vahvat, myytinomaisiin mittasuhteisiin kohonneet naiset kautta historian. Ana Alcaide soittaa ruotsalaista 1300-luvulta peräisi olevaa nyckelharppaa eli avainviulua. Hänellä onkin laajat yhteydet Ruotsiin. Biologian opintojensa aikana hän vieraili Skoonessa, ja myöhemmin hän suoritti musiikkitutkinnon Malmön akatemiassa. Hän on pioneeri nyckelharpan tuomisessa Espanjaan. Tällä videolla Ana Alcaide esittelee historiaansa ja työtapojaan. Sen loppupuolella käydään vielä konsertissa.

8. Félix Lajkó: Most jöttem…, Unkari

(Edellinen sijoitus listalla: 3)

Unkarilaisen virtuoosiviulistin Félix Lajkón albumilla Most jöttem… (Olen juuri saapunut...) kuullaan unkarilaista ja romanialaista mustalaisfolkkia. Tämän uuden levyn kappaleista ei ole videota, joten tässä on Felixin ensimmäinen valloittava video parin vuoden takaa. A Madárnak -kappaleen Félix Lajkó soittaa kollega Antal Brasnyón kanssa puuveneessä lipuen tunnelmallisella Lillafüred-järvellä Koillis-Unkarin Miskolcin kaupungin liepeillä.

9. Konono No.1: Konono No.1 Meets Batida, Kongon demokraattinen tasavalta/Portugali

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

Särisevää ja pörisevää viidakko-teknoaan on jo pitkään muovannut Kongon pääkaupungissa Kinshasassa Konono No 1 –yhtye. Tavaramerkkinä heillä sähköistetyt peukalopianot ja äänenvahvistukseen kelpaavat kierrätystavarat auton varaosista megafoneihin. Tämän levynsä Konono No.1 on äänittänyt angolalais-portugalilaisen muusikko-tuottajan Batidan autotallissa Lissabonissa. Nlele Kalusimbiko -kappaleen videolla voi havainnoida paitsi kongolaista ruuanlaittotyyliä, myös peukalopianoja täydessä touhussa keikalla.

10. Amerli – Refugees for Refugees, Belgia/Syyria/Irak/Afganistan/Pakistan/Tiibet

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

Belgiasta tulee positiivinen pakolaishanke, kun parikymmentä sinne asettunutta konservatoriokoulutettua muusikkoa Syyriasta, Irakista, Afganistanista, Pakistanista ja Tiibetistä –siis entisaikojen Silkkitien varrelta – on äänittänyt albumin nimeltä Amerli – Refugees for Refugees. Se sisältää paljon perinteisiä melodioita tuoreesti toteutettuina. Monista kappaleista löytyy tuore video. Tiibetistä kotoisin olevan Dolma Renqingi ja Kelsang Hula esittävät tiibettiläisen kansanmelodian Chomolungma. Nimi tarkoittaa Mount Everestiä, Himalajan symbolia.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen soittaa raidan jokaiselta Top 10 -albumilta joka kuun ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena