Hyppää pääsisältöön

Jengi – nuorisorikollisuutta Helsingissä vuonna 1963

Jengi-elokuvan nuorisona mm. Pertti Roisko, Liana Kaarina, Esko Salminen ja Ville-Veikko Salminen.
Jengi-elokuvan nuorisona mm. Pertti Roisko, Liana Kaarina, Esko Salminen ja Ville-Veikko Salminen. Jengi-elokuvan nuorisona mm. Pertti Roisko, Liana Kaarina, Esko Salminen ja Ville-Veikko Salminen. Kuva: YLE Jengi,jengielokuvat,Liana Kaarina Leskinen,Esko Salminen,Ville-Veikko Salminen

Kaupunkien nuorisorikollisista kertovien elokuvien lajityyppi oli Yhdysvalloissa suosittu 1950-luvulla. Suomessa kaupungistuminen ja jengiytyminen oli hitaampaa, ja lajityypin puhdasoppinen esimerkkielokuva valmistui vasta vuonna 1963.

Naapuripitäjien maalaisnuoret Eeva ja Paavo kohtaavat lavatansseissa, mutta haikailevat kumpikin tahollaan kaupunkielämästä. Suurkaupungin sykkeessä he kohtaavat uudelleen, ja tunneside syvenee. Kaupunki on kuitenkin täynnä vaaroja, ja niistä suurin on omanikäisten nuorten nurja ja holtiton elämäntyyli. Kohta nuoret ovat osa jengiä, ja on valittava puolesta tai vastaan.

Tarja Nurmi esittää Eevaa elokuvassa Jengi.
Tarja Nurmi hankaluuksissa. Tarja Nurmi esittää Eevaa elokuvassa Jengi. Kuva: YLE Jengi,Tarja Nurmi

Maalta saapunutta Eevaa esittää Miss Suomi Tarja Nurmi, hänen hyvätapaista sulhastaan Paavoa Esko Salminen. Jengiläisten pahiksiin kuuluvat mm. Ville-Veikko Salminen ja hätkähdyttävä Liana Kaarina Leskinen, joka ei esiintyvänä taiteilijana käyttänyt sukunimeä lainkaan. Liana Kaarinan esittämä provosoiva laulu Ota minut nuorena oli alunperin tarkoitettu koko elokuvan nimeksi, mutta sensuuriviranomaiset kielsivät sen.

Liana Kaarina elokuvassa Jengi (1963).
Ota minut nuorena, laulaa Liana Kaarina. Liana Kaarina elokuvassa Jengi (1963). Kuva: YLE Liana Kaarina Leskinen,Jengi,Ville-Veikko Salminen

Elokuvassa on jengielokuvien ja nuorisorikolliselokuvien parhaat kliseet mukana - äärimmäisen kieroutuneita ja narsistisia luonteita, tarkoituksetonta väkivaltaa ja ryöstelyä. Se on myös kuvallisesti dynaaminen ja vahva, mutta kärsii valitettavasti jo valmistumisaikanaan vanhentuneista juonikuvioista, joissa vastakkain pannaan hyvä maaseutu ja paha kaupunki. Lopun tragediakaan ei ihan täytä katarsiksen vaateita.

Nuorisorikolliset pakenevat rikospaikalta elokuvassa Jengi (1963).
Jengi pakenee rikospaikalta. Nuorisorikolliset pakenevat rikospaikalta elokuvassa Jengi (1963). Kuva: YLE Jengi,jengielokuvat,kino suomi
  • Jengi (1963) Pääosissa Esko Salminen, Tarja Nurmi, Liana Kaarina, Ville-Veikko Salminen, Pertti Roisko, Juha Mäkelä, Ann-Mari Spjut, Sirpa Rantanen, Matti Vienovirta. Käsikirjoitus Lauri Jauhiainen ja Olavi Karu. Ohjaus Åke Lindman. Tuottaja T.J. Särkkä. Tuotanto Suomen Filmiteollisuus SF.
Kommentit
  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa