Hyppää pääsisältöön

Kesyttömät veljekset näyttää 1960-luvun nuorison kuohunnan

Melasniemet Eero ja Pertti esittävät kesyttömiä veljeksiä, Tarja Markus toisen tyttöystävää.
Melasniemet Eero ja Pertti esittävät kesyttömiä veljeksiä, Tarja Markus toisen tyttöystävää. Kuva: YLE Kesyttömät veljekset,Eero Melasniemi,Pertti Melasniemi,Tarja Markus,Erkko Kivikoski

1960-luvun loppu radikaaleine opiskelijoineen vyöryy ruutuun Erkko Kivikosken elokuvassa, jossa politiikka sotkee opiskelijapojan ja hänen yrittäjäveljensä välit. Elokuva esitetään Teemalla 16.2.2021 klo 22:25.

Vuoden 1969 Kesyttömät veljekset on Erkko Kivikosken neljäs elokuva, ja edellisen Kuuman kissan? tavoin sekin perustuu Kerttu-Kaarina Suosalmen tekstiin. Elokuvassa ollaan hyvin kiinni ajassa ja yhteiskunnan käymistilassa, joka kulminoitui aikakauden opiskelijaradikalismissa.

Elokuvan voi katsoa myös jatkona elokuvalle Kuuma kissa?: Eero Melasniemen roolihahmon nimi on molemmissa Antti Salminen, eivätkä roolihenkilöiden luonteenpiirteetkään poikkea paljoa toisistaan.

Antti on asettunut tuoreen vaimonsa kanssa vuokra-asuntoon, perheen perustaminen ja oma elämä odottavat oven takana. Perheen asuntosäästörahat Antti päättää käyttää oman yrityksen perustamiseen, ja ostaa pienen kirjapainon. Kosmetologivaimo ei päätöksestä ilahdu.

Vuokra-asunnon jakaa Antin pikkuveli Erkki, joka opiskelee yliopistossa ja kiertää vasemmistoradikaalien mukana tehtaissa saarnaamassa. Aikakauden nuorisokulttuurien kirjoa täydentää Erkin tyttöystävä, joka on rikkaan laivanvarustajan tytär. Työssäkäyvien ja opiskelevien nuorten konflikti on väistämätön.

Kesyttömät veljekset -elokuvan juliste.
Kesyttömät veljekset -elokuvan juliste. Kuva: Yle Kesyttömät veljekset,Erkko Kivikoski,elokuvajuliste

Elokuva on kuvattu oikeilla tapahtumapaikoilla, osittain jopa neljää kameraa hyödyntäen, ja Esko Nevalaisen kuvaus onkin hienoa katsottavaa.

Eero ja Pertti Melasnimen siippoja esittävät Riittaliisa Helminen ja Tarja Markus. Merkittävissä sivurooleissa nähdään Matti Varjo ja Siiri Angerkoski, jonka uralla tämä jäi viimeiseksi elokuvaksi.

Jussi-patsaita Kesyttömät veljekset kahmi aikoinaan peräti kolme kappaletta: palkituiksi tulivat Erkko Kivikoski, Eero Melasniemi ja Matti Varjo.

Pertti Melasniemi jakaa lentolehtisiä mielenosoituksessa elokuvassa Kesyttömät veljekset.
Erkki jakaa lentolehtisiä mielenosoituksessa. Pertti Melasniemi jakaa lentolehtisiä mielenosoituksessa elokuvassa Kesyttömät veljekset. Kuva: YLE Kesyttömät veljekset,Pertti Melasniemi,Erkko Kivikoski
  • Kesyttömät veljekset (1968) Rooleissa: Eero Melasniemi, Pertti Melasniemi, Tarja Markus, Riittaliisa Helminen, Matti Varjo, Siiri Angerkoski. Ohjaus: Erkko Kivikoski. Tuotanto Fennada Filmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa