Hyppää pääsisältöön

Lapualaismorsian – Ylioppilasteatterin kapinallinen uho

Aulikki Oksanen, Kirsti Wallasvaara ja Kristiina Halkola elokuvassa Lapualaismorsian.
Aulikki Oksanen, Kirsti Wallasvaara ja Kristiina Halkola elokuvassa Lapualaismorsian. Aulikki Oksanen, Kirsti Wallasvaara ja Kristiina Halkola elokuvassa Lapualaismorsian. Kuva: Yle Kuvapalvelu Lapualaisooppera,lapualaismorsian,Aulikki Oksanen,Kirsti Wallasvaara,Kristiina Halkola,Mikko Niskanen

Mikko Niskasen elokuva on tallentanut 1960-luvun Ylioppilasteatterin kuumimmat hetket ja aikakauden opiskelijaradikaalit voimansa tunnossa.
Lapualaismorsian nähdään ensi kertaa televisiossa HD-laatuisena ja alkuperäisenä teatteriversiona. Teemalla tiistaina 1.5.2018 klo 22.45. Areenassa 30 päivää

Mikko Niskanen oli jo vuodesta 1964 sakka tuntenut vetoa Ylioppilasteatterin kuohuvaa taiteellista ja poliittista maailmaa kohtaan, ja seurustelu teatterissa vaikuttavan Aulikki Oksasen kanssa veti Niskasta yhä tiiviimpään yhteistyöhön YT:n kanssa.

Uuden FJ-tuotannolle valmistuvan elokuvan käsikirjoittaja oli jo Käpy selän alla –elokuvasta tuttu Marja-Leena Mikkola. Aiheena oli kolme opiskelijapariskuntaa, joita yhdisti Ylioppilasteatterin suurhanke Lapualaisooppera sekä huoli maailman tilasta ja tulevaisuudesta. Elokuvassa nähdään runsaasti ainutlaatuisia, dokumentaarisia kohtauksia kuuluisan Lapualaisoopperan harjoituksista.

Niskanen ja elokuvan tuottaja Jörn Donner halusivat tehdä persoonallisen ja poliittisen elokuvan, joka kertoo Euroopan nuorison radikalisoitumisesta ja yhteiskunnallisista ristiriidoista. Niskanen tarttui rohkeasti aiheeseen ja vei kameransa keskelle Ylioppilasteatteria, ajan opiskelijaelämän kuohuvinta myrskynsilmää. Elokuvassa Niskanen suhtautuu nuorisoon vilpittömästi ja uteliaasti, mutta Aulikki Oksanen on myöhemmin kertonut, että nuorten opiskelijoiden akateeminen snobismi aiheutti ohjaajassa myös raivoisia reaktioita.

Pekka Utiovuori, Juha Sipilä ja Heikki Kinnunen elokuvassa Lapualaismorsian.
Mieskauneutta edustavat Jukka Sipilä, Pekka Autiovuori ja Heikki Kinnunen. Pekka Utiovuori, Juha Sipilä ja Heikki Kinnunen elokuvassa Lapualaismorsian. Kuva: YLE lapualaismorsian,Pekka Autiovuori,Juha Sipilä,Heikki Kinnunen

Elokuvan naiskolmikko Tenu, Liisa ja Lulu, joita esittävät Kirsti Wallasvaara, Kristiina Halkola ja Aulikki Oksanen, on poliittisesti ja filosofisesti valmis kantamaan vastuuta maailman hädästä, kun heidän poikaystävänsä haluavat vielä jatkaa poikamaisuuksiaan. Yksi elokuvan suurista teemoista onkin äitiys, äidin vastuu, ja maapallon tulevaisuus lasten kautta: teema konkretisoituu, kun yksi opiskelijaneitosista tulee raskaaksi.

Elokuva sai kaksi Jussi-palkintoa: Mikko Niskanen palkittiin ohjauksesta ja Kristiina Halkola naispääroolista.

Elokuva on edellisen kerran esitetty Teemalla osana Kino Suomen kapinallisen nuorison syksyä 2016. Aiemmin sen tv-esityskopio on ollut elokuvan kansainvälistä levitystä varten leikattu versio, joka poikkeaa hieman alkuperäisestä kotimaan teatteriensi-iltaversiosta. Vappuna 2018 nähtävä uusi HD-laatuinen esityskopio on nyt tehty tästä alkuperäisversiosta.

 • Lapualaismorsian (Suomi 1967) Kertoja: Matti Oravisto. Pääosissa: Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Aulikki Oksanen, Pekka Laiho, Pekka Autiovuori, Jukka Sipilä, Heikki Kinnunen, Vesa-Matti Loiri, Ylioppilasteatterin ja Lapualaisoopperan työryhmän jäsenet. Käsikirjoitus: Marja-Leena Mikkola, Mikko Niskanen, Jörn Donner, Arvo Salo, Kari Franck, Seppo Aaltonen, Markku Lahtela. Ohjaus: Mikko Niskanen. FJ-Filmi ja Jörn Donner Productions.

Artikkelia on muokattu ajan tasalle 25.4.2018

Kommentit
 • Elena Ferranten napolilaistytöt ovat Teeman alkuvuoden tapaus

  Ferrante-sarja Loistava ystäväni Teemalla

  Kirjamaailman superilmiöksi nousseen Elena Ferranten romaaniin perustuva draamasarja Loistava ystäväni nähdään nyt Teemalla. Mysteerikirjailijan tarina on lähes yhtä kiehtova kuin hänen kirjansakin. Antaudu Ferranten vietäväksi!

 • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

  Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

  Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa