Hyppää pääsisältöön

Luontovuoden viikon kuvahaastevalinnat

Kesämaisema Myllymäeltä
Kesäinen yömaisema Myllymäeltä Kesämaisema Myllymäeltä Kuva: Miska Suoreijus luontovuosi

Konsta Punkka valitsee viikoittain Luontovuoden sivulle mielenkiintoisimmat luontokuvat kommentteineen. Tervetuloa seuraamaan!

Luontovuoden kuvahaaste kääntyi viimeiselle viikolleen ja kuvia tagattiin mukaan ennätysmäärä! Instagramin puolella#uusiluontokuva-galleriassa kuvia on jo yli 14 600, huh! Kesähaaste loppuu perjantaina 8.7., mutta kuvia saa kernaasti lähettää jatkossakin, koska Ylen Luontovuosi kestää vuoden loppuun saakka. Luontokuvaajille on tulossa vielä siis syys- ja talvihaasteet.Avaa Instagram postausAvaa Instagram postaus
Ari Mäkisen aivan upen kuvan sävyalueessa on hieno akvarellityömäinen laveeraus, eli värin liukuma sinisestä vihreään. Nopeasti vilkaistuna ei edes huomaa, että onko kyseessä valokuva vai vesivärimaalaus. Tummien ankkojen liikkeen rytmiikka korostuu näyttävästi tummalla taustalla. Aamuyön vaalea usva kuvan alareunassa ja taivas reunustavat kuvaa niin, että sinisen ja vihreän sävyt korostuvat. Kuvassa tuoksuu raikas aamu!Avaa Instagram postaus
Tässä on eläinlähikuvaa parhaimmillaan. Taustan epäterävyys lisää eläimen katseen intensiteettiä. Kuvan yleinen värimaailma on tumma, josta nokan ja silmien keltainen väritys nousee korostetusti. Kuva on yksityiskohtaisen tarkka eläimen otsan alueelta, joka luo konstailemattoman, aidon tunnelman. Katsoja jääkin miettimään helmipöllön ilmettä, koska kuvassa on jotain hyvin käsinkosketeltavan inhimillistä. Mitähän eläin ajattelee?Avaa Instagram postaus
Kettujen sisarusparvi ihastuttaa Laura H. Forsströmin kuvassa. Kuvan keskeinen asia on valo, jonka hohteessa turkki ja kettujen ilmeet heräävät eloon. Ryhmän dynamiikka on hauskaa seurattavaa ja jokaisella eläimellä on meneillään ihan omat touhut. Keskiössä väreissä puna-oranssi, jota vihreä tausta korostaa. Huipputyötä!Avaa Instagram postaus
Riehakkaan vauhdikas kalasääski on taltioitu kalastuspuuhissa Pirkanmaalla. Oikea hetki, lajien välinen kamppailu ja hurja toiminta: klassista luontokuvamatskua! Tällaisen hetken taltioiminen vaatii varmasti päiviä ja päiviä pitkäjänteistä työskentelyä, respect! Kuvassa tapahtuu niin paljon, että reunoja voisi hieman tummentaa, mikä korostaisi kuvan keskiön tarkkoja alueita.Avaa Instagram postaus
Pisamaharsokorentojen ulkoasu on upea hieman harvinaisemmissa vihreän sävyissä tässä Janne Haapalan kuvassa. Siipien läpikuultavutta ja kuvan dramatiikka voisi nostaa tummentamalla hieman taustaa. Toisaalta kuitenkin kuvan aito "luomutunnelma" korostaa luontokuvallista tunnelmaa.Avaa Instagram postaus
Tämä pikkukäpylintu-uros on nokka pitkällä kuusen siementen perässä. Pikkukäpylintu-urokset ovat viehättäviä otuksia kuvattavaksi punaiseen taittuvan tulisen värityksensä vuoksi. Tämän kuvan punaista sävyä voisi nostaa vielä himppusen verran vahvemmaksi jälkikäsittelyssä. Makuasioita nämäkin!Kiitoksia kaikille mahtaville kuvaajille!


Luontovuoden kuvahaastetta voi seurata Instagramissa tilillämme @yleluonto tai hashtagilla #uusiluontokuva..


Uuden Luontokuvan haastetta kuratoi Konsta Punkka, upeistä eläinkuvistaan tunnettu luontokuvaaja. Hänen kuviaan seuraa Instagramissa yli 733 000 ihmisistä - enemmän kuin ketään muuta suomalaista.

Kommentit