Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Mytologia: Käräjäkivien tarina

Reetta Paha-Kolilla.
Reetta Paha-Kolilla. Kuva: EPA/ Antti Huttunen metsien kätkemä

Suomen sana käräjät (vanhassa muodossa keräjät) tulee sanasta kerätä, sillä käräjillehän keräännyttiin eli kokoonnuttiin. Suomesta on löydetty useita niin kutsuttuja käräjäkiviä, tuomarinkiviä tai tuomarinympyröitä. Usein kahdestatoista kivestä tehdyn ympyrämuodostelman keskellä on isompi siirtolohkare tai kivikasa. Joissain tapauksessa nämä jopa tuhansia vuosia vanhat kivimuodostelmat on todettu myös vanhoiksi hautakalmistoiksi, ja monet niistä ovat alunperin olleet uhripitojen pitämistä varten ja kehittyneet myöhemmin käräjien eli alkukantaisen oikeuslaitoksen pitopaikaksi.

Siihen on syynsä, miksi käräjäpaikat ovat usein sijainneet erityisellä luonnonpaikalla tai kalmiston tai palvontapaikan lähellä: pyhillä paikoilla oli käyttäydyttävä nöyrästi ja oltava rehellinen, koska jumalia ja muita paikan pyhiä haltijoita ei olla haluttu suututtaa. Näin käräjäpaikoilla tehdyistä sopimuksista tuli erityisen pitäviä.

Käräjälaitos on kuulunut monien luonnonkansojen ja muinaisten heimokulttuurien perinteisiin. Suomeksi käräjiä kutsuttiin termillä pitäjä ja saameksi siida. Samaa asiaa ovat ajaneet muun muassa skandinaavien ja germaaniyhteisöjen ting, ja alunperin myös Amerikan intiaanien nykyään seremoniallisena tanssitapahtumana pidetty pow wow, jonka merkitys on henkinen johtaja. Suomalaisen shamanismin juuret ovat Siperiassa, jossa seremoinioita ja kokoontumisia harjoitetaan edelleen. Voidaankin ajatella, että myös täkäläiset käräjät ovat alunperin pitäneet sisällään rummutusseremonioita ja muita shamanistisia rituaaleja, joilla on kutsuttu paikalle esivanhempien henget ja puhdistettu alue pahoista energioista ennen käräjien pitoa.

Muinaisten pyyntiyhteisöjen johtohahmot kokoontuivat kivillä neuvottelemaan ja uhraamaan jumalille: milloin haasteena saattoi olla huono metsästysonni, heimojen väliset neuvottelut tai heimon sisäiset konfliktit. Samoin myös kiitettiin jumalia ja haettiin hyvää onnea. Paikalle on kenties kutsuttu suomalaiselle luonnonuskonnolle tärkeät jumaluudet: itse Ukko, sään ja sadon jumala, takaamaan oikeanlaiset säät viljelylle, veden emäntä Vellamo takaamaan suotuisat tuulet, tai metsän haltija Tapio tuomaan parhaan metsästysonnen.

Suomessa käräjät ovat pitäneet yllä yhteisön lakeja, perinteitä ja yhteenkuuluvuutta. Kansa valitsi joukostaan tuomarin ja joukon kyläläisiä eli lautamiehiä eri tehtävien hoitoa varten, useimmiten kaksitoista niin kuin käräjäkiviäkin. Näin lienee ollut Paha-Kolillakin, ennen kuin kiviä alettiin systemaattisesti tuhota: 1750-luvulla Lieksan kirkkoherra Jaakko Stenius eli Korpi-Jaakko oli kirkon mies henkeen ja vereen ja halusi tuhota kaikenlaisen pakanallisen toiminnan seurakunnastaan. Hän määräsi muiden pyhien pakanallisten paikkojen lisäksi myös käräjäkivet tuhottavaksi. Lisää tuhoa saatiin aikaan 1950–60-luvuilla, jolloin kiviä vieritettiin juhannustanssien alta pois.

Paha-Kolin käräjäkiviin liittyy myös erityinen piirre. Paikallinen tarina kertoo, että kivien viereisellä jyrkänteellä pantiin ajoittain toimeen myös ordaali eli jumalantuomio, jossa kohtalo annettiin epäselvissä tapauksissa jumalten käsiin. Jos epäilty ei tunnustanut tekoaan mutta häntä epäiltiin silti syylliseksi, hänet pudotettiin alas Paha-Kolin jyrkkää rinnettä. Jos epäilty oli syyllinen, hän sai kokea viimeisen kohtalonsa. Syyttömän uskottiin sen sijaan selviävän hengissä.

Reetta Ranta

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.