Hyppää pääsisältöön

Ruisrockin avauskeikka on koko festarin haastavin slotti: Ellinoora osoitti olevansa tuleva tähti

Ellinoora erottuu muista poppareista ja hurmaa erityisesti livenä. Tulokasartisti sai koko rannan laulamaan.

Rantalavan ensimmäinen keikka avaa koko Ruisrockin. Sen aikana suurin osa yleisöstä vasta valuu porteista festarialuelle: esiintyjä on käytännössä lämppäri ihan koko festarille.

Tänä vuonna haaste heitettiin poptulokas Ellinooralle.

Artistia jännittää bäkkärillä ennen keikkaa. Sen näkee naamasta, kun Ellinoora vilahtaa jättinäytöllä ennen lavalle astumista. Tuore laulaja ei voi tietää, tuleeko keikalle jengiä vai ei. Viikko sitten Ellinooran keikka veti Provinssin teltan aivan täyteen, mutta toistuuko sama ihme Ruisrockissa?

Suuri yleisö on kuullut syyskuussa julkaistavalta debyyttialbumilta vasta viisi kappaletta, joista isoimmat lekat ovat Leijonakuningas ja Carrie.

Kyseessä ei ole ainoastaan festivaalin ensimmäinen keikka, vaan myös Ellinooran eka Ruisrock-veto. Se ei kuitenkaan ole mikään ongelma: Rantalavan edustalle kerääntyy suurin ensimmäisen keikan yleisömeri naismuistiin.

Yle areena esiittää Rantalavan keikkoja suorana. // Kuva: Annika Miettinen

Saippuakuplat leijailevat ilmassa lavan edustalla, kun Ellinooran alkunauha käynnistyy. Artisti astelee estradille paljain jaloin, kun Ei hävittävää (AEIOUAO) aloittaa setin. Festariyleisöä valuu porteilta kohti Rantalavaa koko ajan lisää.

-Mun nimi on Ellinoora. V*ttu, jengi on tullut kattoo, kiitos, laulaja spiikkaa helpottuneena.

Suomen kiinnostavimpiin poplupauksiin kuuluva Ellinoora allekirjoitti levytyssopimuksen Warner Music Finlandin kanssa vuonna 2011 ollessaan 17-vuotias. Samoihin aikoihin poppari aikoi osallistua The Voice of Finland -kilpailun ensimmäiselle kaudelle, mutta perui osallistumisen levytyssopimuksen vuoksi.

Pidän sinusta juuri sellaisena kuin olet -kappale antaa maistiaisia syyskuun 16. päivä julkaistavalta esikoisalbumilta, jota on tehty artistin mukaan kuin ”Iisakin kirkkoa”.

Ellinoora tanssii vapautuneesti mekko hulmuten.

- Jaksaa, jaksaa. Tämä on vasta ensimmäinen päivä.

Ellinoora laulaa livenä virheettömästi. Oulusta kotoisin oleva laulaja on käynyt musiikkilukion ja aloitti vuonna 2013 opinnot Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa. Nykyisin 22-vuotias Ellinoora tekee musiikkia avopuolisonsa muusikko Samuli Sirviön ja Kuningasidean laulaja-kitaristi Väinö Walleniuksen kanssa.

Ellinoora Rantalavalla. // Kuva: Annika Miettinen

Setin alkupuolella kuullaan muun muassa tuore Rakkauden kesä -kappale, joka huokuu 70-luvun estetiikkaa ja flirttailee hippimeiningille. Lettipäiset tytöt tanssivat rantahiekalla, eikä Ellinoora näytä merkkiäkään siitä, että olisi ensikertalainen. Hänen läsnäolonsa on vangitsevaa ja poikkeuksellista.

Ellinoora eroaa monista muista tämän hetken kuumimmista poppareista, jotka esiintyvät etunimellään. Siinä missä esimerkiksi Sanni ja Evelina tekevät elektronista soundia, Ellinoora hurmaa ajattomalla folk-popillaan.

Nuori tähti luottaa keikan ajan muuten vain omaan tuotantoonsa, mutta yksi cover-kappale mahtuu mukaan settiin. Se sopii maanläheiseen tyyliin.

Pelle Miljoonan Olen kaunis -klassikko on kuin biisipari Ellinooran omalle Leijonakuninkaalle. Cover sopii settiin erityisesti lyyrikoidensa vuoksi, sillä molemmissa käsitellään nuoren ihmisen ongelmia ja kasvua.

Keikan puolessa välissä laulaja juoksee lavan taakse vaihtamaan vaatteita. Kukkamekko vaihtuu lennossa mustiin farkkuihin ja valkoiseen kauluspaitaan. Show jatkuu vielä julkaisemattomalla slovarilla.

- Mun tekoripset tippuu, sen verran kova meininki.

Ellinoora Rantalavalla. // Kuva: Annika Miettinen

Vaikka Ellinoora on artistina uusi, yleisö osaa sanat jo ulkoa. Leijonakuningas-platinahitti on raikuvaa yhteislaulua alusta loppuun.

Puhukaa vaan pahaa pizzerioissa samaan aikaan rustaan näit lauluja, joita ens kesänä sä hoilaat mukana…

Onkohan Ellinoora kuvitellut juuri tämän yhteislauluhetken kirjoittaessaan ennustuksena toimivaa kappaletta?

Biisin lopuksi poppari laulattaa kertsiä monta kertaa yleisöllä ilman bändin avustusta.

- Ruisrock! Mä kuolen, kiitos, liikuttunut laulaja spiikkaa, kun yleisö suorastaan huutaa hänen korvaansa kappaleen sanat.

- Mä olen haaveillut tästä niin pitkään. Tämä on ihan kreisiä.

Setin päättää Ellinooran ensimmäinen isompi hitti, Carrie.

Yhteislaulu alkaa välittömästi.

Tämän keikan Ellinoora tulee todennäköisesti muistamaan koko elämänsä.

Lue myös:

Ellinoora: Heitin rintaliivini Florence + The Machinen keikkalavalle Ruisrockissa

Nämä keikat on nähtävä Ruisrockissa: kuka saa lauman zombejakin tanssimaan ja kenellä on kristallipallo?