Hyppää pääsisältöön

Paulan ja Miran molemmat puolet nähtiin Ruississa - Vesala loisti, Luodista oli vaikea saada kiinni

PMMP-kaksikko Paula Vesala ja Mira Luoti vetivät ensimmäiset Ruisrock-soolokeikkansa lauantaina. Keikkojen jälkeen olo on hyvin kaksijakoinen.

Paula Vesala ja Mira Luoti Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

2000-luvun uskottavin suomeksi laulava yhtye oli PMMP. Tyttöenergia, feminismi, kantaaottavat sanoitukset ja etenkin livekeikat upposivat suomalaisiin sukupuolesta ja iästä riippumatta.

PMMP:tä on toistuvasti kuvailtu yhdeksi Suomen parhaista live-bändeistä, eikä suotta: keikkojensa aikana Paula Vesala ja Mira Luoti vetelivät spagaatteja, kiipeilivät lavasteissa ja kitaristien selissä. Luodin tavaramerkkinä olivat myös kärrynpyörät, joita nähtiin lähes joka keikoilla.

PMMP lopetti vuonna 2013, ja laulajat lähtivät omilleen. Nyt kumpikin on tullut takaisin – tällä kertaa sooloartisteina.

Niinpä heitä pitäisi kohdella kuin uusina artisteina. Jotenkin tuntuu epäreilulta roikottaa heidän yllään PMMP:n haamua. Mutta Ruisrockissa se on lähes mahdotonta. Ikoninen festari ja lauantaisetit. Luoti ja Vesala esiintyivät vain muutaman tunnin välein.

Jotenkin tuntuu epäreilulta roikottaa heidän yllään PMMP:n haamua.

Pakkohan heitä on verrata siihen, mitä he joskus olivat yhdessä.

Ennen keikkoja on otettava huomioon kaksikon lähtökohdat. Vesala tunnetaan artistina paremmin kuin Luoti. Hän osallistui supersuositun Vain elämää -ohjelman kolmannelle tuotantokaudelle vuonna 2014.

Ruississa Vesala esiintyy isolla Rantalavalla kello 20:15, Luoti pienemmällä Merilavalla kello 16:00.

Mutta onko se sattumaa, että Vesala on isompi?

PMMP-Luoti ja soolo-Luoti

Luoti oli PMMP:n aikoihin kaksikon räväkämpi osapuoli. Hän oli se, joka hyppi enemmän, meni syvempään kyykkyyn ja antautui täysin musiikin vietäväksi. Mira Luoti tarkoitti samaa kuin asenne.

Luodin räväkkyys kuuluu myös hänen tuoreimmalla soolokappaleella Lähiölaulu, joka on kuin sopivan rouhealla sähkökitaralla tuunattu versio PMMP:n tanssittavasta Koko show -biisistä.

Ja kyllähän setin toisena kappaleena kuultava Lähiölaulu saa Ruisrock-yleisön jammailemaan. Biisin aikana Luoti tekee balettimaisia taivutuksia, jotka herättävät muistoja Pemuista.

Ennen kovasti rokkaavaa Musta laatikko -kappaletta Luoti seisoo hetken aikaa käsillään. Biisin aikana hän kyykkii ja potkii jalkojaan päänsä korkeudelle − aivan kuten niin monta kertaa PMMP-aikoina.

Mutta siihen yhtäläisyydet menneisyyteen jäävätkin.

Mira Luoti Merilavalla. // Kuva: Annika Miettinen

Luoti on tehnyt tulevaa levyään yhdessä Pariisin Kevään keulamies Arto Tuunelan kanssa, ja sen kyllä kuulee. Valtaosa uusista kappaleista on unenomaisia, rauhallisia ja tyylikkäitä, mutta. Arto Tuunela saisi ne karismallaan lentoon, Luodin kohdalla festarifiilis jää vähän puolitiehen.

Ovatko kappaleet tarkoitettuja hieman vanhemmille ihmisille? Vieressäni oleva noin 50-vuotias möhömahainen mies tuntuu ainakin tykkäävän.

Toisaalta Luodin coveri Musta Paraatin Peilitalo-kappaleesta ja Kauko Röyhkän ja Nartun Paska kaupungista savat muutkin kuin möhömahamiehen tanssimaan. Peilitalo-biisin aikana Luoti riisuu yllään olevan kimonon päältään ja hyppää esiintymään lavan edessä olevalle korokkeelle. Hetken aikaa yleisö on täysin hänen hallussaan.

Keikka jättää hyvin kaksijakoisen tunnelman: lavalla näkyi sekä PMMP:n aikainen Mira Luoti sekä uusi Mira Luoti, joka joutuu tekemään hurjasti työtä, jos tähtäimessä on PMMP:n kaltainen menestys.

Vesala tekee musiikista taidetta suurempaa

Paula Vesala on tyylikkyyden perikuva. Hän on sekä muusikko, sanoittaja että näyttelijä. PMMP:n kappaleet Vesala sanoitti yhdessä Luodin kanssa. Sen lisäksi Yhdysvalloissa asuva taiteilija on kirjoittanut kappaleita muille artisteille, kuten Jenni Vartiaiselle, Antti Tuiskulle ja Asalle.

Vesalan sinkkubiiseistä Tequila ja Älä droppaa mun tunnelmaa on kuultavissa, että Vesala on se rauhallisempi puoli PMMP:stä. Se, jonka tyylille Heliumpallo sopii paremmin kuin Rusketusraidat.

Vesala sanoi kesäkuussa YleX:n haastattelussa, että ei aio toistaa keikoilla PMMP:n aikaisia maneereja − kuten riehumista.

Eikä hänen tarvitse. Vesala on Ruisrockissa synonyymi karismalle.

Artisti aloittaa keikkansa paukuttamalla dramaattisesti sähkörumpua. On mullakin tunteet, on mullakin sydän, Vesala laulaa rummun ääntäkin dramaattisemmalla Ei pystyny hengittää -kappaleella. En usko olevani ainoa, jonka kroppaa kihelmöi kylmistä väreistä.

Paula Vesala Rantalavalla Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Vesalan kehonkuva tihkuu itsevarmuutta. Hänen intensiivisestä katseestaan näkee, että aristi hallitsee tilanteen täysin, vaikka ennen keikkaa sanoi radiossa jännittävänsä "karseesti". Kun Vesala pyytää ihmisiä huutamaan täysillä, korvatulpistakaan ei ole hyötyä. Syvälle korvakäytäviin sattuu.

"Mä oon haaveillut tästä hetkestä."― Vesala

Rakkaus ja maailmanloppu -biisin sisään leivotut välispiikit ja rakastaa mua -sanaparin toistaminen elektrobasson jytkeessä on maagista. Tämä on taidetta − tai jopa enemmän. Jokainen biisihän on teos, mutta mikä tämä oikein on? Ei tälle ole sanaa.

Tallink Siljan Baltic Princess -laiva lipuu Ruissalon ohi. Älä droppaa mun tunnelmaa, Vesala laulaa. Ilta-aurinko lämmittää yhä: t-paidalla tarkenee. Täydellistä.

- Mä oon haaveillut tästä hetkestä. Kiitos teille, Vesala sanoo.

Aikooko Vesala joskus yrittää läpimurtoa Yhdysvalloissa, jossa hän asuu? Jos aikoo, hän onnistuu.

Luodin ja Vesalan keikat nähtyä on turhaa haikalla PMMP-aikojen perään. PMMP oli nimensä mukaisesti Paulan ja Miran molemmat puolet, jotka ovat erillään selvästi jotain ihan muuta.

_YleX festaroi koko viikonlopun ajan! Sivuilla esitetään suorana Rantalavan keikkoja. Festaritunnelmaa voi hakea myös YleX:n somekanavista, Instagramista, Twitteristä ja Snapchatista nimimerkillä ylexofficial. Repparit, Ruisrockin kiinnostavimmat uutiset ja streamin aikataulun voit katsastaa festarin aikana ja sen jälkeen TÄÄLTÄ!

Lue myös:

JVG sai maan tärisemään ja Vesala hurmasi – katso Ruisrock-lauantain kuvakooste  

__Maailman kuuluisin DJ-kaksikko on keikalla törkeän kova – vaikka rokkipoliisit vihaavat Skrillexiä, ja Diplo on somessa hyypiö