Hyppää pääsisältöön

Ruisrockin prinsessakoulussa pitää uhrata kaikkein tärkein – mutta onko se ihan tervettä?

Festarikansa pääsee tänä viikonloppuna osallistumaan aitojen prinsessojen käytöskouluun. Kuka läpäisee myyttisen, Disney-elokuvista tutun normiston? Onko se edes mahdollista?

Ruusunen prinsessakoulussa Ruisrockissa. // Kuva: Ninni Suomalainen/YleX

Disney-prinsessojen opit ovat kyseenalaisia. Esimerkiksi pieni merenneito Ariel luopuu lahjoistaan ja hylkää koko sukunsa miehen vuoksi. Nykyprinsessat ovat onneksi rohkeampia: Brave ja Frozen ovat esimerkkejä siitä, että suurin rakkaus ei välttämättä olekaan satuprinssi, vaan se voi olla vaikka äiti tai sisko.

Kokeilen prinsessojen käytöskoulua Ruisrockin paahtavan kuumalla konttialueella. Astun sisään vaaleanpunaiseen konttiin. Ensin testissä on aistikas juoksentelu Pocahontaksen johdolla.

Pocahontas prinsessakoulussa Ruisrockissa. // Kuva: Ninni Suomalainen/YleX

Nimikkoelokuvassaan villi intiaaniprinsessa kaipaa elämältään jotain muuta kuin ennaltajärjestettyä avioliittoa sotapäällikön kanssa. Vaihtelua tarjoaa englantilainen siirtolainen John Smith. Kaksikon välille syntyy nopeasti yhteys, ja kumpikin heistä osoittaa palavaa kiinnostusta toisen kulttuuria kohtaan.

Ruisrockin prinsessakoulussa Pocahontas näyttää esimerkkiä siitä, miltä aistikas ja villi juoksentelu näyttää.

Ja nyt minun pitää tehdä sama perässä.

Ensimmäisen kerran jälkeen olen Pocahontaksen mukaan kehityskelpoinen. Toisella kerralla yritän parantaa suoritustani, mutta tuntuu, etten onnistu muuttamaan sitä kovin paljon. Pocahontaksen mielestä suoriudun kuitenkin hyvin, ja saan ensimmäisen rastin ruutuun prinsessa-diplomiini. Mahtavaa!

Ehkä tässä onkin tarkoituksena, ettei tehtäviä kuulukaan saada ensimmäisellä kerralla läpi. Ei se prinsessana oleminen nyt niin helppoa ole.

Seuraavaksi tunnelma muuttuu täysin Pahattaren viileässä seurassa.

Nyt on syytä ottaa tila haltuun coolisti.

Pahatar prinsessakoulussa Ruisrockissa. // Kuva: Ninni Suomalainen/YleX

Ensin kävelemme aivan liian suurilla korkokengillä punaista mattoa pitkin. Maton päässä pitää huutaa ja saada huomiota muilta omalla iskulauseella. Ensimmäinen huudahdus, joka tulee mieleen on “haloo”. Disney-prinsessat puhkeavat laulun tuon tuosta, mutta minulla ei ole iskulausetta valmiina.

Tätäkin pitää kokeilla kaksi kertaa, jotta käveleminen sujuu riittävän määrätietoisesti. Saan jälleen rastin ruutuun.

Otan alistuvan asennon ja odotan elämän määrittävää suudelmaa.

Itsetunto alkaa kohota. Tämähän sujuu kuin leikki. Minusta voi todella tulla aito prinsessa.

Kolmantena minua ohjeistaa Ruusunen, jonka rastilla pitää vaipua ikuiseen uneen. Ruusunen hioo nukkumisasentoani, jotta se olisi mahdollisimman sulokas, kun mystinen prinssi tulee suutelemaan. Otan alistuvan asennon ja odotan elämän määrittävää suudelmaa. Lopulta minua pussaakin Ariel. Ihan positiivinen yllätys yleensä niin heteronormatiivisessa Disney-maailmassa. Tosin Finding Dory -leffan trailerissa vilahti juuri naispari. Kehitys kehittyy.

Taas rasti ruutuun.

Viimeinen tehtävä enää, ja minusta tulee ihan oikea prinsessa. Ihanaa!

Ariel prinsessakoulussa Ruisrockissa. // Kuva: Ninni Suomalainen/YleX

Äärimmäisestä uhrautumisesta tuttu Ariel vaatii paljon. Aluksi hän pyytää sulkemaan silmät ja kertomaan, mikä elämässäni on erityisen tärkeää. Vastaan ystävyys. Ariel kertoo, että saan unelmieni prinssin, jos luovun kaikista ystävistäni, enkä enää koskaan voi saada uusia ystäviä.

Samankaltainen temppu, jonka merennoita Ursula tekee Arielille Pieni merenneito -leffassa.

Ariel luopui upeasta äänestään, mutta minä en pysty tähän. Edes leikillä. Saan ensimmäisen hylätyn, eikä minusta tule aitoa prinsessaa. Ei se olisi sen arvoista ilman ystäviä.

Testissä pääsee itse käymään läpi samoja opetuksia, joita on lapsuudessa tuijottanut ruudulta. Parasta ennen -ryhmän teos kommentoi sekä itse itsellemme asettamia normeja että yhteiskunnan ja kulttuuriin luomia naiseuden vaatimuksia.

Joten kenenkään ei tarvitse olla prinsessa, mutta kaikki voivat olla omanlaisiaan prinsessoja – sukupuolesta ja iästä riippumatta.

Lue myös:

Nytkö se vihdoin tapahtuu – Disney-leffan trailerissa näyttää vilahtavan naispari

Ruisrock-looks: Jututimme festareiden tyylikkäimpiä tyyppejä

Ruisrockissa voi kakata julkisesti kaikkien edessä − yritimme, mutta se on yllättävän vaikeaa