Hyppää pääsisältöön

“Kun isketään, isketään kovaa” - Cheek on tehnyt Suomessa jo kaiken, mutta toimii yhä festarilavalla

Cheekin festariveto on mietitty viimeistä piirtoa myöten. Juuri siksi se ei ole tylsä, vaikka show’n on nähnyt jo monta kertaa.

Cheek esiintyi Niittylavalla Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Ensimmäisenä lavalle saapuvat Sandra, Pauliina, Laura ja Kira. He ovat Cheekin festarikiertueen tanssijat ja merkittävin uudistus räppärin nykyisessä show’ssa.

Tanssijat valittiin keväällä avoimen koe-esiintymisen kautta suuren maailman tyyliin, niin kuin kuuluukin, kun suhtautuu uraansa sillä vakavuudella kuin Jare Tiihonen.

Äärirajoille avaa räppistaran setin Ruisrockin Niittylavalla. Ensimmäiset ilotulitukset ammutaan lavan takaa jo avausbiisin aikana. Liekit puolestaan leiskuvat lavan edustalla.

Cheekin draamantaju on vertaansa vailla Suomessa. Juuri näin pitääkin aloittaa. Paukkuja ei kirjaimellisesti säästellä vain viimeiseen biisiin. Tällä eleellä Cheek näyttää yleisölle, että keikasta on tulossa kova, ja sen parissa kannattaa viihtyä seuraavan reilun tunnin ajan. Suomalainen vaatimattomuus ei kaunista ketään festareiden päälavoilla.

Cheekin taustatanssija Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Cheek on asettanut rimansa niin korkealle stadionilla, jäähalleissa ja festareilla, että tuntuu siltä kuin mahtavan aloituksen jälkeen keikka lässähtäisi rutiinisuoritukseksi.

Cheekiä vuodesta 2002 alkaen fanittanut Kitte on nähnyt räppärin keikkoja lukuisia kertoja vuosien varrella. Hänellä on siis perspektiiviä arvioida suosikkinsa vetoa.

- Stadikkakeikkojen jälkeen tuli tyhjyys, ettei voi enää tulla mitään tämän parempaa. Täytyy sanoa, että jäähallikiertue ei mulle ainakaan ollut niin kova kuin stadikkajuttu, mutta olihan sekin hieno homma myydä kaikki hallit täyteen.

- Ymmärrän, että artistin on vaikea luoda aina jotain uutta, kun on tehnyt kaiken niin paljon suuremmin kuin kaikki muut yhteensä, mutta eiköhän hän ammattilaisena keksi vielä jotain sieltä rajattomasta arkustaan, superfani Kitte kommentoi YleX:lle.

Yleisöä Cheekin keikalla Ruisrockissa 2016. // Kuva: Annika Miettinen

Fiiliksissä jatkaa vetoa. Tässä vaiheessa yleisö on tottunut näkemään usein Idols-tähti Diandran, mutta tällä kertaa poppari ei ole mukana. Hän viettää viikonloppua Lahden Summer Upissa.

Ehkä tänään mukana on joku yllättävämpi fiittaaja?

Seuraavaksi kuullaan varsinainen Cheek-klassikko vuodelta 2008, Liekeissä. Vanhat fanit muistavat Kuka sä oot -albumin ensimmäisen singlen räppärin uran mullistaneena hittinä. Uudemmat puolestaan kuulivat sen ensimmäisen kerran Jari Sillanpään esittämänä Vain elämää -ohjelmassa. Cheek alleviivaa kappaleen lyriikoita tapansa mukaan liekeillä.

Vain elämää -tunnelmissa jatketaan, kun Cheek saa aikaiseksi yhteislauluhetken Tinakenkätyttö-versiollaan. Kaija Koo ei vieraile tälläkään kertaa kappaleessa. Harmillista.

Cheek on totuttanut yleisönsä niin hyvään meininkiin ja kirjavaan fiittikatraaseen, että tavallinen räppikeikka tuntuu hänen kohdallaan vähän puuduttavalta.

Superfani Kitte ymmärtää myös vihapuhetta ja kateutta, joka liittyy Cheekiin.

- Ymmärrän tosi hyvin, koska miksei jengi olisi kateellisia, kun jollain on vähän enemmän kuin toisilla, ja ymmärrän vihapuhetta myös. Parempi ääripäät kuin ei hajua ja makua ollenkaan. Sitähän tässä on haettukin. Kun se iskee, niin se iskee kovaa. Hyvä, ettei kaikkiin iske, siitä tässä on kyse.

Cheek Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Cheek ottaa happea ja istahtaa alas fiilistelemään.

- Viime vuonna multa jäi festarit väliin tauon takia. Tsiigailin silloin muiden artistien Instagram-kuvia. Siistiä olla taas mukana festareilla.

Sä huudat -single vie viime syksynä julkaistun Alpha Omega -levyn tunnelmiin.

Keikan ensimmäinen fiittaaja on Sillat-kappaleesta tuttu Ilta. Cheek on värikoodannut hänetkin mustiin vaatteisiin todennäköisesti vain siksi, että erottuisi itse paremmin muista kokovalkoisissaan. Värisokean Cheekin maailmaan mahtuu usein vain kaksi väriä, musta ja punainen.

Fiilis muuttuu täysin

Loppukeikan tunnelman määrittelee Jossu-hitti, joka on Jukka Pojan kanssa tehty Kesäkumibiisi vuodelta 2013. Reggaemiestä ei lavalla nähdä, mutta se ei haittaa. Tanssijat nostavat bailufiiliksen kattoon. Myös Cheek tekee askel viereen-peruskuvioita naurattaen yleisöä.

Keikasta on jälleen helppo ottaa kiinni.

Cheek ja taustatanssija Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Cheek teki Flexaa-biisin Olympiastadionia varten Sannin ja VilleGallen kanssa. Nyt paikalla on vain VilleGalle, mutta sehän riittää. Meininki on todella kova, kun keikan isoin fiitti tulee vihdoin.

Chekkonen ei päästä VilleGallea pois lavalta, vaan kutsuu sinne vielä enemmän porukkaa. Stagelle ryntäävät myös Pete Parkkonen ja JVG:n toinen puolikas Jare _Me ollaan ne part 2 -_biisin ajaksi. Lavalta puuttuu vain Nikke Ankara, Elastinen ja Kube. Tanssijat ovat vaihtaneet päällensä punaista kuin viittauksena Viivi Huuskan ohjaamaan kohuvideoon. Keikan syke nousee huomattavasti.

Cheek Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Cheekin kiinteään kesäkaravaaniin kuuluu yhteensä 28 tyyppiä. Mukana ovat tietysti bändin jäsenet, kaksi taustalaulajaa, DJ Luoma, kapellimestari-tuottaja Antti ”RZY” Riihimäki, tuplaaja TS, tanssijat ja teknikot.

Kyyneleet-biisissä fiittaa yleensä Sami Saari, mutta tällä kertaa lavalle astelee elegantti Jenni Vartiainen. Kappaleen ovat toki vetäneet aiemmin muutkin kuin Saari. Muun muassa Blockfesteillä sen tulkitsi Kasmir, ja Alpha Omega -rundin avauskeikalla Helsingin Jäähallissa biisin veti Pete Parkkonen.

Lopuksi festariyleisö pääsee bailaamaan vielä hittien Timantit on ikuisia ja Sokka irti tahdissa.

Yleisö hyppii ja tanssii mukana, kun räppärin keikka menee hieman yliajalle.

Cheek Ruisrockissa 2016. // Kuva: Annika Miettinen

Lue myös:

Diandra muuttui Cheekin ja muiden broidien myötä: "Se porukka on yksi mun elämäni parhaita juttuja"

Ohjaaja Viivi Huuska rikkoo tabuja ja aiheuttaa kohua – ja siksi naiset konttaavat Cheekin videolla

Cheek etsii näyttäviä täysi-ikäisiä naistanssijoita