Hyppää pääsisältöön

12.7. Teeman Elävä arkisto: Pate Mustajärvi 60v. ”Ei jumalaare mikään voita sitä tunnetta kun nousee lavalle!”

Pate Mustajärvi Popedan konsertissa Ruisrockissa 2014
Pate Mustajärvi Popedan konsertissa Ruisrockissa 2014 Pate Mustajärvi Popedan konsertissa Ruisrockissa 2014 Kuva: Yle ruisrock 2014

Rakennusmiesisän ja kylvettäjä-äidin poika päätti jo alle rippikouluikäisenä, että hänen ammatikseen tulee rocktyöläinen.

Koulu ei kiinnostanut ja työssäkin Pate Mustajärvi kävi vain saadakseen rahaa moottoripyörään, mutta ennen kaikkea soittokamoihin. ”Kaikki mitä tein tähtäsi siihen, että saisin tehdä sitä mitä nyt olen nyt saanut tehdä yli 30-vuotta”, Pate hymyilee.

Mitäs vaimo tuumaisit, jos ottaisin lopputilin

Kahdeksankymmentäluvulle tultaessa Patekin oli vielä niin sanotuissa oikeissa töissä, mutta Popedan suosio nousi kohisten ja työt alkoivat haitata keikkailua. Vuonna 1982 Pate soitti kotiin puhelun Lokomon terästehtaalta iltavuorosta ja kysyi vaimolta, että mitä tämä tuumaisi, jos hän ottaisi lopputilin.

”Hyvä idea! Näkee sitten suakin joskus, vaimo vastasi. Oltiin Popedan kanssa silloin jo kaikki viikonloput keikoilla ja viikot meni töissä, että ei sitä paljon kerennyt kotona olemaan.” Pate muistelee.
Pate on ollut päätoiminen musiikkityöläinen vuodesta 1982.

Kuolema kävi morjestamassa

Yli 30-vuotta raskasta kiertue-elämää rankkoine huvituksineen vaati veronsa. Heinäkuussa 2007 Pate Mustajärvi sai vakavan sairaskohtauksen juuri ennen keikkaa. Sydämen pysähtyminen ja hengenlähtö olivat todella lähellä. Mies päätti jäädä henkiin ja vähentää alkoholin käyttöä.
”Päätin, että ny korkki kii, tai loppuu äijän meno kokonaan.”

Paras päihde tulee nykyään musiikista

”Mikään ulkopuolinen stimulantti ei voita sitä tunnetta, joka kiertää suonissa 15 minuuttia ennen lavalle nousua”, sanoo heinäkuun 12 päivä 60 vuotta täyttävä Pate Mustajärvi.

Pitkä kuuma kesä ja muut hitit Pihtiputaalla

Kesällä 1987 tehdyssä konserttitaltioinnissa nähdään Popeda Pihtiputaalla Saapasjalkarockissa.

Kommentit
 • Lapset aikuisten maailmassa – Teeman elokuvia joulukuussa

  Lapset avaavat näkökulmia maailman nurinkurisuuteen.

  Joulukuussa ja tammikuussa Teeman Kino Klassikko ja perjantain Kino esittävät vanhoja ja uusia elokuvia ajattomasta aiheesta. Lapset avaavat aina palkitsevan näkökulman aikuisten maailmaan ja sen nurinkurisuuteen ja epäkohtiin, koulukiusaamisesta maailmansotiin.

 • Teeman joulun lahjapaketit 2019

  Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

  Teeman jouluun kuuluvat lahjapaketit, joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12! Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa