Hyppää pääsisältöön

Maistuivatko Ronaldon kyyneleet gammayökköselle?

gammayökköset em- kilpailun maalissa
Gammayökköset parveilivat jalkapallon EM-finaaliottelussa gammayökköset em- kilpailun maalissa Kuva: imago/ActionPictures/ All Over Press gammayökkönen

Jalkapallon EM- finaalissa Stade de France -stadionin valtasi massiivinen joukko gammayökkösiä. Nämä yökköset vaeltavat valtavina parvina myös Suomeen.

- Gammayökkönen on kosmopoliitti laji, jolla on massavaelluksia, kertoo hyönteistutkija ja Suomen Perhostutkijain Seuran puheenjohtaja Reima Leinonen.

Kun perhoset runsastuvat voimakkaasti, loppuvat niiltä elintila ja ravinto. Silloin ne nousevat siivilleen ja lähtevät ilmavirtauksien kyytiin. Gammayökköset päätyvät sinne, minne virtaukset niitä kuljettavat, ne eivät juurikaan itse aktiivisesti lennä.

gammayökkönen apilan lehdellä
Gammayökkönen syö kukkien mettä gammayökkönen apilan lehdellä Kuva: Reima Leinonen gammayökkönen

- Meillekin gammayökkösiä tulee ilmavirtausten mukana, erityisesti loppukesästä. Perhoset voivat vaeltaa uskomattoman pitkiä matkoja. Muutama kymmenen vuotta sitten meille saapui kulkuyökkösiä Kamtšatkan niemimaalta, Venäjän itäisimmästä kolkasta, Reima ihailee perhosten suorituksia.

Stadionin kirkkaat valot houkuttivat

Stade de Franceen gammayökköset harhautti luultavasti stadionin kirkkaat valot.

- Jos stadionin lähettyvillä on käynnissä massavaellus, ovat kirkkaat valot voineet houkutella gammayökköset lähialueilta paikalle. Perhosten vaellukset voivat olla todella suuria, perhosia on saattanut olla stadionilla miljoonia. Esimerkiksi Saksassa jouduttiin muutama vuosi sitten sulkemaan teitä ohdakeperhosten vaeltamisen takia, Reima kuvailee.

gammayökkösiä harjataan pois stadionilta
Gammayökkösiä harjattiin pois mainostauluilta gammayökkösiä harjataan pois stadionilta Kuva: imago/MIS/ All Over Press gammayökkönen,stadion

Vaikka perhosia olikin stadioniolla suuri määrä, illan parveilulla ei ole vaikutusta lajiin laajemmalti.

- Vaeltavalla perhosella on riski, että se eksyy väärään paikkaa, sellaiseen jossa ei ole sapuskaa. Mutta tässä tapauksessa varmasti vähän matkan päässä on kukkia, joiden mettä gammayökköset pääsevät syömään ja voivat sitten vaellustaan, Reima arvelee.

Houkuttiko pelaajien hiki perhoset paikalle?

Gammayökköset syövät ensisijaisesti kukkien mettä ja toukat hyvin monenlaisia vihreitä kasveja. Ravinto ei siis juurikaan rajoita niiden esiintymistä, tämä seikka tekee lajista todella menestyneen. Kirkkaiden valojen lisäksi stadionilta tuoksahtanut ihmisten hiki on saattanut houkutella perhosia.

- Ihmisten eritteet maistuvat myös perhosille. On itse asiassa olemassa erityisesti eritteille kuten hielle erikoistuneita perhoslajeja, tällainen on Suomessa vaikkapa haapaperhonen, Reima kertoo.

gammayökkönen Ronaldon kasvoilla
gammayökkönen Ronaldon kasvoilla Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012 Cristiano Ronaldo,gammayökkönen

Ehkäpä Ronaldoa lohduttamaan saapunut kuuluisa perhonen tulikin vain maistelemaan karvaita kyyneliä.

- Ei gammayökkönen näin tehnyt varmastikaan, mutta on meillä tähänkin erikoistunut perhonen. Kyynelyökkönen imeskelee lehmien kyyneleitä. Se on muuten ainoa perhonen, joka pystyy myös imemään verta ihmisistä. Kyynelyökkönen on levinnyt Suomeen pikkuhiljaa, Kainuustakin on havaittu yksi yksilö, Reima avaa perhosten ihmeellistä maailmaa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto