Hyppää pääsisältöön

Yhteiskunnallisista kannanotoista kreisibailaukseen: Macklemore & Ryan Lewisin Ruisrock-keikalla mentiin uskottavasti ääripäästä toiseen

Macklemore on kuin Antti Tuisku: hän voi tehdä keikkalavalla ihan mitä vaan.

Macklemore ja Ryan Lewis Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Macklemore & Ryan Lewis on musiikillisesti merkillinen duo.

Kaksikon suurimpiin hitteihin kuuluvat kappaleet Thrift Shop ja Same Love ovat kantaaottavia ja yhteiskunnallisia kappaleita: Thrift Shopissa ainakin rivien välistä kannustetaan kirpputoreilla käymiseen ja kierrättämiseen sekä ivataan niitä, jotka kuluttavat useita kymppejä t-paitoihin. Same Love on tasa-arvoa kannattava kappale, joka kritisoi muun muassa sitä, että homo-sanaa käytetään herkästi toisten haukkumiseen.

Toisaalta esimerkiksi Can’t Hold Us on puhdas bilebiisi ja Downtown funkahtavaa fiilistelymusiikkia vailla sen suurempaa sanomaa.

Merkillisintä on kuitenkin se, että olipa biisillä vahva sanoma tai ei, se sopii kaksikon pirtaan.

Erilaisuus on voimavara

Ennen Same Love -biisiä Macklemore pitää Ruisrockin Niittylavalla koskettavan ja ansiokkaan puheen tasa-arvon tärkeydestä. Hän painottaa, ettemme saa alkaa pelätä ja vihata toisiamme, vaikka etenkin viime aikoina tapahtuneiden terrori-iskujen tekijät tavoittelevat Macklemoren mukaan juuri sitä.

- Meidän pitää juhlia erilaisuuttamme. Erilaisuus tekee maailmasta kauniin. Uskonnolla, rodulla, seksuaalisella suuntautumisella tai sukupuolella ei ole mitään väliä: viha ja pelko eivät tule voittamaan rakkautta, Macklemore sanoo.

Same Love alkaa soida. Yleisö on haltioissaan. Eturivin tuntumassa heiluu sateenkaarilippu. Tämä ei ole pelkkä biisi. Tämä on ylistys rajattomalle rakkaudelle. Tämä on statement.

Macklemore ja Ryan Lewis Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Myös moniin muihin kaksikon kappaleisiin on leivottu yhteiskunnallisia ajatuksia arkisista asioista. Vuonna 2015 kaksikko julkaisi Macklemoren vastasyntyneelle Sloane-tyttärelle omistetun myös Sloane’s song -nimelläkin tunnetun Growing Up -kappaleen. Biisillä Macklemore laulaa, ettei aio hemmotella lastansa piloille: siinä missä osa yhdysvaltalaisnuorista saa 16-vuotiaana lahjaksi auton, Macklemore räppää antavansa Sloanelle bussikortin.

Hauskasti sanottu, mutta lause sisältää relevantin pointin: hyötyykö lapsi hemmottelusta, vai olisiko parempi kohdata jo nuorena elämän realiteetit?

Kantaa ottaminen ei ole kaikki kaikessa

Macklemore ja Ryan Lewis eivät halua tulla tunnetuiksi pelkästään kantaaottavana bändinä, eivät todellakaan. Pääasiassa he haluavat pitää hauskaa.

Showpainija John Cenan ja räppäri Redraman risteytykseltä näyttävä Macklemore kertoo kolmannen kappaleen jälkeen tyttärestään yleisölle. Tytär on kuulemma sanonut ennen keikkaa ensimmäiset sanansa. Hetkinen: Macklemoren tytär on sanonut ensimmäiset sanansa Suomessa! Onko tämä totta vai yleisön mielistelyä?

- Ennen kun lähdimme kohti festareita, tyttäreni katsoi minua pyöreillä silmillään ja sanoi: Thrift Shop, Macklemore huutaa ja megahitti alkaa.

Eihän Macklemoren tytär-tarina mitä todennäköisimmin ole totta, mutta se on hyvä esimerkki siitä, kuinka positiivista energiaa pulppuava Macklemore saa erittäin helposti kiedottua yleisön pikkusormensa ympärille.

Kun Macklemore ja Ryan Lewis esiintyivät Ruisrockissa vuonna 2014, he järjestivät keikan aikana ex temporena juustonaksujen syöntikilpailun. Tuolloin kaksikko kutsui yleisöstä kaksi henkilöä lavalle syömään naksuja kilpaa, koska miksikäs ei.

Jos tulee koppi, kaikki riisuvat vaatteensa ja lähtevät uimaan Macklemoren kanssa

Nyt Macklemore  ottaa ruoan ylistysbiisi Let’s Eatin jälkeen esille tarjottimen, joka on täynnä muffineja. Hän heittelee niitä eturiviin, mutta säästää yhden. Sen hän haluaa viskata jonnekin kauas, takariviin. Macklemore valikoi yleisöstä noin 25 metriä esiintymislavasta keikkaa katsovan mustalippispäisen miehen, jonka tehtävä on ottaa Macklemoren heittämä muffini kiinni. Panos on kova: jos tulee koppi, kaikki riisuvat vaatteensa ja lähtevät uimaan Macklemoren kanssa. Miehen saama kannustus on sitä luokkaa, että osa on taatusti jo riisunut vaatteensa. Macklemore hymyilee leveämmin kuin Elastinen.

Muffini ei lennä miehen käsiin. Siitä huolimatta yleisö on vähintään yhtä haltioissaan kuin Same Loven aikana. Macklemore ja Ryan Lewis - etenkin Macklemore - tarjoaa yleisölle paljon muutakin kuin pelkkää musiikkia. Hän on show-mies, esiintyjä.

Macklemore ja Ryan Lewis Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Konsepti, jota kuka vain ei pysty kopioimaan

Macklemoren ja Ryan Lewisin tyyliin tehdä musiikkia äärilaidasta toiseen voisi sisältyä ongelma.

Ottaisiko kukaan tosissaan, jos humoristisella linjalla isoksi bändiksi noussut Bllink-182 tekisi kantaaottavaa musiikkia? Voisiko Teflon Brothersista tulla yhteiskunnallinen vaikuttaja? Mitä jos Paperi T tekisi tiputtaisi tyylipuhtaan bailubiisin?

Macklemorelle ja Ryan Lewisille kolikon molemmilla puolilla oleminen on luonnollista. Macklemore on kameleontti, joka tarkoittaa jokaista sanaa kulutuskulttuurin vaikutuksesta identiteettiin kertovassa Wings-kappaleessa. Hän voi kuitenkin löysätä kauluspaitaa ja nostaa tunnelman kattoon bailaamisesta kertovalla Dance Off -biisillä.

Macklemoressa on jotain samaa kuin Antti Tuiskussa: kun Tuisku syö keikalla banaania, kaikki hurraavat. Kun Macklemore pyytää yleisöä hiljenemään ja soittaa nokkahuilulla mitä sattuu, kaikki hurraavat.

Vain harvalla on kyky tehdä uskottavasti ihan mitä tahansa. Kun siihen vielä lisätään härski, mutta ei kuitenkaan yliampuva flirtti yleisön kanssa, saavutetaan kokonaisvaltainen keikka, joka antaa jotain kaikille hip hop -musiikin ystäville.

- Tämä on se tapa, jolla haluan lopettaa Euroopan kiertueen: parhaan yleisön edessä. Kiitos Suomi, Macklemore sanoo ja poistuu lavalta.

Vuoden 2016 Ruisrock saa arvoisensa päätöksen.

Lue kaikki Ruisrock-uutiset täältä!

Lue myös:

#SELFIE-bändi The Chainsmokers jätti isoimman hittinsä soittamatta − onneksi sentään hyvästä syystä

Maailman kuuluisin DJ-kaksikko on keikalla törkeän kova – vaikka rokkipoliisit vihaavat Skrillexiä, ja Diplo on somessa hyypiö

“Kun isketään, isketään kovaa” - Cheek on tehnyt Suomessa jo kaiken, mutta toimii yhä festarilavalla