Hyppää pääsisältöön

Kopiointia vai ei? Somessa kiistellään Arttu Lindemanin Läikkyy-hitistä: "Tekijän näkökulmasta biisit eivät muistuta toisiaan"

Somekommentoijat näkevät huomattavia yhtäläisyyksiä Arttu Lindemanin ja huipputuottaja Diplon biisien välillä. Läikkyy-hitin tuottanut MGI ei ajattele asian olevan aivan niin kuin kommentoijat väittävät.

Tubettaja-räppäri Arttu Lindeman. // Kuva: YleX

Tuntuu, että kopiointisyytökset ovat popmusiikissa entistä yleisempiä. Viime aikoina plagiointiväitteisiin on joutunut vastaamaan lukuisia artisteja aina Justin Bieberistä ja Led Zeppelinistä Bruno Marsiin.

Suomalaisessa somessa kuohuu tällä hetkellä liittyen Arttu Lindemanin Läikkyy-biisiin. YouTube-kommentoijat ovat nostaneet esiin samankaltaisuuden maailmankuulun tuottajan Diplon ja DJ Freshin Earthquake-kappaleeseen, jolla fiittaa Dominique Young Unique.

Earthquake-musiikkivideon kommenttikenttä on täyttynyt suomalaisten kirjoituksista, jotka pohtivat biisien yhtäläisyyttä.

- Se Arttu Lindemanin uus biisi kuulostaa IHAN tältä, kirjoittaa eräs kommentoija.

Somessa viitataan etenkin kummassakin kappaleessa kuultavaan droppiin, joka kuulostaa monien mielestä samanlaiselta sekä Lindemanin että Diplon biiseissä. Osa somekommentoijista taas ei perustele mielipidettään mitenkään, vaan tuntuu kohkaavan vain kohkaamisen vuoksi.

Tänä kesänä julkaistun Läikkyy-kappaleen takana on muun muassa tuottaja MGI, eli Henri Lanz, joka kuuluu Suomen suosituimpiin tuottajiin. MGI on tehnyt biisejä suomalaisten kärkiartistien lisäksi muun muassa Justin Bieberille ja Pitbullille.

Tubettajanakin tunnetun Lindemanin Läikkyy nousi heti julkaisunsa jälkeen Suomen Spotifyn kuunnelluimmaksi kappaleeksi ja keikkuu listan kärjessä yhä.

Tuottaja MGI kertoo huomanneensa lukuisat somekommentit.

- En halua kommentoida muuta kuin että tekijän näkökulmasta biisit eivät muistuta toisiaan, vaikka niissä on joitain samoja juttuja. Sen dropin alun rytmitys on vähän samanlainen, MGI sanoo YleX:lle.

Earthquake on julkaistu vuonna 2013. Kappaleen musiikkivideota on katsottu YouTubessa yli 32 miljoonaa kertaa.

Alta voit kuunnella kummatkin kappaleet.

Lue myös:

Tubettajasta räppäriksi – Arttu Lindemanin debyyttisingle teki listahistoriaa 

Bruno Marsin ja Mark Ronsonin Uptown Funk -biisiä syytetään jälleen plagiaatiksi – myös nämä artistit voisivat vaatia kaksikolta korvauksia

Onko tämä biisi plagiaatti? Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten teemakappale muistuttaa kovasti tuttua Disney-laulua