Hyppää pääsisältöön

Korvaavaa artistia on vaikeaa löytää, mutta festivaalit tekevät kaikkensa: "Soiteltiin läpi yön ja vuokrattiin suihkukone"

Ellie Goulding joutui perumaan keikkansa Ilosaarirockissa. Tilalle on hankalaa löytää esiintyjää, sillä artistien keikkakalenterit pullottavat usein täynnä.

Ellie Goulding hurmasi viime vuonna Ruisrockissa. Valitettavasti artistia ei nähdä tänä kesänä Ilosaaressa. // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Ilosaarirock-vieraat saivat tiistaina huonoja uutisia, kun brittipoppari Ellie Gouldingin keikka peruuntui sairastapauksen vuoksi. Festarilla on nyt täytettävänään lauantai-illan päättävä yli tunnin slotti.

Se, että artisti peruu keikkansa, ei ole suomalaisille festareille vieras tilanne. Tänä kesänä myös Provinssi, Summer Up ja Ruisrock joutuivat pohtimaan, miten hoitaa äkillisesti uusi artisti peruneen tilalle.

Ilosaarirockissa paahdetaan nyt täysillä yötä myöten, jotta ensi lauantaina festareilla nähtäisiin jokin toinen artisti Gouldingin sijaan.

- Peruutus harmitti kovasti Ellien ja hänen faniensa puolesta. Mutta ei auta jäädä murehtimaan, vaan nyt on mentävä täysillä eteenpäin, Ilosaarirockin ohjelmapäällikkö Panu Hattunen sanoo.

Mitä festarit sitten käytännössä tekevät, kun ne laittavat kaikkensa peliin uuden esiintyjän löytämiseksi?

- Ei muuta kuin verkot vesille ja kyselemään, mikä bändi tai artisti olisi mahdollista saada näin lyhyellä varoitusajalla. Pääasiassa olemme yhteydessä keikkamyyjiin, Hattunen kertoo.

"Ulkomaisten artistien kanssa saatetaan neuvotella kuukausia"

Lyhyt varoitusaika kuitenkin tuo omat vaikeutensa korvaajan löytämiseen. Suomi on joillekin artisteille hankalasti saavutettava maa, jonne matkustaminen on jo oma vaivansa.

- Joensuuhun tulo on aika haastavaa. Megaluokan ulkomaisia tähtiä on oikeastaan mahdotonta saada näin lyhyen ajan sisällä, Hattunen toteaa.

Ulkomaisilla artisteilla on myös takanaan isot koneistot, joiden kanssa neuvotteleminen voi olla hidasta puuhaa.

- Silloinkin kun alun perin buukataan esiintyjiä, ulkomaisten artistien kanssa saatetaan neuvotella kuukausia, Hattunen kertoo.

"Megaluokan ulkomaisia tähtiä on oikeastaan mahdotonta saada näin lyhyen ajan sisällä."

Innokkaat festarikävijät ehdottavatkin usein korvaajaksi suuria ulkomaisia tähtiä. Esimerkiksi Gouldingin tapauksessa Ilosaarirock-vieraat ovat nostaneet esiin sellaisia supertähtiä, kuten Rihannaa, Lana del Reytä ja Zara Larssonia.

Joskus kuitenkin käy onnellisesti, kuten viime vuonna Ruisrockissa. Festari onnistui kiinnittämään parin päivän varoitusajalla suositun elektro-duo Galantiksen keikkansa peruuttaneen :n tilalle. Tapauksessa puhelin pirisi ympäri maailmaa, sillä duon managerit ovat yhdysvaltalaisia, vaikka kaksikko itse onkin ruotsalainen.

- Siinä soiteltiin läpi yön. Lopulta varasimme suihkukoneen Ruotsissa olleelle Galantiksen kundeille, että he pääsivät festareille, kertoo Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä.

Suihkukoneen? Festarit taitavat todella pistää kaikkensa peliin, ettei yleisö joutuisi katselemaan tyhjää lavaa.

- Kaikki kivet käännetään. Kaikki tehdään ensinnäkin sen eteen, ettei perumisia tulisi. Jos esiintyjän matkalla on jotain esteitä, niiden ohittamisen eteen tehdään kaikki. On tehty isojakin järjestelyjä, vuokrattu suihkukoneita ja buukattu uusia lentoja, vuokrattu soittimia, Niemelä kuvailee.

Artistit tukevat toisiaan

Festareiden line upin kasaaminen aloitetaan Ilosaarirockin Hattusen mukaan viimeistään syksyllä. Isojen ulkomaisten artistien kanssa suunnitelmia voidaan sopia jo muutama vuosi etukäteen, sillä esiintyjät ovat saattaneet tehdä kiertueaikatauluja jo parinkin vuoden päähän.

Usein esiintyjien kesät ovatkin jo täyteen ahdettuja, eikä vapaita keikkapäiviä juuri ole. Etenkin suomalaiset artistit kiertävät aktiivisesti läpi Suomen erilaisia festareita. Vaikka aikataulut saattavat näyttää täpötäysiltä, Hattusen mukaan artisteilta kuitenkin heruu ymmärrystä kollegoilleen.

- Ne esiintyjät, joita itselle on tullut vastaan aiemmin, ovat ymmärtäneet tilanteen ja osanneet suhtautua siihen. Monet haluavat osoittaa tukensa, vaikka kaikkia detaljeja ei pystytä lyhyellä varoitusajalla toteuttamaan.

Hyvä osoitus artistien solidaarisuudesta nähtiin viime viikonloppuna Ruisrockissa, kun tanskalainen rockbändi D-A-D joutui perumaan keikkansa vain puolentoista tunnin varoitusajalla. Bändin saappaisiin hyppäsi suomalainen Santa Cruz, joka esiintyi jo aiemmin samana päivänä Ruississa omalla keikallaan.

- Tieto kiiri jotakin kautta Santa Cruzin leiriin, kun he pyörivät bäkkärillä. Jätkät innostuivat, että kyllä he voisivat korvata D-A-D:n. Pidimme managerin ja bändin kanssa pikapalaverin, ja sovimme keikasta. Päätimme, että yhtye soittaa covereita, ja myös D-A-D:n biisejä, jos vaan lähtee. Käsittääkseni yhden D-A-D-coverin he soittivatkin keikalla, kertoo promoottori Niemelä.

Entäs sitten se Ellie Gouldingin korvaaja, onko Ilosaarirockilla jo joku tiedossa? Aiemmin tänä kesänä Summer Up ei löytänyt Mac Millerille korvaajaa, eikä Provinssi Bring Me The Horizonille.

- Kerromme heti, kun asia selviää. Sellaista tilannetta ei tule, ettei saataisi ketään. Nukun sitten vaikka festarin jälkeen, Hattunen sanoo.

Lue myös:

Ellie Goulding perui keikkansa Ilosaarirockissa: "Olemme hyvin pahoillamme"

Aikataulu oli liian tiukka: Summer Up ei löytänyt korvaajaa Mac Millerille

Sannin lavasukellus, Jack Ü:n tykitys, bailaava Teemu Brunila ja 13 muuta Ruisrockin huippuhetkeä