Hyppää pääsisältöön

Musiikkiluokalla laulettiin ja kilpailtiin

Iiro Rantala, Veera Railio, Petri Bäckström ja Frederik luokkakuvassa.
Iiro Rantala, Veera Railio, Petri Bäckström ja Frederik luokkakuvassa. Kuva: Eero Koski / Yle Iiro Rantala,Veera Railio,iiron musiikkiluokka,Frederik,luokkakuvat,laulut

Laulaja on nuorten suosikkiammatteja ja laulukilpailut eivät näytä kadottavaan suosiotaan, ainakaan kokoonaan. Iiron musiikkiluokan Laulu-jakson apuopettajista useimmat olivat myös kilpailleet laulussa. Frederik muistetaan sekä Syksyn sävelestä, että Euroviisujen karsinnoista. Petri Bäckström on osallistunut kansainväliseen Mirjam Helin laulukilpailuun. Myös Veera Railio kertoi harkinneensa kilpailuihin lähtemistä, mutta innostui myös puolustamaan suosittuja tv-formaatteja. Yllätysvieraana kuultu, tenavatähtenä uransa aloittanut, Konsta Hietanen laitettiin pohtimaan jalkapallon ja laulamisen yhtäläisyyksiä. Musiikissa laulajan paikka tuntuu olevan se kaikkein kilpailluin.

Huomion keskipisteenä olemisen lähes narsistinen tarve on tietenkin hieman kärjistäen lähtöoletus laulutaiteilijan uralle. Veera Railio nostaa esiin mielenkiintoisen huomion nuoremmista sukupolvista: jos ja kun kaikki jaetaan, sosiaalinen media tekee meistä kaikista "minijulkkiksia." Puhtaita julkkiksiakin on toki laulajina nähty, mikä on toisinaan kuulunutkin ainakin live-esityksissä. Digitaalisella äänenmuokkauksella voidaan helposti puuttua myös sävelpuhtauteen, Nykyisellään tähän pystytään jo esiintymistilanteissakin. Iiro Rantalalla ja Frederikillä tuntui olevan tiukan paheksuva linja "autotune" -ohjelmistojen käyttämiseen.

Todellisuudessa äänenkorjailusta on tullut paitsi työväline huonoille laulupäiville, myös tyylikeino useissa kaupallisen popin alalajeissa. Äänenkorjailu kuuluu tyyliin, näin varsinkin taustalauluissa. Samaa estetiikkaa oli tosin mahdollista kuulla jo joissakin äänenkorjailuteknologiaa edeltäneissä äänitteissä, esim. tässä. Sävelkorvan ja musikaalisuuden synnynnäisyys sai eloisia kannanottoja lalulajilta:

Laulamisen positiivisista vaikutuksista voi lukea Iiron musiikkiluokan aiemmasta artikkelista täällä. Pahaa laulaminen voi puolestaan tehdä ihmiselle, jos keikalle mennään kipeänä. Useimmat vieraista kertoivat olleensa keikoilla myös kuumeessa ja flunssassa. Tällöin äänelle ja uralle voi tulla enemmän hallaa kuin positiivista. Frederik totesi julkisuuden seuraavan sairastunutta laulajaa maitokauppaankin, joten ainakin iskelmälaulajan on parempi mennä keikalle. Petri Bäcksrtöm oli puolestaan ollut esiintymässä oopperakonserteissa, joissa toinen esittäjä oli näytellyt ja Petri Bäcksrtöm laulanut roolin osuudet kulisseista!

Illan kohokohtia oli Frederikin soolonumero, johon kaikki apuopettajat saatiin myös mukaan. Iiron musiikkiluokka jatkuu 18.7. maanantaina, jolloin 4. jakson aiheena on Musiikin johtaminen. Vieraina tuolloin Lenni-kalle Taipale, Marjukka Riihimäki ja videovieraana Patrick Furu.

Kommentit