Hyppää pääsisältöön

Suomessa on tehty vain yksi kokopitkä elokuva miesten välisestä rakkaudesta – mutta pian tilanne muuttuu

Mikko Mäkelän ohjaamassa vuonna 2017 valmistuvassa Tämä hetki kaislikossa -elokuvassa nähdään monikulttuurista miesrakkautta.

Tämä hetki kaislikossa -elokuvassa Leeviä näyttelee Janne Puustinen, Tareqia Boodi Kabbani. // Kuva: Vimeo / Tämä hetki kaislikossa

Tekisikö mielesi katsoa joku kotimainen fiktiivinen elokuva, jonka päähahmoina on homomiehiä ja joka kertoo heidän elämästään? Tällöin vaihtoehtoja on Yle Uutisten mukaan toistaiseksi vain yksi: Elias Koskimiehen vuonna 2010 julkaisema tv-elokuva Päivät kuin unta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mikko Mäkelä on kummissaan: miksi teemasta ole Suomessa tehty draamaelokuvia, vaikka Suomi on suhteellisen liberaali maa?

- Suomessa tehdään kyllä hyvinkin epäkaupallisia dokumentteja, mutta pitkät fiktiot tehdään tuotot mielessä. Tuotantoyhtiöt eivät ota Suomen kokoisessa maassa riskiä, Mäkelä sanoo Yle Uutisille.

"Tuotantoyhtiöt eivät ota Suomen kokoisessa maassa riskiä."― Mikko Mäkelä

Ensi vuonna suomalainen elokuvateollisuus ottaa liberaaliloikan, sillä tuolloin ilmestyy sekä paljon otsikoissa ollut, Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva sekä Mäkelän tuotos Tämä hetki kaislikossa.

Tämä hetki kaislikossa on indie-elokuva, jossa Pariisissa kirjallisuutta opiskeleva Leevi on palannut Suomeen kunnostamaan kesämökkiä isänsä kanssa. Auttamaan on palkattu myös syyrialainen Tareq. Mökillä Leevin ja Tareqin välille syntyy suhde.

Tämä hetki kaislikossa on noin kymmenen vuoden ajan Lontoossa asuneen Mäkelän ensimmäinen kokopitkä elokuva. Se on lisäksi  hänen ensimmäinen elokuvansa, jossa Mäkelä ammennetaa kokemuksiaan maastamuuttajan näkökulmasta. Hän haluaa puhua elokuvassa myös kotimaasta pakenemisesta: Leevi kokee Suomen olevan hänelle väärä paikka ja lähtee Ranskaan. Tareq pakenee vainoa Syyriasta.

Tämä hetki kaislikossa -elokuva tehdään talkoovoimin, mutta projektille haetaan joukkorahoitusta netissä.

Elokuva kuvataan elokuussa mökkimiljöössä Savitaipaleella Etelä-Karjalassa. Sen on tarkoitus valmistua keväällä 2017. Elokuva tähtää Suomen suurimmille elokuvafestivaaleille sekä kansainvälisille festivaaleille. Tavoitteena on myös tv-esitys Suomessa.

Tom of Finland tulee elokuvateattereihin 24. helmikuuta 2017.

Lue myös:

Jos Tom of Finland syntyisi nyt, kuohuttaisiko se ketään?

Finlaysonin toimitusjohtaja Tom of Finlandista: Me emme tee homoeroottista taidetta

Tom of Finland -merkit olivat liikaa tavarataloketjulle

 • BLOCKFEST 2018: Gettomasa osoitti olevansa suomiräpin valittu

  Räppäri nähtiin Blockfestien lauantai-iltapäivässä.

  24-vuotias jyväskyläläinen tarjoili Ratinan rap-yleisölle tiiviin ja tasapainoisen katsauksen tämän hetken raikkaimpaan suomihiphopiin. Blockfestien lauantai-iltapäivässä esiintyvä Gettomasa nauttii suomalaisella hip hop -kentällä arvostusta, jollaisesta moni nuori artisti voi vain unelmoida. Rapin suomenmestaruus vuonna 2012 ja niin kriitikoiden, fanien kuin aitopäiden ylis

 • Mystinen Zhu tarjoili annoksen musiikin fine diningia Weekend Festivalilla

  Keikka on kuin gourmet-ruokaa.

  Vuoden 2014 puoleen väliin asti anonyyminä pysytellyt, ja edelleen identiteettiään tarkkaan suojeleva Zhu esiintyi Weekend Festivalin Valintalavalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä. Artisti on kertonut haluavansa rikkoa musiikkikentällä vallitsevia ennakkoluuloja, jotka kuulija usein jopa tiedostamattaan luo muusikon ihonvärin tai ulkonäön perusteella. Piilottamalla henkilöllisyytensä Zhu ha

 • BLOCKFEST 2018: Fintelligensin ja Kapasiteettiyksikön comeback-show jätti festarikansan kylmäksi

  Blockfesteillä juhlittiin 20-vuotiasta Rähinä Recordsia.

  Suomiräpin uranuurtajat Elastinen, Iso H, Uniikki, Tasis ja Andu tarjoilivat Blockfestille nostalgiaa yleisölle, joka ei nostalgisointia erityisemmin kaivannut. Suomessa on viime vuosina eletty comebackien valtakautta, kun monet 2000-luvun alun artistit ja bändit ovat tarjonneet niin vanhoille kuin uusille faneilleen nostalgiatrippejä musiikkiuransa kultakaudelle. Tampereella järjestettävä B

 • BLOCKFEST 2018: Post Malone sai koko Ratinan tuntemaan itsensä miljonääriksi

  Post Malone nähtiin Blockfesteillä jo toista kertaa.

  Vain kahdessa vuodessa suursuosioon noussut Post Malone tarjoili Blockfest-yleisölle bileet, jonka ajan jokainen sai tuntea olevansa rock-tähti. Post Malone on hyvin epätyypillinen hip hop -tähti: 23-vuotias teksasilainen muistuttaa ennemmin country-muusikkoa kuin räppäriä – ellei huomioi lukuisia artistin naamaa koristavia tatuointeja. Hänen musiikkinsa yhdistelee hip hopii