Hyppää pääsisältöön

Suomessa on tehty vain yksi kokopitkä elokuva miesten välisestä rakkaudesta – mutta pian tilanne muuttuu

Mikko Mäkelän ohjaamassa vuonna 2017 valmistuvassa Tämä hetki kaislikossa -elokuvassa nähdään monikulttuurista miesrakkautta.

Tämä hetki kaislikossa -elokuvassa Leeviä näyttelee Janne Puustinen, Tareqia Boodi Kabbani. // Kuva: Vimeo / Tämä hetki kaislikossa

Tekisikö mielesi katsoa joku kotimainen fiktiivinen elokuva, jonka päähahmoina on homomiehiä ja joka kertoo heidän elämästään? Tällöin vaihtoehtoja on Yle Uutisten mukaan toistaiseksi vain yksi: Elias Koskimiehen vuonna 2010 julkaisema tv-elokuva Päivät kuin unta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mikko Mäkelä on kummissaan: miksi teemasta ole Suomessa tehty draamaelokuvia, vaikka Suomi on suhteellisen liberaali maa?

- Suomessa tehdään kyllä hyvinkin epäkaupallisia dokumentteja, mutta pitkät fiktiot tehdään tuotot mielessä. Tuotantoyhtiöt eivät ota Suomen kokoisessa maassa riskiä, Mäkelä sanoo Yle Uutisille.

"Tuotantoyhtiöt eivät ota Suomen kokoisessa maassa riskiä."― Mikko Mäkelä

Ensi vuonna suomalainen elokuvateollisuus ottaa liberaaliloikan, sillä tuolloin ilmestyy sekä paljon otsikoissa ollut, Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva sekä Mäkelän tuotos Tämä hetki kaislikossa.

Tämä hetki kaislikossa on indie-elokuva, jossa Pariisissa kirjallisuutta opiskeleva Leevi on palannut Suomeen kunnostamaan kesämökkiä isänsä kanssa. Auttamaan on palkattu myös syyrialainen Tareq. Mökillä Leevin ja Tareqin välille syntyy suhde.

Tämä hetki kaislikossa on noin kymmenen vuoden ajan Lontoossa asuneen Mäkelän ensimmäinen kokopitkä elokuva. Se on lisäksi  hänen ensimmäinen elokuvansa, jossa Mäkelä ammennetaa kokemuksiaan maastamuuttajan näkökulmasta. Hän haluaa puhua elokuvassa myös kotimaasta pakenemisesta: Leevi kokee Suomen olevan hänelle väärä paikka ja lähtee Ranskaan. Tareq pakenee vainoa Syyriasta.

Tämä hetki kaislikossa -elokuva tehdään talkoovoimin, mutta projektille haetaan joukkorahoitusta netissä.

Elokuva kuvataan elokuussa mökkimiljöössä Savitaipaleella Etelä-Karjalassa. Sen on tarkoitus valmistua keväällä 2017. Elokuva tähtää Suomen suurimmille elokuvafestivaaleille sekä kansainvälisille festivaaleille. Tavoitteena on myös tv-esitys Suomessa.

Tom of Finland tulee elokuvateattereihin 24. helmikuuta 2017.

Lue myös:

Jos Tom of Finland syntyisi nyt, kuohuttaisiko se ketään?

Finlaysonin toimitusjohtaja Tom of Finlandista: Me emme tee homoeroottista taidetta

Tom of Finland -merkit olivat liikaa tavarataloketjulle