Hyppää pääsisältöön

Ei vain valtava, vaan myös syvä! Avaruusromua 17.7.2016

meren pinta, loiskahduskuvio
meren pinta, loiskahduskuvio Kuva: Yle meri

”Minulle meri ei ole vain tyhjyyden ja valtavuuden vertauskuva, vaan myös syvyyden ja tuntemattomien mysteerien paikka”.

Näin sanoo kiinalais-amerikkalainen musiikintekijä Forrest Fang. Hänen mielestään vesi edustaa elämää. Se on pohjimmiltaan elämänvoimaa.

Meri ei ole ainoastaan valtava, vaan se on myös syvä. Ja samaa voidaan sanoa toisesta ihmeestä, nimittäin avaruudesta. Se ei ole ainoastaan valtava, vaan myös syvä.

Emme silti lähde liikkeelle maan pinnalta emmekä merestä, vaan avaruudesta ja tähtien joukosta.

Tähtilaji on suomalainen yhteistyöprojekti, jonka aikaansaannoksia on julkaistu sekä äänitteenä että netissä. Netistä löytyy myös tekstiä, jossa kerrotaan Tähtiakatemian iltakoulun kirjekurssilta valmistuneesta kapteenista, joka on kommunikaattorilla yhteydessä miehistöönsä. Näin on tapahtunut ja tässä on tulos: eräänlaista spoken word -avaruuspsykedeliaa.

Tähtilaji-projektin levykannessa kerrotaan, että tuossa oli lainauksia Bernard Jaffen vuonna 1962 suomeksi ilmestyneestä kirjasta Michelson ja valon nopeus.

Puhuttua sanaa käyttää myös runomusiikillinen kaksikko Hertell & Hertell, joka koostuu Harri Hertellin puheäänestä ja Henrik Hertellin sähköisistä äänistä.

Väkipyörä on helsinkiläinen kokoonpano, jonka ensialbumin eräs raita vie ajatukset Berliiniin, sen erääseen outoon ja viihtyisään kaupunginosaan:

Berliinihenkinen taiteilija on myös saksalainen veteraani Robert Schroeder, jonka albumi Ambient Occlusion on hänen noin neljäskymmenes sooloalbuminsa, laskutavasta riippuen. Eräässä haastattelussa Robert Schroederin suuri idoli Klaus Schulze sanoi, että jos ylipäätään on olemassa romanttista nykymusiikkia, se on Robert Schroederin musiikkia. Robert Schroederin koneet soivat edelleen Berliinin malliin, mutta vuoden 2016 otteella.

Vanderson on puolalainen elektronimuusikko Maciej Wierzchowski. Hänellä on takanaan jo kolmisenkymmentä julkaisua, suurin osa niistä soololevyjä, mutta myös muutama yhteistyölevytys, kaikkiaan vajaan parinkymmenen vuoden ajalta. Ja tyylilaji on meille tuttu: seitsemänkymmen- ja kahdeksankymmenlukujen elektroninen meininki, legendaarisen Berliinin koulukunnan tyyliin. Eli hieman niin kuin Robert Schroederilla: retroa, mutta ei pelkästään retroa.

Forrest Fang saattaa olla joillekin tuttu aivan Avaruusromua-ohjelman alkuhämäristä. Nimittäin tämän kiinalais-amerikkalaisen taiturin musiikkia soitettiin Avaruusromussa ensimmäisen kerran vuonna 1992.

1990-luvulla Fang teki myös yhteistyötä Robert Richin kanssa parilla albumilla ja yhteistyö jatkui 2000-luvulla kolmella albumilla. Tärkeintä Fangille itselleen on luonnollisestikin ollut soolotuotanto. Soololevyjä on tullut harvakseltaan, mutta tasaiseen tahtiin. Pisin tauko oli 2000-luvun alussa: albumien Gongland ja Phantoms välillä kului yhdeksän vuotta. Viime vuosina mies on jälleen ollut ahkerampi. Tätä todistaa esimerkiksi tupla-CD- ja digijulkaisu The Sleepwalker’s Ocean, jolla vierailee myös vanha yhteistyökumppani Robert Rich.

AVARUUSROMUA 17.7.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
TÄHTILAJI: Vanhan koulun tyyli (Tähtilaji 6/1)
HERTELL & HERTELL: Neilikat (Uusien rytmien mukaan)
VÄKIPYÖRÄ: Friedrichshain (Väkipyörä)
ROBERT SCHROEDER: Operating Systems (Ambient Occlusion)
ROBERT SCHROEDER: Ambient Occlusion (Ambient Occlusion)
VANDERSON: Vandisphere (Vandisphere)
FORREST FANG: Sleepwalker’s Ocean: I Cloudburst (Sleepwalker’s Ocean)
FORREST FANG: Sleepwalker’s Ocean: II Bog (Sleepwalker’s Ocean)

Forrest Fang ja ambienttia kauneutta:

 • Tarja Halonen komensi poliisit soittamaan häävalssinsa

  Tarja Halosen elämän merkitykselliset musiikkikappaleet.

  Nuorena Tarja Halonen työskenteli Englannissa sisäkkönä. Tuolloin hän pääsi ensimmäisten brittien joukossa katsomaan The Beatlesien A Hard Day's Night -elokuvan. Halonen on tuttu näky Pori Jazzeilla, kotona jazzin lisäksi usein soi myös ooppera.

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua