Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Talouden selvänäkijä

Dokumenttiprojekti: talouden selvännäkijä
Martin Armstrongista tuli teinimiljonääri harvinaisten kanadalaiskolikoiden osoittautessa vielä luultua harvinaisemmiksi Dokumenttiprojekti: talouden selvännäkijä Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiprojekti: talouden selvännäkijä

TV1 maanantaina 25.7. klo 21.30, uusinta lauantaina 30.7. klo 13.30
Yle Areenassa 30 päivää

Martin Armstrong on ennustanut useat talousromahdukset. Hänet on myös tuomittu pyramidihuijauksesta 12 vuodeksi vankilaan.

Marcus Vetterin ja Karin Steinbergerin dokumentti kertoo sekä ristiriitaisesta miehestä että maailmantalouden hyväksytystä manipuloinnista.

Teinimiljonääristä talouden selvännäkijäksi

Martin Armstrongista tuli 15-vuotiaana miljonääri, kun hänen vuotta aiemmin ostamat harvinaiset kanadalaiset pennit osoittautuivatkin harvinaisemmiksi kuin kuviteltiin.

Kolikkojen arvo ei pysynyt niin merkittävänä pitkään, mutta nuori Armstrong työskenteli ahkerasti ja suuntautui lopulta ennustamaan taloutta.

Hän tutki erityisesti suhdannekierron vaiheita ja siltä pohjalta kehitti mallin, jolla hän saattoi tarkasti ennustaa talouden käännekohtia. Armstrongin malli ennusti muun muassa vuoden 1987 mustan maanantain päivälleen sekä Nikkein romahduksen vuonna 1989.

Malli toi menestystä ja mainetta. Vuonna 1998 hänet valittiin vuoden ekonomiksi. Osa Armstrongin viestiä oli kuitenkin varoittaa asiakkaitaan siitä, että valuutta- ja hopeamarkkinoita manipuloidaan muun muassa New Yorkin pankkiirien toimesta. Näin hän sai myös merkittäviä vihamiehiä talousmaailmasta.

Myös FBI ja Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin SEC kiinnostuivat Armstrongin ennusteista ja vuonna 1999 hänet pidätettiin petoksesta syyttäen. Hän vietti 12 vuotta vankilassa.

Martin Armstrong
Martin Armstrong on ennustanut tarkasti useita talouden käännekohtia Martin Armstrong Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiprojekti: talouden selvännäkijä

Paluu vankilasta

Vuonna 2014 Euroopassa kokoonnutaan hätäkokoukseta toiseen, Yhdysvallat ovat ottaneet jo yli 15 biljoonaa dollaria velkaa ja ympäri maailmaa ihmiset ovat tajunneet talouden ongelmat.

Noihin aikoihin, yli vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen, Martin Armstrong palaa Philadelphian kaupunkiin. 90-luvulla hän oli yksi Wall Streetin rikkaimmista analyytikoista ja hän käytti tietokonemallia ja piin arvoa tarkkoihin ennustuksiin talouden käännekohdista.

Dokumentti tapaa Armstrongin palaamassa vapaaseen elämään vankila-ajan jälkeen. Vuosien vankeudenkin jälkeen löytyy hänelle löytyy yleisöä halukkaina matkustamaan vaikka maailman toiselle puolelle kuullakseen talousneroa.

Kommentit