Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Kallan siikaa

Ruuan valmistusta.
Ruuan valmistusta. metsien kätkemä

Ei savua ilman tulta. Eikä Kallan-vierailua ilman Pasi Pääkkösen herkullista savusiikaa. Tänä aamuna pyydetty, hetki sitten savustettu ja vielä lämmin.

Vielä tuoreempi vaihtoehto on vastapyydetty siika, joka fileroidaan ja siivutetaan. Päälle suolaa, rosepippuria ja kuusenkerkkää, koko homma voin kanssa ruisleivälle ja avot.

Nuorissa kuusenkerkissä on sitruksinen ja mentolinen maku, joka sopii erityisesti kalalle. Niistä voi tehdä myös öljyä: kun sekoittaa sauvasekottimella kerkkiä, suolaa ja oliiviöjyä, niin kulkee kerkkä mukana myös kevään jälkeen.

Nautitaan rantakallioilla termarikaffen kera.

Reetta Ranta

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.