Hyppää pääsisältöön

211 senttiä poikkeuksellista lahjakkuutta – 7 syytä, miksi koripalloilija Lauri Markkanen on yksi Suomen lupaavimmista huippu-urheilijoista

Asiantuntijat luonnehtivat Lauri Markkasta on urheilulupaukseksi, jonka kaltaista ei ole Suomessa hetkeen nähty.

Lauri Markkanen EM-kotikisoissa. // Kuva: Tomi Hänninen/Yle Urheilu

19-vuotiasta Lauri Markkasta on hypetetty kuluneen vuoden ajan urheilupiireissä innolla. Nyt koripalloilija on murtanut tiensä myös suuren yleisön tietoisuuteen, kun suurlupaus ratkaisi alkusarjassa pelatun ottelun Suomelle Espanjaa vastaan numeroin 91–90.

Espanja kuuluu eurooppalaisiin koripallon huippumaihin, ja maan juniorijoukkue on yksi Helsingissä järjestettävien kisojen ennakkosuosikeista. Viime vuonna Espanja sijoittui nuorten EM-kisoissa kakkoseksi. Markkanen kuitenkin laittoi Espanjan polvilleen aivan jatkoajan viimeisillä sekunneilla upottamalla kahden pisteen heiton. Sudenpentujen voitokasta matsia seurasi paikan päällä noin 5 000 katsojaa, joista jokainen tietää ainakin nyt Lauri Markkasen nimen.

Markkasen nimi on ollut pinnalla myös kovan perhetaustan ansiosta. Palloilijan veli Eero Markkanen pelaa tällä hetkellä Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla jalkapalloa. Veljesten vanhemmat sen sijaan ovat entisiä maajoukkuekoripalloilijoita.

Mikä Markkasesta itsestään tekee niin kovan pelaajan? Onhan Suomessa ennenkin nähty kovia juniorilupauksia, joista on kasvanut kovia pelimiehiä kansainvälisiin sarjoihin. YleX listasi syyt, miksi Markkasen uraa kannattaa seurata juuri nyt.

1. Ylisanat loppuvat jo melkein kesken

Avainpelaaja, supermies, sankari-Markkanen, koripallotähti. Markkasen harteille on nostettu monenlaista viittaa, eikä turhaan. Monet urheilutietäjät ovat sitä mieltä, että Markkanen on poikkeuksellisen lahjakas.

Urheilutoimittajat ja lajiväki kehuvat etenkin koripalloilijan liikkuvuutta ja nopeutta sekä aggressiivista puolustustapaa. Lisäksi Markkasen pelisilmä ja ennakkoluuloton asenne peliin ovat ihailun kohteena.

Markkasesta on lausuttu ylisanoja jo jonkin aikaa, mutta EM-kotikisoissa nuori koripalloilija on myös osoittanut, että ylisanoille on paikkansa. Pelaajaa on myös verrattu muiden urheilulajien huippuosaajiin, ja joidenkin mielestä muiden lajien omat lupaukset jäävät suhteellisesti verrattuna Markkasen jalkoihin.

2. Tehopelaaja iskee "aivan järkyttäviä" lukemia

Markkasta ei turhaan kehuta, sillä koripalloilija myös lunastaa odotukset. Sunnuntaina pelatussa Espanja-ottelussa Markkanen oli todellinen tehopelaaja. Markkanen teki koreja 33 pisteen edestä, joka on todella kova määrä. Esimerkiksi Korisliigassa vain viisi pelaajaa teki viime kaudella yhdessä ottelussa 33 pistettä tai enemmän. Lisäksi Markkanen hääri kovaa korin alla ja puolustuksessa saldonaan seitsemän levypalloa ja viisi riistoa.

Yle Urheilun asiantuntija Ilpo Rantanen kuvaili pelaajan pistesaldoa yksinkertaisesti toteamalla, että kyseessä on "aivan järkyttävä lukema".

Eivätkä Markkasen näytöt rajoitu vain kuluneeseen kesään, vaan koripalloilija dominoi myös viime vuonna arvokisoissa. Tuolloin 18-vuotiaiden kisoissa pelannut Markkanen oli EM-kisojen tehokkain pelaaja, joka pussitti keskimäärin 20 pistettä per peli.

3. Tuleva Susijengi-stara vakuutti Koposenkin

Nuori Markkanen on mukana jo Suomen miestenkin maajoukkueringissä. Nuoresta iästään huolimatta pelaaja ei jää joukkueessa altavastaajaksi, vaan tuo jengiin uudenlaista energiaa. Näin luonnehtii Suomi-koriksen ykköstähti Petteri Koponen, joka analysoi Yle Urheilun sivuilla Markkasen vahvuuksia Susijengin jäsenenä.

- Lauri Markkanen tuo monipuolisuudellaan uuden ulottuvuuden joukkueeseen. Hän on isokokoisena pelaajana kova heittäjä ja pystyy pelaamaan myös korin alla ja on iso uhka. Hän tuo pelaamiseen varmasti uuden lisän, Koponen kirjoittaa.

Avaa Instagram postaus

4. Osa joukkuetta myös Sudenpennuissa

Vaikka Markkasta on hehkuttu urheilumedioissa valtavasti, pelaaja on kuitenkin osa joukkuettaan, eikä lähde sooloilemaan. Susijengistä tuttu mainio yhteishenki näyttää elävän myös nuorten maajoukkue Sudenpennuissa. Markkanen on osoittanut olevansa joukkuepelaaja, joka taistelee joukkueensa puolesta ratkaisuun asti.

Avaa Instagram postaus

5.  Joka tiimin unelma: kylmänviileä ratkaisija

Jos palataan vielä sunnuntain ottelun tunnelmiin, Markkanen osoitti myös olevansa pelaaja, jota jokainen joukkue tarvitsee. Kovan paikan tullen koripalloilija osaa ratkaista matsin oman joukkueen hyväksi, kuten Espanja-pelissä kävi.

6. Tie huipputasolle on jo auki

Viime vuonna Markkasesta tuli haluttu pelaaja myös koripallon huippumaa Yhdysvalloissa. Lukuisat yliopistot osoittivat kiinnostuksensa palloilijaan, ja lopulta Markkanen valitsi tulevaksi joukkueekseen Arizonan yliopiston, jonka riveissä hän alkaa pelata ensi syksynä.

Yliopistokoris on Jenkeissä todella kovalla tasolla, ja sen kautta moni pelaaja on päätynyt maailman ykkössarja NBA:han. Etenkin Arizona on tunnettu oivana ponnituslautana NBA:han. Viimeisen kolmen vuoden aikana Arizonasta varattu NBA:han neljä pelaajaa ensimmäisellä varauskierroksella, eli kyse on todella kovatasoisesta joukkueesta.

7. Älyttömän pitkä ja osaa käyttää sitä hyväkseen

Markkanen on 211 senttiä pitkä. Ummikko voisi ajatella, että valtava pituus tekee lähes automaattisesti kovan korispelaajan, mutta totuus voi olla usein toinen.

Markkasen pituus on herättänyt hämmästystä lähinnä siksi, että pelaaja hallitsee pitkän vartensa niin hyvin, eikä kömpelyydestä ole tietoakaan. Vaikka koripalloilija on todella pitkä, hän on silti äärimmäisen nopea ja liikkuva.

Vaikka voihan pituudesta seurata myös omat haasteensa. Tyttöystävän voi olla vaikeaa varpustaa yli kahteen metriin vastaanottamaan suukkoa.

Avaa Instagram postaus

20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingin Jäähallissa ja Pasilan urheiluhallissa 16.–24. heinäkuuta.

Lue myös:

Susijengi pelaa kotiyleisön edessä 2017 – Suomi valittiin EM-koriksen alkulohkon järjestäjäksi

Bronxin katujen kasvatti on Susijengin puhutuin pelaaja: 8 syytä rakastaa Jamar Wilsonia

Chewbaccaa näytellyt Joonas Suotamo Ylelle: "Harrison Ford on huumorimies" 

Slamball on maailman siistein urheilulaji, joka saadaan yhdistämällä koripallo, trampoliinit ja jäätävät donkit