Hyppää pääsisältöön

Hammond-urkuri Kalle Salonen: Parasta muusikkoudessa on yhteistyö

Hammond-urkuri Kalle Salonen
Hammond-urkuri Kalle Salonen Kuva: Yle musiikin voima,Kalle Salonen

Hammond-taituri Kalle Salonen julkaisi viime helmikuussa yhtyeensä kanssa toisen levynsä Barracuda Man. Salonen pistäytyi Yle Radio 1:n Musiikin voima -ohjelman vieraana juuri ennen levynjulkaisukonserttia. Musiikin lisäksi Salosen kiinnostuksen kohteita ovat suuret pesukoneet ja Hilti-merkkiset sähkötyökalut, ja haaveissa olisi oma studio.

Kalle Salonen tuntuu olevan heti kuin kotonaan, kun hän saapuu tuottaja Hannu Pikkaraisen kanssa Musiikin voima -ohjelman studionauhoitukseen Ylen Radiotaloon. Salonen nauraa paljon ja alkaa heti kertoilla juttuja.

– Kerran minua kävi tapaamassa yksi toimittaja, jonka ensimmäinen kysymys oli, että kuinka kauan olet tätä pianoa soitellut. Siis PIANOA. Hammond ei ole mikään piano, Salonen puhisee, vaikka toki mieheltä pianonsoittokin sujuu.

Erilaisia sähköurkuja löytyi kotoa jo silloin, kun Kalle Salonen oli ihan pieni, ja isän sylissä taaperoikäinen poika kurotti käsiään koskettimille.

– Ensin tietysti tuntui, ettei niistä saa mitään ulos, mutta sitten kun alkoi saada, se tuntui ihan kivalta.

Monenlaisia urkuja

Soittotunnit alkoivat nuorena, ja Kalle Salosen opettaja vei uruista innostuneen pojan kokeilemaan Helsingin Johanneksenkirkon suuria urkuja.

– Se oli uskomaton kokemus, vaikka lapsen jalat eivät tietenkään vielä edes yltäneet jalkiolle.

Vaikka Hammond-sähköurut veivät miehen sittemmin mennessään, löytyy esikuvia edelleen myös kirkkourkujen soittajista.

Kalevi Kiviniemi on hieno urkuri ja olen kerran kuullut häntä konsertissakin Espoossa.

Kirkkourkuja Salonen on päässyt soittamaan myös aikuisena.

– Hoidin viime vuonna lapsuudenkaverini häät Espoon tuomiokirkon uusilla uruilla. Oli kyllä luksusta päästä soittamaan Melartinin Häämarssit ja kaikki, Salonen tunnelmoi.

Musiikki- ja metsähommia

Kalle Salonen tekee musiikkia Lyhty ry:n työpajassa Helsingin Konalassa. Lyhty ry järjestää työ- ja päivätoimintaa kehitysvammaisille, ja samasta työpajasta on ponnistanut maailmalle myös punkyhtye Pentti Kurikan nimipäivät. Salosen ohjaajana, levyn tuottajana ja kanssamuusikkona toimii Hannu Pikkarainen, joka on tehnyt yhteistyötä monien Suomen eturivin artistien kanssa Aki Sirkesalosta Vesa-Matti Loiriin. Salonen kehuu yhteistyökumppaniaan vuolaasti.

– Hannun kanssa on tosi kiva tehdä hommia. Tykkään kyllä tosi paljon, että ihminen voi olla niin rento. Hannu on minulle korvaamaton ihminen, ei noita tuottajaguruja joka paikasta löydy. Kun Hannu on tulossa töihin, niin tietää että homma onnistuu.

Keikkojen ja levyjen lisäksi Salosta on päässyt kuulemaan myös radiossa. Hän on vieraillut Radio Helsingissä ja vetänyt omaa Kalle Salonen vieraineen -ohjelmaansa Radio Valossa. Kiireinen mies käy välillä myös soittamassa muistisairaiden päiväkeskuksessa Tapiolassa.

– Ja jos ei ole musiikkihommia, niin tykkään tehdä muita töitä siinä sivussa, esimerkiksi metsä- tai rakennushommia, Salonen kertoo.

Kiehtovat koneet

Hammond-taituruuden lisäksi Kalle Salonen on lahjakas säveltäjä ja improvisoija, jonka musiikilliset vaikutteet tulevat jazzista, funkista ja rhythm and bluesista. Hän soittaa ja kuuntelee myös klassista musiikkia, mutta aivan kaikkiruokainen Salonen ei musiikin suhteen ole.

– Karjuntahevimusiikki ja tekno eivät meikäläiseen oikein pure, semmoinen hirveän kovaa soitettu musiikki.

On kuitenkin myös sellaisia kovia ääniä, jotka kiehtovat Salosta. Hän kertoo pitävänsä kaikista sähkötyökaluista.

– Itse olen käyttänyt sellaista merkkiä kuin Hilti. Noissa kunnon merkeissä ei tarvitse kauheasti miettiä, että meneekö se poranterä sinne vai ei. Täytyy vain pitää kiinni ja varmistaa, että kone liikkuu eteenpäin.

Myös pesukoneet, erityisesti suuret pesulakoneet herättävät Salosessa ihailua. Kiinnostus pesukoneisiin juontaa juurensa ajalta, jolloin hän itse työskenteli pesulassa.

– Otin välillä tuolin ja menin katsomaan, kun kone pyöri ja teki vaikka mitä. Pesukoneissa on tietty rytmi. Se pyörii vasemmalle ja oikealle ja siinä on taukoja välissä. Olisi hienoa päästä vielä johonkin isoon pesulaan äänittämään vaikka linkous tai huuhtelu, Salonen pohtii.

Haaveena oma studio

Kalle Salonen band perustettiin vuonna 2012 ja ensimmäinen levy Cat Slide ilmestyi seuraavana vuonna. Parasta yhtyeessä soittamisessa ovat Salosen mielestä juuri toiset soittajat.

– Muusikkoudessa on mukavinta se, että saa esiintyä ihmisille ja olla tekemisissä muusikoiden kanssa. Se, että ihmiset kannustavat ja voi tehdä yhteistyötä. Elämä tuntuu todella kivalta juuri nyt.

Yksi toteutumaton haave Salosella kuitenkin on.

– Haluaisin, että minulla ja Hannulla olisi oma studio, että voisimme paremmin keskittyä siihen mitä olemme tekemässä. Kun tekee jotain biisiä, siihen pitäisi saada keskittymisrauha.

Kun Salonen haluaa rentoutua, hän kuuntelee kotona musiikkia Youtubesta tai juttelee tyttöystävän kanssa Skypessa.

– Ja jos haluan joskus oikein hyvää ruokaa, menen syömään kotiin Karakallioon. Äiti tekee niin hyvää jauhelihalasagnea.

Kuuntele Kalle Salosen ja toimittaja Timo Asikaisen keskustelu Yle Radio 1:n Musiikin voima -ohjelmassa maantantaina 18.7. klo 14. Ohjelma uusitaan perjantaina 22.7. klo 11.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.