Hyppää pääsisältöön

"Ihmisillä ei ole varaa olla käyttämättä sitä" – Pokémon GO:n esittelemä lisätty todellisuus on tulevaisuudessa elinehto

Lisätystä todellisuudesta puhutaan tietotekniikan neljäntenä vallankumouksena. Aiemmat ovat olleet PC, internet ja mobiililaitteet.

Datalasit tuovat eteemme lisätyn todellisuuden. // Kuva: EPA / Freek van den Bergh

Mikä ihmeen lisätty todellisuus?

Monille lisätty todellisuus (tunnetaan myös laajennettuna todellisuutena tai lyhenteenä AR) oli tuntematon käsite vielä heinäkuun alkupäivinä. Sitten ilmestyi Pokémon GO, joka perustuu juuri lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen mobiilipelissä.

Lisätty todellisuus tarkoittaa virtuaalisten ja todellisten objektien yhdistämistä todellisessa ympäristössä interaktiivisesti ja reaaliaikaisesti. Pokémon GO:ssa pokémonit ilmestyvät mobiililaitteen ruudulle todellisessa paikassa: esimerkiksi kadulla, rakennuksissa tai vesistöissä.

Ensimmäinen lisätyn todellisuuden ulkoilmapeli ilmestyi jo vuonna 2000.

Pokémon GO ei ole ensimmäinen peli tai sovellus, jonka hyödyntää llisättyä todellisuutta. Ensimmäinen lisätyn todellisuuden ulkoilmapeli ilmestyi jo vuonna 2000. ARQuake-peli on versio suositusta Quake-nimisestä ammuntapelistä. Peliä pelattiin lisätyn todeliisuuden avulla erillisten lasien, kannettavan tietokoneen, paikantimen ja GPS-yhteyden avulla. Jo tätä ennen lisättyä todellisuutta hyödynnettiin muun muassa sotilaslentokoneiden näytöissä, jolloin lentäjän silmien eteen heijastui tieto esimerkiksi viholliskoneiden nopeudesta ja suunnasta.

Nykyään lisättyä todellisuutta käytetään lisäksi esimerkiksi brändimainontaan. Esimerkiksi viime vuonna julkaistun LOVEMILLA-lehden kuvat saa "henkiin" Arilyn-sovelluksen avulla.

VTT:n johtava tutkija Charles Woodward kertoo YleX:lle, että huoltotoimien avustaminen lisätyllä on ollut pitkään tutkittu asia, joka on tulossa käyttöön. Se tarkoittaa sitä, että huoltotoimenpidettä suorittava henkilö saisi esimerkiksi datalaseihinsa kuvaa siitä, kuinka kone kuuluu korjata: mikä osa pitää asentaa ja mikä irrottaa seuraavaksi. Myös kirurgit voivat hyötyä lisätystä todellisuudesta samalla tavalla: datalasit näyttävät, mitä haimaleikkauksessa tulee tehdä seuraavaksi.

Lisätty todellisuus tekee ihmisen fiksummaksi kuin hän onkaan

Lisätyn todellisuuden läpimurtoon vaikuttaa se, saadaanko se helposti tavallisen ihmisen käytettäväksi. Pokémon GO -pelin lisätty todellisuus ilmentyy älypuhelimen kautta. Tarvitaan kuitenkin jokin toinen keino, jos lisätty todellisuus aiotaan saada kokopäiväiseen käyttöön. Yksi mahdollisuus on datalasit, jotka eivät toistaiseksi ole lyöneet itseään läpi. 

Lisätyn todellisuuden voidaan sanoa kasvattavan ihmisen älykkyysosamäärää

Google lopetti Google Glass -virtuaalilasien myynnin vuonna 2015. Syynä oli muun muassa lasien ulkonäkö, joka ei miellyttänyt käyttäjiä. Seuraava yrittäjä voi olla Microsoftin Hololens tai suomalainen startup-yritys Dispelix. Dispelix joka valmistaa optiikkaa, joka tuo älylasinäytön tavallisille silmälaseille.

- Kun tämä toteutuu, AR eli lisätty todellisuus olisi käytössä 24/7 ja toisi ihmisille hyödyllistä informaatiota käytettäväksi koko ajan, Woodward sanoo.

Woodwardin mukaan eri analyytikot ovat ennustaneet, että kyseessä olisi tällöin jopa sadan miljardin dollarin bisnes.

Woodward uskoo, että ihmiset käyttäisivät lisättyä todellisuutta enemmän hyötyyn kuin huvitteluun. Yksi simppeli konkreettinen esimerkki datalasien ja lisätyn todellisuuden tuomasta avusta liittyy tilanteeseen, jossa tapaa sellaisen ihmisen, jota ei kunnolla muista nähneensä.

- Tällöin minulle voidaan tuottaa tieto, että tämä on se ja se henkilö, jonka olen tavannut siellä ja siellä.

Lisätyn todellisuuden sanotaankin sen tarjoaman informaation vuoksi "parantavan" ihmisen älykkyysosamäärää ja osaamista merkittävästi.

- Kun tämä saadaan toimimaan, niin ihmisillä ei ole varaa olla käyttämättä sitä, jos he haluavat jotenkin pärjätä tässä yhteiskunnassa, Woodward kertoo.

Lue myös:

Pokémon-tutkija: Oma pokémon on vähän kuin alakoulun käsityötunnin tekele – ei kovin kummoinen, mutta niin rakas

No nyt se tapahtui: Pokémon Go –peli ilmestyi Suomeen