Hyppää pääsisältöön

19.7. Teeman Elävä arkisto: Vanhoja linnoja

Olavinlinna.
Olavinlinna Olavinlinna. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä. olavinlinna

Yleisradiossa vietetään heinäkuussa keski-aika teemaa. Teeman arkistopaikalla tartutaan aiheeseen linnojen kautta.

”Meren aaltojen tavoin vyöryvät, ajan rannattomalla ulapalla historiallisen kehityksen väkevät virtaukset ja kuten meren aallot jäätyvät – voivat historiankin myrskyt jähmettyä muistomerkeiksi. Niitä ovat ennen kaikkea vanhat linnat."

Näin uljaasti alkaa ensimmäinen linnoista kertova teoksemme. Se on Suomifilmin lyhytelokuva Vanhoja linnoja vuodelta 1949. Näitä lyhytelokuvia esitettiin elokuvateattereissa kaupallisten elokuvien alkukuvina, joten ne toimivat myös erinomaisena sivistysmateriaalina.

Seuraavaksi näemme Muistojen linna – lyhytelokuvan, joka vie meidät Aurajoen rannalle. Vuonna 1961 valmistunut elokuva esittelee meille entisöidyn Turun linnan.

Sitten siirrymme värimaailmaan ja vuoteen 1975.
Me kaupunkilaiset muurien suojassa kertoo muurien ja linnoitusten sisällä asumisesta keskiajalla. Keskiössä on puolustusnäkökulma, mutta ohjelmassa pohditaan myös kaupunkien kehittymistä sotilaslinnoituksista kohti nykykaupunkia.

Neljäs linnoista kertova teoksemme on 1984 valmistunut Suomenlinna-ohjelma, joka on osaa Linnasta linnaan sarjaa.Ohjelma toimii oivallisena historian oppituntina Suomenlinnan syntyajoista eli 1700 luvulta tähän päivään.

Kommentit
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.