Hyppää pääsisältöön

19.7. Teeman Elävä arkisto: Vanhoja linnoja

Olavinlinna.
Olavinlinna Olavinlinna. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä. olavinlinna

Yleisradiossa vietetään heinäkuussa keski-aika teemaa. Teeman arkistopaikalla tartutaan aiheeseen linnojen kautta.

”Meren aaltojen tavoin vyöryvät, ajan rannattomalla ulapalla historiallisen kehityksen väkevät virtaukset ja kuten meren aallot jäätyvät – voivat historiankin myrskyt jähmettyä muistomerkeiksi. Niitä ovat ennen kaikkea vanhat linnat."

Näin uljaasti alkaa ensimmäinen linnoista kertova teoksemme. Se on Suomifilmin lyhytelokuva Vanhoja linnoja vuodelta 1949. Näitä lyhytelokuvia esitettiin elokuvateattereissa kaupallisten elokuvien alkukuvina, joten ne toimivat myös erinomaisena sivistysmateriaalina.

Seuraavaksi näemme Muistojen linna – lyhytelokuvan, joka vie meidät Aurajoen rannalle. Vuonna 1961 valmistunut elokuva esittelee meille entisöidyn Turun linnan.

Sitten siirrymme värimaailmaan ja vuoteen 1975.
Me kaupunkilaiset muurien suojassa kertoo muurien ja linnoitusten sisällä asumisesta keskiajalla. Keskiössä on puolustusnäkökulma, mutta ohjelmassa pohditaan myös kaupunkien kehittymistä sotilaslinnoituksista kohti nykykaupunkia.

Neljäs linnoista kertova teoksemme on 1984 valmistunut Suomenlinna-ohjelma, joka on osaa Linnasta linnaan sarjaa.Ohjelma toimii oivallisena historian oppituntina Suomenlinnan syntyajoista eli 1700 luvulta tähän päivään.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa