Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Kalajoen kohteet

Maakallan aittoja.
Maakallan aittoja. Kuva: EPA/ Antti Huttunen metsien kätkemä

Kalajoen seutu on kirjaimellisesti uutta maata. Maankohoaminen, meren voima ja joet muuttavat maisemaa edelleen. Siinä missä tänään voi kävellä, purjehdittiin vielä joitain satoja vuosia sitten – ja kehitys jatkuu yhä.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Siiponjoki

Siiponjoki on toisenlainen näkökulma Kalajoen luontoon. Se virtaa läpi rannikon paksujen hiekkapatjojen. Koska korkeuseroja ei juurikaan ole, muuttaa virtaava vesi joenuomaa kaarteissa jopa metrin vuodessa. Ilmiötä sanotaan meanderoinniksi. Meandereita ja muita Siiponjoen ihmeitä voi ihastella Pleunan luontopolulta.

Hiekkasärkät

Kalajoki tunnetaan rannan hiekkasärkistä. Turismin käyttöön varattu hiekkaranta kannattaa unohtaa, sillä luontoelämykset löytyvät syrjäisemmiltä osilta, joita riittää kilometrikaupalla. Sopivasta kohdasta voi yhyttää myös liikkeessä olevia hiekkadyynejä.

Kallankarit

Kallankarit nousivat merestä vasta 1600-luvulla. Pari sataa vuotta myöhemmin Ruotsin kuningas myönsi kareille itsehallinnon, joka on säilynyt näihin päiviin asti. Maakallan karun luonnon keskellä kohoaa kalastajakylä, jonka ehkä erikoisin nähtävyys on kahdeksankulmainen kirkko. Ulkokalla on vieläkin karumpi paikka, jota puolestaan hallitsee majesteettinen majakka.

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.