Hyppää pääsisältöön

Kirkot avaavat ovensa pokettajille: "Seurakunta voi tarjota vähän virtaa, ettei harvinainen Pokémon mene sivu suun"

Helsingin seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartano on koonnut karttalistauksen seurakuntien ja kirkkojen Pokémon-pelipaikoista.

Pokémon GO ilmestyi Suomessa 16. heinäkuuta. // Kuva: EPA / Manuel Lopez

Kirkko ei ole pelkästään paikka, jossa voi hiljentyä ja kuunnella sanaa. Kirkoissa voi myös metsästää pokémoneja – kirkot jopa houkuttelevat ihmisiä tekemään niin. Pääkaupunkiseudulla monet Helsingin, Vantaan ja Espoon kirkot ja seurakunnat ovat toivottaneet Pokémon GO -pelaajat tervetulleiksi.

Mobiilipelissä tärkeiden maamerkkien luota löytyy usein PokeStop, eli paikka, josta voi saada esimerkiksi poképalloja. Tällaisia maamerkkejä voivat olla muun muassa kirkot.

- Olemme halunneet tukea tällaista sosiaalista aktiviteettia, pelaajat kun pelaavat mielellään yhdessä. Kun kirkot ovat aika usein näitä pokémon-paikkoja, niin tuntuu luontevalta, että seurakunnat voivat olla mukana tukemassa tätä, Helsingin seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartano kertoo YleX:lle.

"Joihinkin kirkkoihin voi tulla myös lataamaan kännykkää."― Markus Kartano

Pokémon GO -pelissä usein riittää, että pääsee pokémonien tai PokéStoppien lähettyville. Kartano sanoo, että pokettajien ei välttämättä tarvitse tulla kirkkoihin sisälle napatakseen pokémonin tai pistäytyäkseen PokéStopilla. Jos kuitenkin haluaa, useisiin pääkaupunkiseudun kirkkoihin voi astua sisälle. Esimerkiksi Espoon Olarin seurakunta ilmoitti tänään 19. heinäkuuta Facebook-seinällään, että Olarin kirkon pihalla on kolme PokéStoppia. Päivityksessä lisäksi mainitaan, että Pokémonien jahtaajille on kirkon aulassa tarjolla mehua ja keksiä.

- Joihinkin kirkkoihin voi tulla myös lataamaan kännykkää. Seurakunta voi tarjota vähän virtaa, ettei harvinainen pokémon mene sivu suun, Kartano sanoo.

Sekä seurakuntien työtekijöiden keskuudessa että pokettajilta saatu palaute on ollut positiivista – ja miksipä ei olisi. Pelaajat hyötyvät siitä, ettei heidän tarvitse vierastaa pelin pelaamista kirkon lähettyvillä. Kirkko taas saattaa nostaa imagoaan pelaajien keskuudessa.

Kartano kertoo, että yksi kirkon ajatus onkin se, että ihmiset tutustuisivat poketuksen lomassa kirkkoon ja sen toimintaan. Tätä ei kuitenkaan tuputeta.

- On vinkattu, että milloin kirkko on auki ja mitä kaikkea siellä voisi olla niille, jotka ovat kiinnostuneet, Kartano sanoo.

Kirkko on jo vanha tekijä pelimaailmassa

Pokémon GO -pelin pelaajien lämmin vastaanottaminen on kirkon pelipolitiikkaan peilaten hyvin looginen veto. Pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat Kartanon mukaan olleet mukana Assembly-tietokonefestivaaleilla useiden vuosien ajan. Parina viime vuotena kirkolla on ollut jopa oma Minecraft-serveri.

"Antaa pokémonien taistella keskenään, ettei me ihmiset lähdettäisi tappelemaan toistemme kanssa."― Markus Kartano

- Pelillisyys on vahvasti ollut mukana ja nousussa. Kaikki pelilliset jutut koetaan kiinotoisiksi, Kartano sanoo.

Kirkko on tänäkin vuonna mukana 4.–7. elokuuta Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä Assembly-tapahtumassa. Tapahtumassa kirkko aikoo muun muassa esitellä seurakuntien alueilla olevia Pokémon-paikkoja, joita Kartano on koonnut kartalle. Karttaan voi lisätä myös omia vinkkejään seurakunnan alueiden PokéStopeista tai Gymeistä.

Kartano on itsekin Pokémon GO -peluri. Hän kävi viime viikolla läpi Helsingin alueen kirkkoja ja kirjasi havaintonsa kartalle. Kirkoista löytyi Kartanon mukaan lähinnä tavallisia pokémoneja, ei mitään spesiaaleja.

Mutta löytääpä kirkkojen lähistöstä – tai mistään muualtakaan – harvinaisia pokémoneja tai ei, pelillä on Kartanon mukaan eräs erittäin hyvä puoli.

- Antaa pokémonien taistella keskenään, ettei me ihmiset lähdettäisi tappelemaan toistemme kanssa. Sitä tapahtuu ihan riittävästi. Tämä on sellainen positiivinen juttu, että voidaan tehdä jotain yhdessä – vaikka jahdata pokémoneja.

Lue myös:

Musta Barbaari on Pokémon-fanaatikko – takana 12 tunnin metsästysreissu: “Tää on ihan sairasta”

Pokémon GO laittoi tärkeysjärjestykset uusiksi – kukaan ei kiinnostunut pokettavasta Justin Bieberistä

YleX:n juontajat fiilistelevät Pokémon-peliä: "Nolottaa olla näin innoissaan"