Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Kolin kohteet

Hiekkapakka.
Hiekkapakka. Kuva: EPA/ Antti Huttunen metsien kätkemä

Kolin luonto on kiehtonut ihmistä niin kauan kuin ihmisiä alueella on liikkunut. Matkakohteen maineeseen alue nousi I.K. Inhan ihastuttua paikkaan 1900-luvun alussa, eikä sen viehätys ole tippaakaan himmentynyt noista ajoista.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Hiekkasaaret

Kolin laelta tämä pitkulaisten saarten jono ei näytä juuri miltään. Läheltä nähtynä satoja metrejä pitkät muuta kapeat, paikoin vain muutaman metrin levyiset saaret ovat upea kokemus. Ne ovat osa suurempaa muodostelmaa, järven pohjassa kulkevaa parikymmentä kilometriä pitkää harjua. Hattusaaren lähellä muodostelmaa pääsee ihastelemaan myös ilman venettä.

Pirunkirkko

Pirunkirkko on Z-kirjaimen mallinen, 34 metriä pitkä ja 1–7 metriä korkea rakoluola, johon liittyy kiehtovia tarinoita. Sen seinästä löytyy Eero Järnefeltin kirjoittama runo. Kansanperinteen mukaan luola on itse asiassa varsinaisen kirkkosalin eteinen. Myös noitien kerrotaan käyttäneen luolaa voimapaikkanaan.

Ukko-Koli ja Paha-Koli

Ukko-Koli ei esittelyjä kaipaa. Se on kansallismaisema, jonka lähes jokainen suomalainen on nähnyt ainakin kuvista. Vaikka kuvat eivät sille oikeutta teekään. Maiseman ja valkoisena loistavan kvartsiittikallion lisäksi huipulta löytyy myös muuta mielenkiintoista. Paha-Kolin käräjäkivet ja niihin liittyvät tarinat ovat kiehtova lisä Kolin historiaan.

 • Inarin ja Sodankylän kohteet

  Inarin kohteet Metsien kätkemän jaksosta

  Lapin luonnossa kohtaavat äärimmäisyydet. Herkkyys ja suuret voimat, mennyt ja nykyisyys, kiihkeä kesä ja hyytävä talvi. Ehkä juuri siksi se hullaannuttaa niin monet palaamaan luokseen kerta toisensa jälkeen.

 • Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

  Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

  Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.

 • Lapin poropizza

  Metsien kätkemän eväät Lapissa

  Jokaisella kulttuurilla on omat lättynsä. Beduiineilla nuotioleipä, italialaisilla pizza, intialaisilla naan ja Lapissa rieska. Me keksittiin tehdä hieman modernimpi puolivalmis Lapin-pizza, joka on helppo taikoa kokoon vaikka vaelluksella.