Hyppää pääsisältöön

Eppujen Pimeyden tango pelasti Sannan

Sanna kertoi tarinansa SuomiLOVElle.
Lahtelaisen Sannan elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet. Sanna kertoi tarinansa SuomiLOVElle. suomilove

Tämä SuomiLOVE-tarina kertoo siitä, miten alkoholismi vie ihmisen menneessään. Ja siitä, miten musiikki voi auttaa ihmisen pois aallonpohjasta. Tämä on lahtelaisen Sannan tarina.

Se ilta muutti lahtelaisen Sannan elämän suunnan. Ja nyt hän haluaa kertoa tarinansa SuomiLOVElle.

Sanna ajoi joulukuussa 2005 Ford Mondeonsa keikkapaikan parkkipaikalla ruutuun, jossa auto voisi olla yön yli. Niin siinä nimittäin yleensä kävi: Sannan tulisi juotua, eikä auton rattiin olisi asiaa. Vaikka hänen juomisensa oli lähtenyt käsistä, ei hän sentään ollut koskaan ajanut kännissä.

Keikan jälkeen Sanna kuitenkin istui rattiin. Myöhemmin hän kertoisi, että juuri tämä oli käänteentekevä hetki hänen elämässään. Tänä iltana hän tekisi jotain poikkeavaa. Sanna oli bailannut koko illan Eppu Normaalin keikalla, ihan täysillä. Ja nyt hän istui autossaan kuskin paikalla.

Sanna väänsi virta-avaimesta, auto starttasi ja Sanna lähti ajamaan läpi pimeän, joulukuisen Lahden. Kotona Sannan miehen leuka loksahti auki, kun tämä tajusi missä kunnossa hänen vaimonsa oli.

Juominen otti haltuun ja vei

Sanna oli ihan tavallinen nuori. Hänen äitinsä kärsi alkoholiongelmista ja isä jopa menehtyi niihin, mutta Sanna ei erottunut ikätovereistaan. Hän kokeili alkoholia noin 14-vuotiaana, juuri niin kuin niin monet muutkin suomalaiset tekevät.

”Alun perin mun juominen oli ihan normaalia – kaikkihan dokaavat jonkun verran.”

2000-luvun alussa Sannan juominen lähti hanskasta.

”Jossain vaiheessa juominen rupesi menemään niin, että perjantain koitettua sitä huomasikin yhtäkkiä että onkin jo sunnuntai, pyykit pesemättä ja hommat hoitamatta”, Sanna sanoo.

Juomisestaan huolimatta hän pystyi pitämään perheensä kasassa ja hoitamaan yksityisyrittäjän työnsä. Mutta helppoa äidin alkoholinkäyttö ei kolmelle lapselle ja aviomiehelle ollut.

”Muistan, miten aina baari-iltojen jälkeen katsoin itseäni peiliin ja sanoin: Hyvä Sanna, taas olet suututtanut perheesi. Se itseinhon määrä oli valtava.”

Sannan alkoholismi oli salakavalaa sorttia. Edes hänen läheiset ystävät eivät ajatelleet, että hänellä olisi ongelmia juomisen kanssa. Mutta Sannaa juominen riivasi. Hän tiesi, että juominen vei häntä kohti tuhoa.

”Sanoin bestikselleni lokakuussa 2005, että jotain suurta tulee tapahtumaan pian”, Sanna kertoo.

Hän pelkäsi pahinta.

Vuonna 2005 kaikki oli ehtinyt kärjistyä ja Sannan mieli muuttua synkemmäksi. Hänen miehensä isä oli kuollut ja tuttu ihminen oli tappanut itsensä.

”Lokakuussa ajattelin, että sekoan. Mulla oli ollut paniikkihäiriöitä, mikä ei ole yhtään ihme. Eihän kenenkään psyyke kestä sellaista juomista ja valvomista.”

”Jälkeenpäin olen miettinyt, että mitä jos olisin valinnut toisin. En osaa sanoa, olisinko enää elossa”, Sanna sanoo nyt, kun tuosta joulukuisesta illasta on kulunut reilu kymmenen vuotta.

Mitä tuona iltana tapahtui?

”Sanna juo aina, kun lähtee ulos”

Kaikki ajattelivat, myös alitajuisesti Sanna itse, että hän ratkeaisi juomaan, ja auto jäisi keikkapaikan parkkipaikalle. Kuitenkin hän lähti ajamaan. Kun Sanna pääsi kotiin, oli hänen miehensä vielä hereillä. Sanna oli sellaisessa kunnossa, johon edes aviomies ei ollut tottunut.

Sanna oli selvin päin.

”Join keikan aikana yhden oluen. Rokkasin koko ajan ihan hulluna ja olin ihan fiiliksissä. Se oli ihan mieletön tunne, kun istuin auton rattiin ja tajusin, että voin ajaa kotiin”, Sanna muistelee.

Tuosta Eppujen keikasta meni vielä muutama päivä, kunnes Sanna laittoi korkin lopullisesti kiinni. Nyt hän on ollut ilman viina yli kymmenen vuotta.

”Törmäsin itseeni, ja aloin olla rehellinen itselleni. Silloin tajusin, että mun ei tarvitse juoda ja selviän silti kaikesta.”

Sanna kertoi tarinansa SuomiLOVElle.
"Pystyn nykyään käsittelemään asiat selvin päin", Sanna sanoo. Sanna kertoi tarinansa SuomiLOVElle. suomilove

Miksi juuri Pimeyden tango?

Eppu Normaalilla ja sen laulajalla Martti Syrjällä on ollut merkittävä rooli Sannan raitistumisessa. Sanna on aina fanittanut Eppuja ja arvostaa Syrjää suuresti.

”Olen seurannut hänen tarinaansa ja muistan katsoneeni Lahden-keikallakin häntä ihailevasti: kuinka hyvässä kunnossa hän olikaan!”

Kaikista Eppujen biiseistä yksi on Sannalle kaikkein merkityksellisin: Pimeyden tango. Aiemmin hän piti biisiä jopa ärsyttävänä rallatuksena, mutta raitistumisen myötä hän löysi siitä itselleen voimaa.

”Heti raitistumisen jälkeen hiffasin sen sanat. Silloin kun join, mulla ei koskaan ollut täydellisen hyvä olla, vaan etsin aina jotain. Laulussakin puhutaan pimeyden kutsuhuudosta. Se pimeys on ollut mussa lapsesta asti läsnä”, Sanna miettii.

”En osaa sanoa, mistä tämä biisi oikeasti kertoo, mutta mulle se kertoo omasta synkkyydestäni ja siitä selviämisestä.”

Nykyään pimeyden kutsuhuuto ei enää tavoita Sannaa.

”Siinä puhutaan myös valosta. Yhtäkkiä ymmärsin sen valon merkityksen. En kokenut uskonnollista hengellistymistä, mutta henkistyin tuon kappaleen kautta”, Sanna sanoo.

Sanna kertoi tarinansa SuomiLOVElle.
"Perhe on mulle kaikki kaikessa", Sanna kertoo. Sanna kertoi tarinansa SuomiLOVElle. suomilove

”En mene enää tolaltani”

Sanna korostaa useaan otteeseen, ettei halua saarnata kenellekään juomisesta tai tuputtaa raittiuden sanomaa. Se ei ole hänen tehtävänsä. Hän tietää, ettei juominen ole kenenkään tietoinen valinta. Hän voi kertoa oman tarinansa ja jos joku saa siitä voimaa, hyvä niin.

”Raitistumiseen ei ole oikotietä. Kaikki lähtee siitä, että on itselleen täydellisen rehellinen ja päättää käsitellä omat asiansa, eikä kulkea niistä poispäin.”

Sanna ajattelee, että juominen on itsensä suojelua. Kun juo, ei tarvitse tuntea vaikeita tunteita. Hänelle onkin ollut erittäin tärkeää, että hän on pystynyt käsittelemään asioita ilman humalan tuomaa turvaa.

”Nykyään en mene enää tolaltani, jos jotain pahaa tapahtuu. Pystyn käsittelemään asiat selvin päin ja vielä ehkä jopa jeesaamaan läheisiä”, Sanna kertoo.

Eikä raitistuminen ollut tärkeää pelkästään hänelle. Se on ollut iso asia myös hänen perheelleen.

”Perhe on ollut tosi isossa roolissa. Se on ollut mulle kaikki kaikessa. Mun raitistuminen on ollut heille varmasti todella ihana asia.”

”Meidän perheessä on annettu anteeksi ja puhuttu asioista paljon. Olen kysynyt lapsiltani, onko jotain jäänyt juomisen takia tekemättä. Ihan varmasti on, mutta mitään en silti saa tekemättömäksi, ja perhe tietää, että olen todella pahoillani.”

”He ovat antaneet anteeksi”, Sanna sanoo, ja kuulostaa ihmiseltä, jonka ei tarvitse enää tanssia pimeyden tangoa.

SuomiLOVEn kolmas kausi alkaa joulukuussa TV1:ssä.

Lisää ohjelmasta